Sunday, December 19, 2010

Nacha Guevara - Ne me quitte pas και όχι μόνο

Αυτό το κείμενο ξεκίνησε να γράφεται το 2005 και συνεχίστηκε το 2008. Δεν έτυχε να το ολοκληρώσω ποτέ, σήμερα όμως διαβάζοντας τον Apos Argentino αποφάσισα να το "σηκώσω" μισοφτιαγμένο. Γιατί για την Nacha είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να γράψει κανείς, που δεν θα το ολοκληρώσω εύκολα.


Πριν 2 χρόνια μου περιέγραφε μια φίλη τις πολύ θετικές εντυπώσεις της από την συναυλία της Ute Lemper στο Ηρώδειο. "Μάγισσα" την είχε αποκαλέσει ο αδερφός μου, που πριν χρόνια την είχε ακούσει να ερμηνεύει το "κλασσικό" Ne me quitte pas του Jacques Brel.

Τότε μου ήρθε στο μυαλό η Nacha Guevara.

Την πρωτάκουσα να ερμηνεύει με εκπληκτικό τρόπο το Ne me quitte pas σε μία αργεντίνικη τελενοβέλλα, το Padre Coraje. Στην οθόνη η μητέρα του Padre Coraje πέθαινε -έχοντας θυσιάσει τη ζωή της για τα παιδιά της και το κοινό καλό, κάπως έτσι- στην αγκαλιά των γιων της. Μελό, αλλά καλογυρισμένη σκηνή. Που άγγιζε την τελειότητα χάρη σε αυτήν την υπέροχη θεατρική φωνή της Nacha, που φαινόταν να έρχεται από τον άλλο κόσμο. Δυσκολεύτηκα να βρω το όνομά της, αν και -όπως ανακάλυψα εκ των υστέρων- είχε και κάποιο αρκετά σημαντικό ρόλο στην σαπουνόπερα.


Στην συνέχεια άκουσα να την αποκαλούν "η Mrs. Robinson εξ Αργεντινής", καθώς δεν δίστασε στα 65 της χρόνια να παίξει το 2005 τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο El Graduado.

Χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, αγωνίστρια όλη της τη ζωή... αναγκάστηκε να φύγει στην εξορία την εποχή της δικτατορίας στην Αργεντινή, καθώς είχαν απειλήσει τη ζωή της. Δεν το έβαλε κάτω. Με τα τρία της παιδιά βρέθηκε από το Περού στο Μεξικό, για να καταλήξει κάποια στιγμή στην Ισπανία.


Ο κύκλος έκλεισε, η Nacha επέστρεψε στις ρίζες της και εμείς την ακούμε σε μια κακοηχογραφημένη live ερμηνεία του Ne me quitte pas, υπό τους ήχους του πιάνου του Lito Vitale.


Χάρη στην τεχνολογία, η Nacha κατάφερε να "συνοδεύσει" τον Carlos Gardel σε ένα από τα πιο γνωστά tangos του.



Περισσότερα για την Nacha μας γράφει ο Apos εδώ!

ΥΠ. Apos, και αυτό δικό σου και σε ευχαριστώ άλλη μια φορά!

2 comments:

apos said...

Que amorosa, sos!! Στο τσακ έχασα την ευκαιρία να δω την Evita πέρυσι στην Argentina. Tην επόμενη φορά.

Juanita La Quejica said...

Άντε, την επόμενη φορά να πάμε παρέα. Αφού πρώτα με τον καλό μου κάνουμε το προσκύνημα στο Μεξικό!