Thursday, March 03, 2011

Αφιέρωμα στον Λουίς Γκαρθία Μπερλάγκα

Η Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνουν αφιέρωμα με πέντε ταινίες του μεγάλου ισπανού κινηματογραφιστή, που θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη του Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου στην οδό Μητροπόλεως 23 στο Σύνταγμα.

Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά.

Ο Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1921 και το 1947 εισήχθη στο Ινστιτούτο Κινηματογραφικών Ερευνών και Εμπειριών της Μαδρίτης.

Σ’ αυτόν και στον Αντόνιο Μπαρντέμ αποδίδεται η ανανέωση του ισπανικού κινηματογράφου.

Τιμήθηκε με διεθνή βραβεία και διακρίσεις στα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου (Καννών, Βενετίας, Μόντρεαλ, Βερολίνου). Στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι συμπεριελήφθη στην δεκάδα των σημαντικότερων κινηματογραφιστών στον κόσμο. Έχει λάβει επίσης αμέτρητες διακρίσεις στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Τεχνών «Πρίγκιπας της Αστούριας» το 1986, το Χρυσό Μετάλλιο Καλών Τεχνών το 1981, το Εθνικό Βραβείο Κινηματογραφίας το 1980. Το 1961 η ταινία του Πλάθιδο, ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Ο κινηματογράφος του Μπερλάνγκα χαρακτηρίζεται από την ειρωνεία και την σάτιρα διαφόρων καταστάσεων, αλλά με μεγάλη ανθρωπιά και εκπληκτική απλότητα.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Καλώς ορίσατε κ.Μάρσαλ
Πλάθιδο
Ο δήμιος
Εθνική κληρονομιά
Ο μικρός ταύρος

Είσοδος ελεύθερη

Πολιτιστικές
Eκδηλώσεις Ινστιτούτου Θερβάντες Αθηνών - Μάρτιος & Απρίλιος 2011

No comments: