Saturday, July 23, 2011

'Federico según Lorca' στους κήπους της Αλάμπρα










Η Γραναδίνα bailaora Eva Yerbabuena ανεβάζει το φετινό καλοκαίρι το ballet flamenco 'Federico según Lorca', στο όμορφο θέατρο των κήπων του Generalife της Alhambra στην Γρανάδα.

Κάθε καλοκαίρι οι παραστάσεις σε αυτόν τον μαγικό χώρο θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά γεγονότα της Ανδαλουσίας και τα εισιτήρια συνήθως εξαντλούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη πώλησής τους.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της παράστασης προκύπτει από την "κόντρα" των cantaores με τους bailaores, όπου οι δεύτεροι πραγματικά εξαφανίζονται μπροστά στο μεγαλείο των τραγουδιστών. Ο José Valencia κλέβει και πάλι την παράσταση, ο Enrique el Extremeño με σύμμαχο τη φύση που του έχει χαρίσει μια φωνή σαν καυτό σίδερο και ο Pepe de Pura με την γλυκύτητα στον αντίποδα, θα μπορούσαν μαζί με την Yerbabuena -που στα σημεία όπου το flamenco υπερτερεί του μπαλέτου μεγαλουργεί- να κρατήσουν την παράσταση μόνοι τους.

Η πιο συγκινητική στιγμή νομίζω ότι κρύβεται λίγο πριν το τέλος, όταν η Eva Yerbabuena χορεύει βαλς αγκαλιά με τον Πόθο ή τον Χάρο -αναλόγως την ερμηνεία που δίνει κανείς- ο οποίος παίρνει μορφή μέσα από ένα ανδρείκελο τεραστίων σωματικών διαστάσεων. Το τραγούδι που ακούγεται είναι το Pequeño Vals Vienés του πρόσφατα πεθαμένου Γραναδίνου Enrique Morente από το έργο του Omega. Η φωνή του Morente είναι άρρηκτα δεμένη με την Γρανάδα, όπως άλλωστε και αυτή του Lorca. Για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα από την ιστορία αυτού του τόπου, ο χορός της Eva σε συνδυασμό με την φωνή του Ernique και το φεγγάρι από πίσω να αλλάζει σχήματα, φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

2 comments:

Caterina - Cristina said...

Ήμουν κ εγώ εκεί... άλλη βραδιά, όχι την ίδια με εσένα... αλλά... η μαγεία έιναι η ίδια... και οι εξηγήσεις σου με πάνε πίσω, σε εκείνη τη μαγική βρδιά και με κάνουν να κατανοήσω καλύτερα τα όσα είδα...

Juanita La Quejica said...

Τυχερή ήσουν που πήγες και εκεί. Σημαντικό κομμάτι της καλοκαιρινής Γρανάδας, ιδίως φέτος.