Wednesday, May 11, 2016

H Γιορτή του Βιβλίου ΛΕΑ 2016











 
























Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή ο Μιγέλ ντε Θερβάντες και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Οι ρίζες της γιορτής αυτής βρίσκονται στην Καταλονία, όπου στις 23 Απριλίου, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε πελάτη που αγοράζει ένα βιβλίο. 
Φέτος, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Abanico και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης αφιέρωσαν τη γιορτή στη λογοτεχνία της μεγαλύτερης «μειονοτικής» γλώσσας στην Ευρώπη, της καταλανικής, με αφορμή τα 700 χρόνια από το θάνατο του θεμελιωτή της, τον Ramon Llull. Ο Ραμόν Λιούλι ήταν συγγραφέας, ιεραπόστολος, θεολόγος, αλχημιστής, φιλόσοφος, μυστικιστής, ακαδημαϊκός από τη Μαγιόρκα. Έγραψε στα αραβικά, τα λατινικά, τα προβηγκιανά και, κυρίως, στα καταλανικά.
Το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 12:30 το μεσημέρι, στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, στο Μοναστηράκι, έγινε παρουσίαση του συγγραφέα και το έργου του, μια αναδρομή στην καταλανική λογοτεχνία και παρουσίαση σύγχρονων καταλανικών έργων μεταφρασμένων στα ελληνικά.
Συντονισμός: Pere Romero Puig
Συμμετείχαν: Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Νίκος Πρατσίνης, Ευρυβιάδης Σοφός *, Δημήτρης Ψαρράς
Οργάνωση:
Φεστιβάλ ΛΕΑ  ~  Abanico  ~  Εκδόσεις Γαβριηλίδης



* Ο Ευρυβιάδης Σοφός, που πρόσφατα μετέφρασε για τις εκδόσεις Πόλις το Confiteor του Ζάουμε Καμπρέ, δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανωτέρας βίας. 

No comments: