Friday, April 07, 2006

Allende - Ο Θάνατος ενός Προέδρου

Έχοντας αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα για τη ζωή και το θάνατο του Salvador Allende από τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Αργεντινός δημοσιογράφος Rodolfo Quebleen κατάφερε να γράψει ένα μονόλογο εμπνευσμένο από τις τελευταίες στιγμές του Χιλιανού Προέδρου και να τον κάνει θεατρικό έργο το οποίο ανεβαίνει σήμερα στην Νέα Υόρκη.

Ο πρωταγωνιστής Κολομβιάνος Ramiro Sandoval, σκηνοθετημένος από τον συμπατριώτη του Germán Jaramillo (που πρωταγωνίστησε στο ρόλο του ομοφιλόφυλου συγγραφέα στην Παναγία των Δολοφόνων) στο "Allende - Ο Θάνατος ενός Προέδρου" μας μεταφέρει ό,τι θα μπορούσε να έχει περάσει από το μυαλό του Allende λίγο πριν το θάνατό του στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα από τον στρατηγό Augusto Pinochet. Τις στιγμές της κρίσης, της ευτυχίας και της απελπισίας.

Το έργο, γραμμένο αρχικά στα ισπανικά, παρουσιάζεται τελικά στα αγγλικά με την ελπίδα να έχει μεγαλύτερη προβολή. Ο συγγραφέας ελπίζει ότι η ιστορία του διάρκειας 80 λεπτών, θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού γιατί πρόκειται για ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Αναφέρεται μάλιστα και στην εμπλοκή του Προέδρου των ΗΠΑ Richard Nixon στο πραξικόπημα, επειδή δεν θεωρούσε αποδεκτό ένα σοσιαλιστή στη θέση του Προέδρου της Χιλής. Ισχυρίζεται επίσης ότι ποτέ δεν διευκρινίστηκε αν ο Allende αυτοκτόνησε ή αν δολοφονήθηκε από τους στρατιωτικούς.

Το ανέβασμα της παράστασης χρηματοδότησαν ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης, μαζί με το Theater for the New City στο Μανχάτταν, όπου και θα γίνει η επίσημη πρώτη σήμερα, ύστερα από 2 χρόνια προετοιμασιών. Ο σκηνοθέτης σχολίασε στην συνέντευξη τύπου ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για το ανέβασμα μίας παράστασης για τον Allende, καθώς στην Χιλή η Michelle Bachelet είναι πλέον η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, και η δίκη του Pinochet έχει μεγάλη διεθνή απήχηση. Στόχος μετά την επίσημη πρώτη είναι να παρουσιαστεί το έργο σε πανεπιστήμια, φεστιβάλ και διεθνείς διοργανώσεις.

Ο κολομβιανός Ramiro Sandoval ενσαρκώνει τον Χιλιανό Πρόεδρο
στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

10 comments:

Buscando said...

Μπράβο Χουανίτα! Διάλεξες πολύ ωραίο θέμα σήμερα! Η ιστορία του Allende είναι κάτι που με άγγιξε από την πρώτη στιγμή που έμαθα γι'αυτή. Η 11η Σεπτεμβρίου 1973 και η βομβαρδισμένη "La Moneda" είναι εικόνες που δεν θα φύγουν ποτέ απ'το μυαλό μου. Δυστυχώς ο "κακός αριστερός" δεν περιλαμβανόταν στα σχέδια των ΗΠΑ του Richard Nixon ο οποίος και ήταν πρόεδρος εκείνη την εποχή... Βέβαια με το θάνατο του Allende αποκτήσαμε άλλον ένα ήρωα της Λατ. Αμερικής. Δεν θα ήταν καλύτερα όμως να τον είχαμε λίγο ακόμα, να προλάβαινε να κάνει τις αλλαγές που οραματιζόταν; Thanks για το χώρο και το θέμα σήμερα Χουανίτα!
καλημέρα

Juanita La Quejica said...

De nada compañero.

street spirit said...

Ελπίζω κάποια στιγμή να το ανεβάσουν και εδώ ;)

Katerina ante portas said...

Καλημέρα Juanita! Έχεις υπόψη σου αυτη τη διεύθυνση;
Πως τα πάει η Michelle Bachelet; Έχεις ειδήσεις ή σχόλια για αυτήν;

Juanita La Quejica said...

Χλωμό Street, γιατί ο τύπος το είχε κάνει μεν όνειρο και στόχο ζωής, αλλά δεν νομίζω να μπορεί να συνεχίσει και την αυτοχρηματοδότηση.
Κατερινάκι, ευχαριστώ για το link, δεν το ήξερα. Όχι, δεν έχω ακούσει κάτι ιδιαίτερο ακόμα για την Bachelet. Δεν περιμένουν πάντως και σημαντικές αλλαγές, ανήκει στο ίδιο κόμμα που κυβερνούσε και πριν. Περισσότερο συμβολική είναι η σημασία της εκλογής της, λόγω φύλου αλλά και λόγω του ότι είναι διαζευγμένη (και όχι ανύπαντρη μητέρα όπως αναφέρουν οι κακοί μεταφραστές...).

Citronella said...

Καλά που είσαι κι εσύ Ζουνίνια και διαβάζουμε και κάτι πέρα από τα κλασσικά που κυκλοφορούν στις ειδήσεις!
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αντιδράσεις, κριτικές κλπ.

@stoxastro said...

Ωραίο θέμα Huanita,όντως...
Και για όποιον θέλει και περισσότερες λέπτομέρειες για τα γεγονότα, τη ζωή και τη δράση του Captain-Salvador μπορεί να επισκευτεί και το παρακάτω site

http://www.salvador-allende.cl/

Πλούσιο υλικό, φωτό και videos.

Juanita La Quejica said...

Πράγματι. Ευχαριστώ για το link.

Angelito said...

Allende Vive, La lucha sigue!...
Ωραία links παιδιά! Καλο Σ-Κ!...

Σικελια said...

Κάτι παραστάσεις σαν και αυτή με κάνουν να θέλω να πάρω το πρώτο αεροπλάνο για την Νέα Υόρκη. Μακάρι πέρα από τα θεατρικά να γινόντουσαν κι άλλες κινήσεις ανά τον κόσμο. Με θλίβουν πολύ οι "κοιμισμένοι" άνθρωποι.