Monday, August 04, 2008

Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων - Χωρίς Μεταφορέα η Πτέρυγα Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος και ο Διοικητικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων (πρώην Παπάδες) επί της οδού Χαλκίδος, από την 1η Αυγούστου έχουν αφήσει την Αιμοδοσία και το Νοσοκομείο χωρίς τις υπηρεσίες της ειδικής μεταφορικής εταιρείας βιολογικού υλικού που είναι απαραίτητη για να μπορεί να φέρνει ό,τι χρειάζεται (αίμα, πλάσμα, αιμοπετάλεια κλπ), για τους ασθενείς του Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο μέχρι τώρα συνεργαζόταν με την εταιρεία Biotrans, της οποίας όμως η σύμβαση ή δεν ανανεώθηκε ή χρωστά τέτοιο ποσό το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και έχει την εταιρεία απλήρωτη τόσο καιρό (από το 2006 πιθανότατα), που από την 1η Αυγούστου απλά κανείς δεν υπάρχει για να φέρει στο Νοσοκομείο τα απαιτούμενα προϊόντα αίματος, ώστε να σωθούν οι ζωές των ασθενών.

Ο κλητήρας που κάνει κάποιες διαδρομές έχει πάρει αναρρωτική άδεια και έτσι οι συγγενείς συγκεκριμένου ασθενούς είναι αναγκασμένοι από την Παρασκευή 1η Αυγούστου και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 24ωρου να τρέχουν σε άλλα Νοσοκομεία ανά την Αττική για να φέρνουν αιμοπετάλεια για τον συγγενή τους που αργοπεθαίνει από συνεχείς αιμορραγίες.

Το να μεταφέρουν απλοί πολίτες αυτά τα προϊόντα είναι παράνομο και βέβαια είναι και παράλογο. Αντί να βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπό τους που σβήνει, πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, γιατί οι διοικητικοί υπεύθυνοι του Νοσοκομείου επειδή δεν συμφώνησαν με τις προτάσεις των γιατρών σχετικά με τις ανάγκες της πτέρυγας, απλά επέλεξαν να αφήσουν την Αιμοδοσία χωρίς μεταφορέα.

Στην παρούσα φάση, οι συγγενείς του ασθενούς αισθάνονται όμηροι και δεν αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ασθενούς. Επιφυλάσσονται να κινηθούν νομικά και να απαιτήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Τονίζουν ότι οι γιατροί και το προσωπικό της Αιμοδοσίας, καθώς και όλοι οι γιατροί της Παθολογικής και Χειρουργικής πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων (στο οποίο νοσηλεύεται 1 ως 2 φορές τον μήνα ο συγγενής τους τα τελευταία 2 χρόνια) είναι εξαιρετικοί και ως επιστήμονες και ως άνθρωποι, οι οποίοι θυσιάζουν τις άδειες και τις μή εργάσιμες μέρες τους, για να μπορούν να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν όσο μπορούν τους νοσηλευόμενους. Χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρυσμα, από την οικογένεια τουλάχιστον του συγκεκριμένου ασθενούς, τα 2 χρόνια που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Όταν όμως η Διοίκηση δείχνει τέτοια ανικανότητα, εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία, πώς να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα στο σύνολό του, όσο και να προσπαθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές;

Το ψάρι πάντα βρωμάει από το κεφάλι. Και χρειάζεται κόψιμο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ευθύνες βαρύνουν την ανώτατη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, που αν και γνωρίζει από καιρό ότι θα δημιουργηθεί χάος, σε κόντρα με τους γιατρούς προφανώς, απλά νίπτει τας χείρας και αφήνει τους ασθενείς ακάλυπτους και υποχρεώνει τους συγγενείς μέσα στην αγωνία, την κούραση και τον πόνο τους, να λειτουργούν σαν courriers επί 24ώρου βάσης.

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής δεν έχει συγγενείς που να μπορούν να κάνουν αυτήν τη δουλειά, ούτε από πλευράς ηλικίας και αντοχών, ούτε από πλευράς μέσου μεταφοράς ή οικονομικής άνεσης, τί γίνεται; Πεθαίνει ο συγγενής από αιμορραγία, γιατί δεν υπάρχει κάποιος ειδικός να μεταφέρει τα αιμοπετάλεια, στην Αθήνα του 2008, ελάχιστα χιλιόμετρα από την Ομόνοια; Σε αυτήν την Ελλάδα ζούμε; Σε αυτήν την Ελλάδα πληρώνουμε ανελλιπώς φόρους; Ποιός φέρει την ευθύνη; Ποιός θα δώσει απάντηση; Ποιός θα δώσει λύση;

29 comments:

Μηθυμναίος said...

Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα της Ευρώπης είναι απαράδεκτη!
Την έζησα στη χώρα όπου βρισκόμουν αλλά εδώ μου φαίνεται αδιανόητο!!!
Να ευχηθώ υπομονή αλλά είναι δυνατόν;
Δύναμη ίσως...

Gianni said...

Δεν μπορώ σε τέτοιες καταστάσεις να δώσω κουράγιο, παρά να θυμίσω τους στίχους του Σαββόπουλου: "... Στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς..."

Juanita La Quejica said...

Νόμιζες Στράτο μου ότι εδώ είμαστε Ευρώπη; Ανατολή είμαστε, στα αρνητικά τουλάχιστον. Γι αυτό όταν μου λένε "πού θες να πας, γίνεται χαμός στην ΛΑ", χαμογελώ πικρά, γιατί τον χαμό τον ζω 40 χρόνια.

Juanita La Quejica said...

Γιάννη, δυστυχώς φίλε μου.
Εύχομαι να περάσεις όμορφα αυτές τις μέρες και να τα ξαναπούμε από κοντά υπό καλύτερες συνθήκες για όλους.

Nena said...

Σε παρακαλώ πολυ ετσι όπως ειναι γραμμένο στείλτο στο συνήγορο του πολίτη κι όποια άλλη αρχή ξέρεις.Έχω προσωπική πείρα απ το συνήγορο ότι ενεργεί ταχύτατη έρευνα τουλάχιστον.Η εννοια ειναι να ταρακουνηθούν οι υπεύθυνοι. Δυστυχως δε λειτουργεί και η απειλή: θα φωνάξουμε τα κανάλια και πες το στους συγγενείς του ασθενούς να το κάνουν.Άλλωστε τα κανάλια με κάτι τέτοια ενουσιάζονται. Κι ο Θεός βοηθός δηλαδή.
Συγχίστηκα και σήμερα. Σε λίγο θα είμαστε η χώρα των καταγγελιών αλλά πείτε μου εσείς πως αλλιώς μπορούμε να σωθούμε όταν μπράβοι, λαμόγια και γενικώς ασύδωτοι κάνουν το κουμάντο.Γιατί κανείς δεν κρατιέται ψηλά αν δεν έχει τέτοιους ακόλουθους. Κανείς δεν ευνοεί αυτούς που θέλουν να δουλέψουν για τουτο τον τόπο τον Βαλκάνικο. Ευρώπη που είσαι?

tdjm said...

Mάλιστα!!!

Ωραία πράγματα!!

Penelope said...

Θα συμφωνήσω με την Νένα, πιστεύω πως οι έγγραφες καταγγελίες φέρουν κάποια αποτελέσματα, σ' αυτές τις περιπτώσεις, που όσο περνά ο καιρός πολλαπλασιάζονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας στην Ελλάδα του 2008.

Καλή Δύναμη.

Unknown said...

Να ρωτήσω κάτι αφελές τους συνδαιτυμόνες;

Σε αυτή την Ελλάδα της Ευρώπης οι γιατροί, σύμφωνα με τους λόγους των παθόντων, θυσιάζουν διακοπές και απλήρωτοι τους συμπαραστέκονται. Η εταιρία μεταφορών δεν πληροφορήθηκε ή δε διαθέτει τσαγανό προς θυσίας;

Τελικά η Ελλάδα, η Ελλάδα της Ευρώπης, ή τα ιδανικά που πρεσβεύει ο κάθε άνθρωπος φταίνε;

Juanita La Quejica said...

Νένα μου, το θέμα είναι κυρίως πολιτικό, αφού ο Πρόεδρος είναι πολιτικό πρόσωπο και ο Οικονομικός-Διοικητικός Διευθυντής είναι προφανώς αναποτελεσματικότατος.
Οι συγγενείς προσπαθούν να λύσουν το θέμα με διάφορους τρόπους, θα δούμε.

Juanita La Quejica said...

Tdjm, ξέρεις, εδώ ταιριάζει το τραγούδι "και βουλιάζει η ζωή μας στα λασπόνερα" του κάθε αδιάφορου και προβληματικού καρεκλοκένταυρου.

Juanita La Quejica said...

Πηλενόπη, υπάρχει και συνέχεια!
Σε μια εβδομάδα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τελειώνουν οι ασκοί για τις αιμοληψίες και δεν έχει εγκριθεί ακόμα καινούργιος διαγωνισμός. Δηλαδή θα πηγαίνει ο κόσμος να δώσει αίμα και οι γιατροί και το προσωπικό δεν θα έχουν πού να το αποθηκεύσουν. Απίστευτο και όμως αληθινό.
Τα συμπεράσματα δικά σας για την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων!

Juanita La Quejica said...

Darthiir δεν μπορεί να ζητούμε να στηρίζεται ένα ολόκληρο σύστημα μόνο στα υψηλά ιδανικά κάποιων, συνήθως αυτών που τραβούν το κουπί.
Η εταιρεία έχει να πληρωθεί από το 2006 και προφανώς είχε βάλει κάποιο όριο στην αναμονή, που έληξε.
Ίσως τελικά με διάφορες πιέσεις λυθεί το πρόβλημα, αλλά και πάλι, μέχρι αύριο, που θα δημιουργηθεί το επόμενο αδιέξοδο, γιατί οι διοικούντες είναι απλά ... τί άραγε; Σίγουρα όχι επιτυχημένοι σε αυτό που τους πληρώνουμε να κάνουν.

Juanita La Quejica said...

Και για να δείτε την τεράστια διαφορά που υπάρχει, ακούστε και αυτό:
ο υπεύθυνος γιατρός αιματολόγος Βαγγέλης Πόπης, από την 1η Αυγούστου βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές.
Ξέρετε πόσες φορές έχει μεταβεί σε αυτό το διάστημα των 5 ημερών στο Νοσοκομείο, για να ελέγξει την κατάσταση των ασθενών που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο;
3 γνωρίζω εγώ. Ίσως και 4. Και βέβαια είναι συνέχεια στο τηλέφωνο, σε επικοινωνία και με τους συνεργάτες του και με τις οικογένειες των ασθενών.
Δεν αξίζει μια στοιχειώδη διοικητική υποστήριξη στο ελάχιστο τουλάχιστον, αυτός ο λειτουργός-γιατρός;

Unknown said...

Σωστά. Θα έπρεπε κι αυτοί οι "κάποιοι" να χαμηλώσουν τα ιδανικά τους επειδή δεν τα υψώνουν οι υπόλοιποι, παρότι η συμπεριφορά είναι η ίδια, για να μην πω πως ο "κόσμος" τα χώνει περισσότερο στους γιατρούς παρά στο χρηματοοικονομικό ιατροφαρμακευτικό σύστημα, παρότι από τότε που τα οικονομικά κριτήρια άρχισαν να καθορίζουν τις διαδικασίες ιατρικών παροχών, η περίθαλψη άρχισε να γίνεται θέμα οικονομικής μεγιστοποίησης και όχι ανθρωπιστικό έργο.

Anonymous said...

Τι να πρωτοπεί κανείς...? Μερικές φορές δεν "φτάνουν" οι κουβέντες για να περιγράψεις κάποια πράγματα... Μόνο αυτοί που τα αντιμετωπίζουν τα καταλαβαίνουν ίσως δυστυχώς...
jorge

Juanita La Quejica said...

Και σύμφωνα με τα "νέα κόλπα" που ψηφίζονται, τί έχουμε να δούμε ακόμα Darthiir.

Juanita La Quejica said...

Jorge, simplemente una porquería, una banda de descarados.

Anonymous said...

Ειναι αναληθές το δημοσίευμα .Στό Νοσοκομείο Πατησίων εκτελούνται κανονικά οι μεταφορές αίματος και προιόντων αίματος από την εταιρεία BIOTRANS με συνολικό κόστος πού δεν ξεπερνα τίς 3.000 € ετησίως.

Λυπάμαι για την ανακρίβειά σας.

Unknown said...

Εμένα μου τα είπανε αλλοιώς .
Γίνονται μεταφορές και το Πατησίων χρωστά περίπου 3.000 € στην μεταφορική εταιρεία .
Αλήθεια η αρχική καταγγελία από ποιόν εγινε ;
Ποιός πράγματι σας είπε οτι δεν γίνονται μεταφορές αίματος ;

Juanita La Quejica said...

Ψεύδεστε και μάλιστα ανωνύμως.
Οι συγγενείς συγκεκριμένου ασθενούς που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, προσπαθούν από την Παρασκευή 1η Αυγούστου να δώσουν λύση στο θέμα.
Ήδη έχουν κάνει 7 μεταφορές σε διαφορετικές στιγμές σε διαφορετικά νοσοκομεία της Αττικής, γιατί η εταιρεία Biotrans από την 1η Αυγούστου σταμάτησε να εξυπηρετεί την Αιμοδοσία, προφανώς μέχρι να πληρωθεί.
Επειδή οι συγγενείς αντέδρασαν από την Δευτέρα 4 Αυγούστου και επειδή το θέμα βγήκε έξω από τους τοίχους του Νοσοκομείου, προφανώς ΤΩΡΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΗΜΕΡΕΣ, θα διευθετηθεί το χρέος και η πτέρυγα Αιμοδοσίας θα μπορεί και πάλι να εφοδιάζεται με τα απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών υλικά, χωρίς να μετατρέπονται σε couriers οι συγγενείς των ασθενών, παράνομα.
Αφήστε λοιπόν τις αηδίες, γιατί οι πολίτες δεν είμαστε πλέον αγράμματοι, μουγγοί ή ηλίθιοι και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και καταγγέλουμε τις απαράδεκτες ελλείψεις του όποιου κρατικού φορέα και των υπευθύνων διοικούντων, γιατί απλά είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας.
Το φίμωμα, σε άλλες εποχές. Όχι πια.

Juanita La Quejica said...

Και αν θέλετε να μιλάμε για αποδείξεις, υπάρχουν στα 7 νοσοκομεία οι υπογραφές των συγγενών όταν παρέλαβαν τα αιμοπετάλεια από τις αντίστοιχες Αιμοδοσίες, κύριε Ανώνυμε, ή Νικόλαε, ή όπως αλλιώς σας λένε.

Unknown said...

Πάντως αν για 3Κ€ κόψαν τις μεταφορές (φανταζόμουν κάτι σε 50Κ€, όχι ότι ακόμα και μερικά μύρια δικαιολογούν το χαμό ενός ανθρώπου δλδ...) τότε είναι πολύ μεγάλοι καργκιόζηδες...

Αλλά τί να περιμένεις, τσαγανό σε κοινωνία καπιταλιστικής νοοτροπίας;

Juanita La Quejica said...

Το ποσό δεν το γνωρίζω Darthiir. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα από τους συγγενείς του ασθενούς, για να λυθεί ένα ζήτημα που δεν έπρεπε ποτέ να έχει προκύψει, αν οι διοικούντες έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Είναι σκανδαλώδες το γεγονός και ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στα 7 Νοσοκομεία της Αττικής, από όπου οι συγγενείς έκαναν τις παραλαβές. Αυτά που λένε οι "ανώνυμοι" επειδή η καταγγελία βγήκε στο http://press-gr.blogspot.com/2008/08/blog-post_9745.html, είναι οι απέλπιδες προσπάθειες να καλύψουν τις γελοιότητες και την εγκληματική αδιαφορία, αμέλεια ή ανικανότητά τους, όπως θέλεις πες το.

Unknown said...

juanita

1. Δεν είμαι ανώνυμος .
2. Από τήν συνέχεια της καταγγελίας σου είναι φανερό οτι υπάρχει πρόβλημα Διοίκησης στο Νοσοκομείο μιά και αναφέρονται στοιχεία.
3. Νομίζω οτι κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί επισήμως.
4. Πραγματικά με ενδιαφέρει η συνέχεια τού θέματος.

ΕΛΕΝΑ said...

Aπλοί πολίτες μεταφέρουν αιμοπετάλια!!
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!!!
Το μόνο παρήγορο είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν γιατροί που είναι πραγματικοί λειτουργοί και ξέρουν να τιμούν τον όρκο τους.
Καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους συγγενείς των ασθενών.

Juanita La Quejica said...

Έτσι είναι Έλενα. Καλό κουράγιο και δύναμη χρειάζεται, για να διεκδικούμε όλοι τα δικαιώματά μας σαν Έλληνες Πολίτες, μέχρι τελικής πτώσης.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το θέμα μάλλον λύθηκε, ύστερα από τις έντονες και σε αρκετά επίπεδα αντιδράσεις της οικογένειας που ταλαιπωρήθηκε.
Μέχρι την επόμενη φορά. Δυστυχώς.

Juanita La Quejica said...

Όταν το profile ενός blogger δεν ενεργοποιείται και υπάρχει απλά ένα όνομα, για το δικό μου το προσωπικό blogoλεξικό ο γράφων παραμένει "ανώνυμος".

μαριάννα said...

Δυστυχώς Χουανίτα μου περιγράφεις μια τόσο καθημερινή και κοινότοπη ιστορία! Καμία εντύπωση δε μου κάνει. Στην Μπανανία ζούμε καθημερινά σκηνές απόλυτης παράνοιας. Το τρελό δε, είναι και ισως κι αυτό που μας πονάει πιο πολύ, ότι οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται δημόσια ότι και ο ανώνυμος. Ότι οι μεταφορές εκτελούνται κανονικά και το δημοσίευμα είναι αναληθές!!! Άκου τί λέει ο άνθρωπος!!! Υπονοεί δηλαδή ότι ένας μπλόγκερ κατακαλοκαιριάτικα έβαλε στο μάτι το της Πατησίων και προβοκάρει τη Διοίκηση με σκοτεινές προθέσεις. Άλλη δουλειά δεν είχε να κάνει...
Τί να πεις και τί να ρημάξεις σ' αυτόν τον πληγωμένο τόπο.
Δεν έχω άλλη ευχή από την κλασική.
Καλή δύναμη κι οι Θεοί να φυλάνε μια αξιοπρέπεια και μια ποιότητα ζωής στους ανθρώπους! Να μας φυλάνε να μην πέσουμε στον έρωτα της κάθε Διοίκησης γιατί καήκαμε!

Juanita La Quejica said...

Όπως τα λες Μαριάννα μου. Είχες γλυτώσει για 5 χρόνια τα σκατά της Ελλάδας, εύχομαι σύντομα να μπορέσεις και πάλι να ξεφύγεις. Καλή η Ελλάδα, για διακοπές μόνο και πολύ είναι.