Friday, November 28, 2008

Το να τρως καλά, έχει και την τέχνη του

Στο τελευταίο τεύχος του Sol Latino, γίνεται ένα αφιέρωμα στις Κουζίνες της Λατινικής Αμερικής. Η "ψυχή" του Al Andar Δρ. Μαρίνα Κατσαρά, γράφει* για την Μαγειρική και το φαγητό:

Το να τρως καλά, έχει και την τέχνη του
Παραδοσιακά φαγητά: αρώματα της γης μας


Και ποιος δεν έχει σε κάποια γωνιά της κουζίνας του ένα βιβλιαράκι ή ένα τετραδιάκι με συνταγές μαγειρικής γερασμένο από τα χρόνια της νοσταλγίας; Οι μουτζούρες πάνω στο χαρτί δεν φεύγουν, αποτελούν μέρος της εγγεγραμμένης μνήμης, της καταγεγραμμένης από κάποιο χέρι που αφηγήθηκε την ιστορία κάποιου, μαγείρεψε το πιάτο του, προσδιόρισε τον πολιτισμό του, σφράγισε την ταυτότητά του. Αυτά τα βιβλιαράκια ή τα τετραδιάκια είναι πολύτιμα. Δεν στολίζουν απλώς την κουζίνα. Είναι χειρόγραφα που αφηγούνται την ζωή κάποιου.
Δεν πρόκειται περί "nouvelle cuisine". Όχι. Εδώ μιλάμε για μαγειρικές που υφίστανται προ αμνημονεύτων ετών, για αχνιστά πιάτα, για αυθεντικές γεύσεις που στο άκουσμά τους και μόνο έρχονται στο νου τρόποι ζωής, όχι μόδες, ουσιώδεις αναφορές, όχι σοφιστικέ νεωτερισμοί.
Η Μαγειρική δεν μπορεί να εννοηθεί χωρίς την Παράδοση. Η παράδοση είναι δύναμη ζωής και η μαγειρική είναι μια από τις θεμελιώδεις πρακτικές της. Η Μαγειρική δεν μπορεί παρά να κυοφορεί την ευτυχία. Είναι πράξη πίστης και έρωτα.
Η Μαγειρική είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτισμικές αποσκευές της ανθρωπότητας, ένα κοινωνικό, φυλετικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό χωνευτήρι.
Η Μαγειρική είναι έφεση, είναι έμπνευση, είναι συγκέντρωση, είναι σπονδή.
Η Μαγειρική είναι συλλογική μνήμη, οικογενειακή μνήμη, μνήμη της γης, γενέθλιας και μη.
Η Μαγειρική είναι μια τέχνη που έχει τους κώδικές της, τους κανόνες της, τους νόμους της, τα τελετουργικά και τα σύμβολά της.
Η Μαγειρική εμπεριέχει ερωτικές και αισθησιακές αξίες.
Η Μαγειρική μπορεί να έχει αφροδισιακές δυνατότητες.
Η Μαγειρική είναι ανοιχτή επιθυμία, είναι απροσμέτρητη όρεξη, είναι απόλαυση, είναι γοητεία.
Η Μαγειρική είναι καλωσόρισμα, είναι μέθεξη, είναι καταξίωση, είναι χάρισμα, είναι χάρη, είναι χαρά.
Η Μαγειρική είναι τεχνική, είναι δείγμα ευγένειας τόσο των φτωχών όσο και των πλουσίων.
Η Μαγειρική δεν υφίσταται χωρίς τα μάτια, τα χέρια, τα χείλη, τη γλώσσα.
Στην κινηματογραφική ταινία "Σαν το νερό για τη σοκολάτα" του μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Αράου, που βασίστηκες στο μυθιστόρημα της Λάουρα Εσκιβέλ, τα συστατικά, οι γεύσεις, οι μυρωδιές διατρέχουν την ιστορία του Μεξικού, εισβάλλουν στις οικογενειακές σχέσεις, αφηγούνται την καταγωγή μιας οικογένειας κι ενός λαού. Στην κινηματογραφικά ταινία "Πολίτικη κουζίνα" του έλληνα σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, η ιστορία είναι βαθιά ριζωμένη στις μυρωδιές για τις γεύσεις κάποιων μπαχαρικών που αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ μιας Ανατολής και μιας Δύσης που ζουν και αναπνέουν χώρια.
Η μαγειρική είναι τέχνη. Η μαγειρική είναι παγκόσμια ιστορία και ιστορία κάθε χώρας. Η μαγειρική είναι αναγκαιότητα. Η μαγειρική είναι η επιβίωση των ανθρώπινων όντων.
Δεν γίνεται να ζεις χωρίς να τρως.
Αρκεί σ΄αυτόν τον κόσμο της μαγειρικής τέχνης και της τέχνης του τραπεζιού, το τραπέζι να είναι στρωμένο για όλους, μικρούς και μεγάλους, σε Αφρική και Λατινική Αμερική, δύο ηπείρους που έχουν εξαιρεθεί από την πρωταρχική ζωτική ανθρώπινη ανάγκη: το φαγητό.
Τότε, με πολύ σεβασμό και απέραντη ευχαρίστηση θα μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για μαγειρική και παράδοση.

*Μετάφραση: Κωνσταντίνος Βαδραχάνης

10 comments:

Katerina ante portas said...

Αναμφισβήτητα είναι τέχνη ζωής και χαράς και γι αυτό σπάνια την υπηρετούν ατάλαντοι..

Anonymous said...

Ενα άρθρο που νομίζω πως σου ταιριάζει απόλυτα Χουανίτα. Εχεις άλλωστε αποδείξει το ταλέντο σου στο συγκεκριμένο χώρο πολλάκις...
φιλιά, jorge

brujita said...

Σημερα μαγειρεψα φιλετο κοτοπουλο με λαχανικα σε σαλτσα καρυ, δικης μου εμπνευσης χωρις συνταγη! Πετυχε! Και ενιωσα σα να εκανα κατι σπουδαιο! Και ενιωσα πιο κοντα στην μητερα μου που παντα μαγειρευει υπεροχα! Και πηρα τηλεφωνο να της πω τα κατορθωματα μου! Ποσο δικαιο εχει αυτο το ποστ! Να εισαι καλα, συνονοματη! Saludicos!

Juanita La Quejica said...

Τέχνη ζωής και χαράς, συμφωνώ μαζί σου Κατερίνα!

Jorgito, συγγνώμη για σήμερα που δεν τα κατάφερα φίλε.

Brujita, μπράβο! Συγχαρητήρια! Και βέβαια είναι σπουδαίο το ότι πέτυχε! Καλά έκανες και το μοιράστηκες με την μαμά σου, είμαι σίγουρη ότι χάρηκε εξίσου με εσένα! Οσο μακρυά και να είστε, μην τις χάνεις αυτές τις στιγμές, και το τηλέφωνο μια χαρά μας φέρνει κοντά με τους αγαπημένους μας.

faraona said...

Πολυ ωραια τα λεει η κυρια Κατσαρα.
Η μαγειρικη ειναι δεμενη με την παραδοση και δημιουργει συν τω χρονω και μια φιλοσοφια πιστευω που εχει αμεση σχεση με το καθημερινο γιγνεσθαι των ανθρώπων.

καλο σου μηνα

Marina said...

Συμφωνώ μαζί σου. Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο απο το να μελετάς πολυ-λεκιασμένα απο υλικά φύλλα συνταγών μαγειρικής της γιαγιάς. Μέσα απο τους λεκέδες και τα σχόλια μαθαίνεις πόσο τους άρεσε, πόσο συχνά τα φτιάχνανε. Η παράδοση είναι η βάση της τούρτας..απο πάνω κάνει ό,τι θέλει κανείς.

Marina said...

Βρήκα σήμερα στην αγορά ένα μεγάλο κεφάλι σφυρίδας μαζί με τους ώμους, βάρους σχεδόν 2 κιλά. Θα τη κάνω ψαρόσουπα. Βράζεις πατάτες, καρότα, 2 κεμμύδια ολόκληρα μαζί με σέλινο σε 1,5 λίτρο νερό με λάδι. Οταν γίνουν τα βγάζεις και ρίχνεις το ψάρι με πιπεράκι και αν θέλεις αλάτι. Οταν γίνει περνάς τη σούπα απο το τρυπητό για τα κόκκαλα,τα ψαχνά τα ξαναρρίχνεις μέσα. Μετά τον ζωμό τον δοκιμάζεις και προσθέτεις αλάτι/λεμόνι/πιπέρι. Βάζεις και τα λαχανικά και σερβίρεις με ζεστό ψωμί και λίγο κρασάκι.

Gianni said...

Συμφωνώ με τον κουμπάρο σου :)

Roadartist said...

Ποποπο..μου άνοιξες την όρεξη ;)
Σε λίγο φεύγω για φαγητό έξω..οπότε εντάξει!
Δυστυχώς δε ξέρω να μαγειρεύω, αν και πιστεύω οτι αν ασχοληθώ θα γίνω σουπερ ;) χιχι καλό βράδυ!

Αρχοντία said...

Καλημέρα!! Ωραίο άρθρο!
Πραγματικά, και για μένα η μαγειρική είναι τέχνη, έμπνευση, μνήμες, χαρά, απόλαυση, καλωσόρισμα!