Thursday, September 16, 2010

Ο Λόρκα και ο κινηματογράφος

Με την παρουσία του σκηνοθέτη Φρεδερίκ Αμάτ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου
Ώρα προβολής: 19:00
Τόπος: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (οδός Πειραιώς)
Είσοδος ελεύθερη

Πρώτη προβολή στην Ελλάδα της ταινίας Ταξίδι στο φεγγάρι (1998, 19’), βασισμένης στο μοναδικό σενάριο που έγραψε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης της Φρεδερίκ Αμάτ.


Η παρουσίαση θα συνοδευτεί από την προβολή της ταινίας Ο ανδαλουσιανός σκύλος (1929, 17’) των Λουίς Μπουνιουέλ και Σαλβαδόρ Νταλί, που είναι εμπνευσμένη από τον ποιητή της Γρανάδας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του Φρεδερίκ Αμάτ, διακεκριμένου Ισπανού ζωγράφου, χαράκτη και σκηνογράφου που με το Ταξίδι στο φεγγάρι μετέφερε τελικά το σενάριο του Λόρκα στον κινηματογράφο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του Γκαρθία Λόρκα το 1998, ο Φρεδερίκ Αμάτ γύρισε το σενάριο που ο ποιητής έγραψε το 1929 για να μεταφερθεί στον κινηματογράφο από κάποιον ζωγράφο. Το 1929 ο Λόρκα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ανακαλύπτει τη μοντέρνα εποχή, ενώ
παράλληλα ο Μπουνιουέλ και ο Νταλί εντρυφούν στον σουρεαλισμό και παρουσιάζουν τον Ανδαλουσιανό σκύλο στο Παρίσι. Φαίνεται ότι ο Λόρκα δεν είδε ποτέ την ταινία αλλά θεώρησε ότι τον αφορούσε λόγω τίτλου, και ότι αυτός ήταν υβριστικός απέναντί του, εξ ου και το σχόλιο που παραθέτει ο βιογράφος του Ίαν Γκίμπσον: «Ο Μπουνιουέλ έκανε ένα τόσο δα σκατουλάκι που λέγεται «Ανδαλουσιανός Σκύλος», κι ο ανδαλουσιανός σκύλος είμαι εγώ». Σύμφωνα με τον Αμάτ, το νεοϋρκέζικο σενάριο είναι, σε πολλά επίπεδα, μια πληρωμένη απάντηση στην προσβολή.

Το έργο του Φρεδερίκ Αμάτ (Βαρκελώνη, 1952) τοποθετείται στις πειραματικές και εννοιολογικές τάσεις της δεκαετίας του ’70, όπως το happening ή η performance, και χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα θέματα και τη χρήση μη συμβατικών υλικών. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει δημιουργήσει σκηνικούς χώρους για θέατρο και για χορό συνεργαζόμενος σε παραστάσεις όπως Το Κοινό του Φ. Γκαρθία Λόρκα (1986) και Περιμένοντας τον Γκοντό του Μπέκετ (1999). Έχει εικονογραφήσει βιβλία όπως το Ξημέρωμα στον Τροπικό του κουβανού Γιγιέρμο Καβρέρα Ινφάντε και το Η πραγματικότητα και η επιθυμία του ισπανού ποιητή Λουίς Θερνούδα. Αυτόν τον καιρό δουλεύει την εικονογράφηση της Ιλιάδαςκαι της Οδύσσειας του Ομήρου.

No comments: