Monday, December 07, 2015

Κινόα με σπανάκι και κράνμπερις


Εύκολα, γρήγορα και με νόστιμο αποτέλεσμα, σήμερα θα φτιάξουμε ένα φαγητό αρκετό υγιεινό, θεωρητικά τουλάχιστον.

Όσον αφορά στα υλικά, καθώς δεν μέτρησα ποσότητες γιατί ήταν δοκιμαστική προσπάθεια, θα αρκεστώ στην εκνευριστική έκφραση των γιαγιάδων μας "με το μάτι".

Χρησιμοποίησα κινόα, ελαιόλαδο, κινέζικο πηχτό σησαμέλαιο, κατεψυγμένο σπανάκι, αποξηραμένα κράνμπερις, κουκουνάρια (αν είχα, που δεν...), αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και χυμό λεμονιού.

Η κινόα χρειάζεται πολύ καλό ξέβγαλμα, χωρίς όμως να μουλιάζει στο νερό, γιατί έχει ένα συστατικό που στα ισπανικά λέγεται saponina και βγάζει πίκρα, αν δεν γίνει σωστή προεργασία.

Ξεπλαίνω λοιπόν σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό 5-6 φορές την κινόα.

Σωτάρω με λίγο ελαιόλαδο την κινόα για 2 λεπτά ανακατεύοντας και στη συνέχεια ρίχνω ζεστό νερό (1 φλυτζάνι κινόα προς 2 1/2 φλυτζάνια νερό) και αρχίζω το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά.

Μετά 10 λεπτά προσθέτω κατεψυγμένο σπανάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Το φρέσκο είναι προτιμότερο ίσως, αλλά θα ήταν προτιμότερο να μπει στα 15 λεπτά, μαζί με τα κράνμπερις (επόμενο βήμα).

Βάζω αλάτι, αρκετό πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Στα 15 λεπτά προσθέτω κράνμπερις, κινέζικο σησαμέλαιο, χυμό λεμονιού και -αν χρειαστεί- λίγο ακόμα ζεστό νερό. Συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.

Κλείνω τη φωτιά και αφήνω πάνω στο μάτι (πάντα με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας) για 10 λεπτά, για να ανακατευτούν οι γεύσεις. Το μυστικό βρίσκεται στα υγρά, πρέπει να είναι αρκετά υδαρές το πιάτο για να είναι αφράτη η κινόα, χωρίς όμως να τρώμε και σούπα.

Ταιριάζει πολύ καβουρδισμένο κουκουνάρι. Την επόμενη φορά.

Αντιστέκομαι στον πειρασμό να προσθέσω και κάποιου είδος "μουχλιασμένο" τυρί, για να μην καλύψει την γλυκόξινη γεύση των κράνμπερις και την απαλή γεύση του σπανακιού. Από την άλλη, μια ζωή την έχουμε. Αν σας αρέσουν τα τυριά και οι πικάντικες γεύσεις, προτιμήστε ένα καμπράλες από τον ισπανικό βορρά ή ένα γαλλικό ροκφόρ. Ουπς... προκλητική η τελευταία μου πρόταση, διαγράψτε τη. Ένα μπλου τσιζ (ελάχιστο όμως), θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του.


¡A disfrutar!

No comments: