Η πρώτη νοστιμιά που φτιάξαμε τις προάλλες στο Abanico, στο εργαστήρι μαγειρικής από το Cádiz της Andalucía, ήταν τα panizas. Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο του Cádiz με ιστορία που ξεκινά τον 18ο αιώνα, όταν στην πόλη ζούσαν έμποροι και πλούσιοι καραβοκύρηδες που προσλάμβαναν επαγγελματίες μάγειρες από όλον το κόσμο για να δουλέψουν στα σπίτια τους. Οι Ιταλοί τους έμαθαν την γενοβέζικη φαρινάτα -ένα είδος ψωμιού από ρεβυλάθευρο που ψηνόταν στο φούρνο- και στο πέρασμα του χρόνου οι Γαδιτάνοι την εξέλιξαν και την προσάρμοσαν στα γούστα τους, φτιάχνοντας τα panizas.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνταγή για όσους "κυνηγούν" τις φυτικές ίνες ή νηστεύουν, αφού η βασική ύλη είναι το ρεβυθάλευρο. Νοστιμότατη και διαφορετική. Δυνατό ξεκίνημα!
Υλικά
Για τα panizas
2 ποτήρια αλεύρι από ρεβύθια ή 250 γρ.(πωλείται σίγουρα στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, τα 500 γρ. κοστίζουν γύρω στα 2,50 ευρώ)
4 ποτήρια νερό ή 830 ml
αλάτι
προαιρετικά πιπέρι, κύμινο, πάπρικα γλυκιά, ελαιόλαδο 2 κ.σ.
Για το τηγάνισμαελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
2 γιαούρτια στραγγιστά
1 σκ.σκόρδο λιωμένη (χωρίς την φύτρα)
2 καρότα ψιλοτριμμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι
πιπέρι λευκό





Για όσους αποφεύγουν τα τηγανητά λόγω χοληστερίνης ή γιατί απλά δεν τους αρέσει η ... τηγανίλα, μπορούμε -αφού έχουν σφήξει τα panizas στο ταψί και τα κόψουμε κομμάτια- να τα αλείψουμε με πινέλο με λίγο σησαμέλαιο και να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20-25 λεπτά.



ΥΓ. Μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη ένα σκληρό τυρί τύπου ρεγκάτο ή μαντσέγκο κουράδο. Στην τάξη προτιμήσαμε παμψηφεί τα σκέτα. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να προσθέσω και λίγο ταχίνι, καθώς ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ρεβύθια.
Fuente:
Antiguas recetas gaditanas
No comments:
Post a Comment