Thursday, June 10, 2010

Margarita Cueto



Στις 10 Ιουνίου του 1900 γεννήθηκε στην συνοικία του San Fernando στην Πόλη του Μεξικού η Margarita Cueto. Υπήρξε εμβληματική φιγούρα για την μουσική της χώρας της και μία από τις πιο αγαπητές σοπράνος όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά και σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.



Έχοντας από τα 7 της κιόλας χρόνια δασκάλους στο πιάνο και το τραγούδι τους Rozzet και Vidal Numeill, πρωτοεμφανίστηκε στην όπερα το 1924 στο Teatro Abreu, ερμηνεύοντας την Aída του Verdi.

Λίγο αργότερα ταξίδεψε για την πρώτη περιοδεία της στις ΗΠΑ και εκεί άρχισε τις πρώτες εγγραφές για την δισκογραφική εταιρία RCA Víctor. Ιδιαίτερα επιτυχημένες εμφανίσεις έκανε και στην Ευρώπη, με συνοδεία στο πιάνο από τον Κουβανό συνθέτη Ernesto Lecuona.



Αν και ξεκίνησε από την όπερα, τραγούδησε στη συνέχεια και ξεχώρισε στις danzas, τα tangos κα τα boleros. Έγινε κυρίως γνωστή για τα ντουέτα της με τον Juan Arvizu, τον Carlos Mejía, τον Luis Álvarez και τον Juan Pulido.

Η Margarita Cueto πέθανε τον Μάρτιο του 1977, αφήνοντας παρακαταθήκη περισσότερες από 200 εγγραφές της, συνοδευόμενη από τους καλύτερους τραγουδιστές του Μεξικού και τις πιο διάσημες ορχήστρες της δεκαετίας του 30.

No comments: