Wednesday, May 30, 2018

10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Εργαστήριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Εργαστήριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

με την παρουσία του παναμέζου συγγραφέα 
HÉCTOR AQUILES GONZÁLEZ



To 10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Abanico διοργανώνουν δωρεάν εργαστήριο λογοτεχνικής μετάφρασης του διηγήματος «Voyeurista» από το βιβλίο La última carcajada y otras minificciones του συγγραφέα από τον Παναμά Έκτορ Ακίλες Γκονσάλες, παρουσία του συγγραφέα.

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο Abanico, την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, από τις 11.00 έως τις 14.00.

Δηλώσεις συμμετοχής: Αbanico, (10 θέσεις, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας). 

Συντονίζουν: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ~ ΝΙΚΟΣ ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210.3251214 & 215 / info@abanico.gr
ή στο Abanico σε ωράριο μαθημάτων
ΠΡΩΙΝΑ:Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο, 10.00 - 13.30 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ:Δευτέρα έως Παρασκευή 17.00 - 21.00 
Δωρεάν εργαστήριο ~ Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Χορηγοί επικοινωνίας:● www.ispania.gr● www.solatino.gr ● http://juanitalaquejica.blogspot.com/ ● www.forfree.gr ● http://hispanoheleno.com/ ● http://www.artmag.gr/● ● http://www.debop.gr/ http://www.panoramagriego.gr/●

Sunday, May 27, 2018

¿Quieres ser voluntario/a en el X Festival LEA?

Kαλωσορίσατε στο 10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ!
Η ελληνο-ιβηροαμερικανική γιορτή των γραμμάτων



Για άλλη μια χρονιά, σας καλούμε να λάβετε μέρος ως εθελοντές στο φεστιβάλ ΛΕΑ. Όπως ήδη γνωρίζετε, πρόκειται για ένα φεστιβάλ που η χρηματοδότησή του βασίζεται σε χορηγίες και υποστηρίζεται από τις Πρεσβείες των Ιβηροαμερικάνικων χωρών και από πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό οι εκδηλώσεις, είναι δωρεάν.

Φέτος το φεστιβάλ γίνεται στα πλαίσια του «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Πιστεύουμε ότι θα είναι μια όμορφη εμπειρία το να συνεισφέρει κανείς στη διεξαγωγή και σωστή λειτουργία των ποικίλων και πολλαπλών πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων με θεματολογία ιβηροαμερικάνικη που θα πραγματοποιηθούν από Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 19 Ιουνίου 2018.

Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στη Γραμματεία του Abanico ώστε να υπολογίζουμε στη βοήθειά σας και να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα που θα λειτουργήσει σωστά και δεν θα κουράζει τους εθελοντές.

Με τη λήξη του φεστιβάλ, οι συνεισφέροντες θα λάβουν σχετική βεβαίωση συμμετοχής ως εθελοντές στο συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός. Επίσης στο επόμενο φεστιβάλ ΛΕΑ θα υπάρχουν σχετική αναφορά και ευχαριστίες προς τους εθελοντές.

Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας το συντομότερο δυνατόν
1)  με ένα μέιλ στην διεύθυνση: info@abanico.gr ή aspadelsol@gmail.com
2)  με ένα τηλεφώνημα στο: 210.32.51.214
3)  ή κατευθείαν στην Άσπα!!!
 

Saturday, May 26, 2018

Los poemas “griegos” del poeta cubano Roberto Fernández Retamar


Los poemas “griegos”
del poeta cubano 
ROBERTO FERNÁNDEZ RETAMAR

C H A R L A
por ELINA MIRANDA CANCELA

En español

El muy reconocido poeta y ensayista cubano –también profesor, académico y director de Casa de las Américas- Roberto Fernández Retamar viajó a Grecia en 1955, casi recién graduado. Escribió tres poemas entonces a los cuales se unen uno anterior y otro posterior sobre temas griegos, que fueron publicados como un conjunto en 2006 por la habanera editorial Boloña. Sobre la lectura de estos cinco poemas versarán comentarios en torno a ellos, a su autor, el sentido de su acercamiento a referentes griegos y el momento de creación.

SABADO 2 DE JUNIO, a las 20 h 

Entrada libre

en ABANICO
(Kolokotroni 12, 1er piso, Síndagma. Tel. 210.3251214 - info@abanico.gr
)


Con el auspicio de la EMBAJADA DE CUBA y del X FESTIVAL LEA

ELINA MIRANDA CANCELA
Doctora en Ciencias Filológicas; Profesora de Mérito; Directora de la Cátedra de Filología y Tradición Clásica de la Facultad de Artes y Letras de la Universidad de La Habana. Vicedirectora de la Academia Cubana de la Lengua y miembro correspondiente de la RAE. “Embajadora del Helenismo” por la Prefectura de Atenas (2006), entre otros reconocimientos. Ha publicado artículos en libros y revistas e impartido cursos y conferencias en universidades e instituciones de distintos países de Europa y América. 
Entre sus libros: La tradición helénica en Cuba (2003) y la edición crítica de “La Ilíada de Homero”, de José Martí (2004), Calzar el coturno americano (2006); Laura Mestre (Madrid, 2010); Comedia, teoría y público en la Grecia clásica (2010): Introducción al griego (2011). En prensa: Poesía griega: épica, lírica y dramática y Dioniso en las Antillas. También ha sido editora y coeditora de una decena de libros más.

Patrocinadores de comunicación:
● www.ispania.gr● www.solatino.gr ● http://juanitalaquejica.blogspot.com/ ● www.forfree.gr ● http://hispanoheleno.com/ ● http://www.artmag.gr/● 
● http://www.debop.gr/ http://www.panoramagriego.gr/●

Friday, May 25, 2018

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις - ΛΕΑ γιορτάζει τα 10 του χρόνια!


Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γιορτάζει τα 10 του χρόνια που, φέτος, συμπίπτουν με την τιμητική διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας  Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO.
Ο διαπολιτισμικός διάλογος που ξεκίνησε το 2008 ανάμεσα στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής με την Ελλάδα, άφηνε πίσω του κάθε χρονιά ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα  μια διαπολιτισμική συνάντηση να  εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας  και σε σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας.
 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ ΛΕΑ έχει στο πρόγραμμα του ποικίλες δράσεις. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και συζητήσεις  με τους προσκεκλημένους διεθνούς φήμης συγγραφείς , με προσωπικότητες από όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας.
Από τις 8 Ιουνίου έως τις 19 Ιουνίου το φεστιβάλ ΛΕΑ γιορτάζει, και μαζί του όλη η Αθήνα.
Φέτος, μεταξύ των συγγραφέων που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ συγκαταλέγονται οι εξής: Ισόλ, από την Αργεντινή, Λουίς Ρουφάτο, από τη Βραζιλία, Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε, Σαντιάγο Γκαμπόα και Πιεδάδ Μπόνετ, από την Κολομβία, Λεονάρντο Παδούρα και Ελίνα Μιράντα Κανσέλα, από την Κούβα, Χαβιέρ Θέρκας, Χόρχε Καριόν, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Δέμπορα Βουκούσικ, Βιβιάνα Κογιάδο, Τσάβι Αγέν, Δαβίδ Βιβάνκος και Εδουάρδο Χάουρεγκι, από την Ισπανία, Άλβαρο Ενρίγκε και Σάνατ Καράσα, από το Μεξικό, Έκτορ Ακίλες Γκονσάλες, από τον Παναμά, Αλόνσο Κουέτο, από το Περού, Ντούλσε Μαρία Καρντόζο, από την Πορτογαλία, Οντζάκι, από την Αγκόλα, Πατρίσια Κόγυερ και Δάφνη Αναστασίου, από τη Χιλή.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, αναμένονται να παρευρεθούν η Ροσίο Καρίγιο (σκηνοθέτις) και ο θίασος Organización Secreta Teatro, από το Μεξικό, η Λουσία Λόπες (σεναριογράφος), από την Κούβα, το Κουιντέτο Πνευστών CODA, από τη Χιλή, ο Άλβαρο Μέσα και το συγκρότημά του, από την Κολομβία, και η χορεύτρια Μίρτα Τσαμόρο, από την Παραγουάη.
Οι χώροι που υποδέχονται τις εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (τελετή εγκαινίων), το Μουσείο Μπενάκη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Abanico, η Στοά του Βιβλίου, το μπαρ-βιβλιοπωλείο Poems & Crimes Art Bar, το καφέPolis Art Café, το βιβλιοπωλείο Public, το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο, το Θέατρο Επί Κολωνώ, ο Χώρος Πολιτισμού «Φρανσίσκο δε Μιράντα» της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος (τελετή λήξης).
Φέτος, στα Πνευματικά Κέντρα των Δήμων Λευκάδας (15-17 Ιουνίου) και Αγίου Νικολάου Κρήτης (19-21 Ιουνίου) θα παρουσιαστούν επίσης διάφορες εκδηλώσεις του ΛΕΑ.
Με επίτιμο Πρόεδρο τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και υπό τη διεύθυνση της Κολομβιανής δημοσιογράφου και συμβούλου πολιτιστικής διαχείρισης Αδριάνα Μαρτίνες, κατά τη φετινή δέκατη διεξαγωγή του το Φεστιβάλ ΛΕΑ συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ ΛΕΑ - Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το περιοδικό Sol Latino, το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και το Abanico, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Ινστιτούτου Θερβάντες, τηςAcción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, τηςΔιεύθυνσης Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής - DIRACκαι με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα των Πρεσβειών των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής με έδρα στην Αθήνα: της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Χιλής και της Κολομβίας στην Ιταλία -με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, καθώς και των Επίτιμων Προξενείων της Κολομβίας και της Παραγουάης στην Αθήνα.
 Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.
Περισσότερες πληροφορίες: www.lea-festival.com


