Tuesday, August 03, 2010

Αλμυρή τάρτα με ζύμη Pillsbury

Πολύ καλή η ζύμη για τάρτα της Pillsbury. Τραγανή, νόστιμη, στο σωστό πάχος ώστε να ψήνεται τέλεια, μια ευχάριστη αποκάλυψη για μένα.

Σαφώς καλύτερη από την pâte brisée που έβρισκα κατά καιρούς σε κάποια Carrefour και δεν χρειάζεται να ξενιτεύομαι κιόλας, την βρίσκω στα ψυγεία του sm της περιοχής μου.

Μια τάρτα για το καλοκαίρι λοιπόν, με λιγότερα κίτρινα τυριά και χωρίς καθόλου κρέμα γάλακτος -όπως στο παρελθόν- γιατί με την ζέστη το στομάχι θέλει καλύτερη μεταχείριση. Όσο γίνεται βέβαια, εξακολουθεί να είναι φαγητό με πολλά λιπαρά.

Σωτάρω 4 μεγάλα κρεμμύδια με 2 σκελίδες σκόρδο σε αντικολλητικό τηγάνι, με ελαχιστότατο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια σβήνω με μπαλσάμικο, μπας και καραμελώσουν ελαφρώς. Προσθέτω μια ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά (αν είχα κόκκινη θα την προτιμούσα)και σβήνω με κόκκινο κρασί. Αφού μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά προσθέτω ένα κουτί φρέσκα μανιτάρια (εισαγωγή Πολωνίας από ό,τι είδα, γιατί δεν έχουμε δικά μας άραγε;) κομμένα σε λεπτές φέτες. Άλλα 5' ελαφρύ μαγείρεμα και έτοιμη η γέμιση. Επειδή θα ταίριαζε το μπέικον αλλά το καλοκαίρι το αποφεύγω, κάνω μια μικρή παρασπονδία (πολύ "αντιγκουρμέ" αυτή η συνταγή τελικά) και προσθέτω έναν κύβο βοδινού. Αλατοπίπερο βέβαια, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη.

Την αφήνω να κρυώσει. Στο μεταξύ βγάζω την ζύμη από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπώ σε μεγάλο σκεύος (όχι πλαστικό, γιατί η γέμιση μπήκε σχετικά ζεστή) 2 αυγά, 1 γιαούρτι στραγγιστό με 13% λιπαρά, λίγο φρέσκο γάλα άπαχο, μισό πακέτο μείγματος 4 τριμμένων τυριών (ντροπή, κανονικά αυτά τα έτοιμα μείγματα δεν πρέπει να τα πλησιάζουμε, αλλά κάποιες στιγμές είναι πολύ βολικά), 5 μπόλικες κ.σ. Κατίκι Δομοκού και μισό τρίγωνο πακετάκι blue cheese (γιατί πρέπει να κάνουμε οικονομίες και είναι κρίμα να σπαταλήσουμε γαλλικό σε μαγείρεμα). Προσθέτω αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Κόβω αρκετό μαϊντανό και φρέσκο κόλιανδρο (φοβήθηκα ότι θα χαλούσε τη γεύση ο κόλιανδρος, αλλά είχα ευτυχώς λάθος) όσο πιο ψηλά μπορώ και τα προσθέτω στο μείγμα.

(Είπαμε, τα έχει τα λιπαρά της η συνταγή, ας μην κοροϊδευόμαστε... ένα μεσαίο κομμάτι προσφέρει μόνο απόλαυση. Το τρίτο αρχίζει πια και προσφέρει ... καούρες και περιττές θερμίδες.)

Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση την προσθέτω στο μείγμα με τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατεύω καλά και γρήγορα, ώστε να μην προκύψει καμία ομελέττα από την διαφορά θερμοκρασίας αυγών και γέμισης μανιταριών.

Απλώνω την ζύμη σε ένα συμπαθέστατο ταψί που πήρα χθες από τα Lidl, το οποίο ανοιγοκλείνει αναλόγως του μεγέθους της πίτσας, τάρτας κλπ που θέλουμε να ψήσουμε. Προσθέτω την γέμιση, τόση όμως ώστε να μην παραφορτώσω την τάρτα, ευτυχώς η ποσότητα υλικών που χρησιμοποίησα και αναφέρω είναι υπεραρκετή. Στο τέλος πασπαλίζω με τριμμένη παρμεζάνα, πάπρικα και λίγη ρίγανη. Στολίζω με ροδέλες ντομάτας.

Ψήνω στους 200ο C, στην κάτω σχάρα του φούρνου για 25΄. Κατεβάζω στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνω άλλα 7'. Ο τρόπος και ο χρόνος ψησίματος σαφώς ποικίλει από φούρνο σε φούρνο, χρειάζεται δοκιμή και συνεχής παρακολούθηση.

Περιμένω το βράδυ να ολοκληρώσω τη συλλογή εντυπώσεων -έστω και αν θα έχει κρυώσει η τάρτα- για να προχωρήσω στην ανάρτηση της συνταγής.




ΥΓ. Η τάρτα συνόδευσε με επιτυχία το "μικρούτσικο" παρακείμενο εξ αριστερών δισκοπότηρο μπύρας (χωρητικότητας 3 1/2 λίτρων) στο Jamón, μαζί με αρκετά tapas και ισπανόφωνη διάθεση εν μέσω μιας καυτής Αθηναϊκής θερινής νυκτός. Στην παρέα η Γιώτα μας με ειδίκευση στο flamenco και συμπτωματικά λίγο πιο πέρα η Martha, η επίσημη εκπρόσωπος των rancheras στην Αθήνα.

3 comments:

Anonymous said...

jUANITA Η ΤΑΡΤΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΗ!! ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΕΠΙΣΗΣ!!! ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΠΥΡΟΚΑΤΑΝΥΞΗ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΠΑΛΙ!

Κάλλη said...

Σούπερ ακούγεται! Φωτογραφία δεν υπάρχει;

Juanita La Quejica said...

Γιώτα, την επόμενη φορά tortilla!
Καλλοποπάκι, ας όψεται η ζέστη που αφαιρεί δυνάμεις και ναι μεν το πνεύμα πρόθυμο, η σαρξ όμως η άτιμη...