Thursday, December 02, 2010

Λαχανοντολμάδες με γαρίδες, λαχανικά και πληγούρι

Οι λαχαντολμάδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά. Παρόλα αυτά δεν τους έχω μαγειρέψει ποτέ μέχρι τώρα επειδή δεν ενθουσιάζεται ο σύντροφός μου και θεωρώ ότι είναι αρκετά μπελαλίδικο πιάτο για να το φτιάξω μόνο για μένα, οπότε προτιμώ να τους γεύομαι στα σπίτια των στενών συγγενών και μιας καλής φίλης.


Η ιδέα μου ήρθε από μία συνταγή στο Masterchef. Έψαχνα από καιρό να βρω μια συνταγή για «διαφορετικούς» ντολμάδες με θαλασσινά, αλλά το πληγούρι τελικά ήταν το υλικό που μου έλειπε για να ενθουσιαστώ και να περάσω από την σκέψη στην δράση.


Η κεντρική ιδέα είναι παρόμοια με την συνταγή του Master Chef, όμως διαφέρει αρκετά η δική μου εκδοχή κυρίως ως προς την εκτέλεση, καθώς οι λαχανοντολμάδες μου μαγειρεύτηκαν στην κατσαρόλα με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Και εκτός από το αλκοόλ, μπήκαν και κινέζικες πινελιές ενώ δεν έβαλα στο τέλος αυγολέμονο.

Υλικά

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κρεμμύδια ξερά
1 σκ.σκόρδο
φινόκιο
3 κολοκύθια
3 καρότα
σέλινο
άνιθο
τζίντερ φρέσκο
ελαιόλαδο
σησαμέλαιο κινέζικο
λεμονοχυμός
soya sauce
worcestershire sauce
ρούμι λευκό
κρασί λευκό
150 γρ.πληγούρι
½ κιλό καθαρισμένες γαρίδες
αλάτι
πιπέρι
γαρύφαλλο
πάπρικα
μοσχοκάρυδο
ρίγανη
ζωμός κοτόπουλου
1 λάχανο
2 μαρούλια

Εκτέλεση

Για την γέμιση


- Σε αλατισμένο νερό που βράζει, αφήνω το πληγούρι για 3’ και το στραγγίζω.
- Σωτάρω ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο σε κατσαρόλα, με ελαιόλαδο. Προσθέτω ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και λίγη ρίζα τζίντζερ ψιλοκομμένη. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, σβήνω με λευκό ρούμι.
- Προσθέτω κομμένα σε μικρά κομμάτια (κάθετα πρώτα στην μέση, στη συνέχεια κάθετα στα 4 και τέλος οριζόντια σε μικρά κομματάκια) τα κολοκύθια και τα καρότα. Προσθέτω λευκό κρασί και αφήνω να εξατμιστεί.
- Ρίχνω soya, worcestershire sauce, τα μπαχαρικά, την ρίγανη και αφήνω να μαλακώσουν ελαφρά τα λαχανικά. Δεν θέλω να μαγειρευτούν κανονικά, απλά να μην είναι πολύ τραγανά. Στο τέλος προσθέτω ψιλοκομμένο το σέλινο και τον άνιθο.
- Βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το πληγούρι και τις γαρίδες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Νοστιμεύω με το πυκνό κινέζικο σησαμέλαιο.


- Βράζω το λάχανο (αφού έχω κόψει ένα κομμάτι από τον πάτο για να μην υπάρχουν τα πολύ σκληρά κομμάτια) και τα μαρούλια ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό και ανοίγω τα φύλλα, που έχουν ελαφρά μαλακώσει ώστε να μπορούν να τυλίγονται. Τα βάζω σε τρυπητό να στραγγίζουν. (Μαρούλι αναγκάστηκα να βάλω εκ των υστέρων, γιατί με 1 μέτριο λάχανο χρησιμοποίησα μόνο την μισή γέμιση και έτσι έπρεπε να βρω και άλλα φύλλα για τους ντολμάδες μου.)
- Γεμίζω τα φύλλα με την γέμιση και τυλίγω τους λαχανοντολμάδες.

- Απλώνω φύλλα λάχανου και μαρουλιού στο πάτο μιας κατσαρόλας και αρχίζω να στρώνω τους λαχανοντολμάδες. Στα ενδιάμεσα προσθέτω αλατοπίπερο και στο τέλος ρίχνω ελαιόλαδο, λίγο λευκό κρασί και λεμονοχυμό. Ρίχνω αρκετό ζωμό κοτόπουλου και προσθέτω 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, μεγέθους μισού στρουμπουλού αντίχειρα. Τελειώνω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


- Καπακώνω με πιάτο, αφήνω σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση και στη συνέχεια σιγομαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά.

Δεν πρόσθεσα αυγολέμονο ή άλλη σάλτσα (παρότι σκεφτόμουν να κάνω κάτι με πορτοκάλι) γιατί είχα αρκετά κουραστεί από την όλη προετοιμασία και το πλύσιμο των πολλών σκευών. Όμως, δεν φάνηκε ιδιαίτερα η έλλειψη τουλάχιστον στη γεύση, καθώς υπάρχουν οι κινέζικες πινελιές στην σάλτσα που δίνουν αρκετά ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.


Πολύ νόστιμο φαγητό, αλλά αρκετά χρονοβόρο. Ίσως επειδή ήταν και η πρώτη φορά στη ζωή μου που τύλιξα λαχανοντολμάδες οπότε ζορίστηκα ελαφρά, το ομολογώ! Την επόμενη φορά που θα τους ξαναφτιάξω, θα φτιάξω λιγότερη γέμιση ώστε να αρκεί ένα μέτριο λάχανο και θα φροντίσω να υπάρχει κάπου κοντά το «ιππικό», για να αναλάβει τουλάχιστον την καθαριότητα.


ΥΓ. Την επόμενη φορά δεν θα βράσω καθόλου το πληγούρι και θα περιορίσω ακόμα πιο πολύ τον χρόνο μαγειρέματος των λαχανικών για την γέμιση, γιατί προτιμώ να τα "νοιώθω" στο δόντι. Στο τέλος θα δέσω την σάλτσα με ελαφρύ αυγολέμονο, στο οποίο θα έχω προσθέσει και χυμό 1 πορτοκαλιού.

4 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πρόκληση αυτή η παραλλαγή των ντολμάδων και δε σου κρύβω πως θα την επιχειρήσω.
Γενικώς είναι μια φασαρία η εκτέλεσή τους πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη και μπράβο σου καθώς λες πως πρώτη φορά ...λαχανοτυλιξες...

Σε έλλειψη (με άφησε στη μέση το λάχανο) μέχρι με σεσκουλόφυλλα έχω τυλίξει.

Στη δική σου φωτο μου αρέσει το πιάτο και από εμφάνιση λόγω ακριβώς της διχρωμίας
<a href='http://3.bp.blogspot.com/_PxNq4uQdUys/TPenNNjBkRI/AAAAAAAAIdo/Moo2Wumwlo8/s1600/n_art_0016.gif">ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!</a>

΄Οσο για το αυγόκομμα εγώ θα το απέφευγα και θα "έδενα" το ζουμί του με λεμόνι και corn flour


ΚΑΛΟ και <a href="http://i51.photobucket.com/albums/f355/angwbc/Christmas/thbell4.png"> ΓΙΟΡΤΙΝΟ</a> ΜΗΝΑ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ Γλαρένια!
Τί κρίμα που δεν ανοίγουν εδώ τα λινκς σου, σνιφ.
Σκέφτομαι πώς θα μπορούσε να γίνει πιο απλή η συνταγή, αλλά δεν γίνεται να μην σωταριστούν τα λαχανικά, θα μείνουν πολύ σκληρά αφού είναι λίγος ο χρόνος βρασίματος.
Όσο για το τύλιγμα, ομολογώ πως δεν ήταν και το καλύτερό μου, χαχα! Το ελπιδοφόρο είναι ότι παρότι πίστευα ότι θα φάμε πιλάφι, τελικά έμειναν τυλιγμένοι οι ντολμάδες... στραβοτυλιγμένοι για την ακρίβεια.
Αξίζει τον κόπο πάντως το τελικό αποτέλεσμα, είναι νοστιμότατο φαγητό και μια αλλαγή από τους κλασσικούς ντολμάδες.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Το α΄λινκ
:-)

ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

(υ.γ. εύχομαι τουτη τη φορά να μπορέσεις να τα δεις)

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώώώ!!!