Festival LatinoAmericano



H Imperatriz Hellas και οι Σύλλογοι ASCLAYE {Εκπολιτιστικός Σύνδεσμος Λατινομερικάνων και Ισπανών} και LAR BRASILEIRO {Βραζιλιάνικος Σύλλογος - Associacao Brasileira} σας προσκαλούν όλους στο 1ο Φεστιβάλ Λατινικής Αμερικής στην Αθήνα που θα γίνει 2 και 3 Ιουνίου 2018 στον Περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου.

Ελάτε να γευτούμε μαζί παραδοσιακά εδέσματα και φρέσκους χυμούς εξωτικών φρούτων, να ακούσουμε παραδοσιακή μουσική και να χορέψουμε σε ρυθμούς Λάτιν, να γνωρίσουμε μακρινούς πολιτισμούς και ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια και πάθος για τη ζωή

• ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ •

Thursday, May 24, 2018

Congreso Internacional sobre Iberoamérica

La Embajada de México tiene el agrado de transmitirle información sobre el IV Congreso Internacional sobre Iberoamérica, organizando por la Universidad Nacional y Kapodistríaca de Atenas, del 28 al 30 de mayo, en homenaje a la historiadora argentino-mexicana María Elena Rodríguez Ozán.

En el Congreso participarán los siguiente académicos de México: Adriana Ruiz Razura, Hugo Medrano, Carmina Alejandra García Serrano y Jovany Escareño Davalos de la Universidad de Guadalajara; Luis Alfonso Guadarrama Rico, Edith Negrín y Liliana Irene Weinberg Marchevsky de la Universidad Nacional Autónoma de México; y Ana Rosa Domenella de la Universidad Autónoma Metropolitana, Iztapalapa.

Para mayor información, puede visitar el siguiente enlace:










Wednesday, May 16, 2018

Η μόρφωση / La educación

"Η μόρφωση είναι το πιο δυνατό όπλο 
που μπορείς να χρησιμοποιήσεις 
για να αλλάξεις τον κόσμο"

                                                                          Νέλσον Μαντέλα


Tuesday, May 15, 2018

La vida es cómo una rotonda...

"Η ζωή είναι όπως μια πλατεία: 
ποτέ δεν ξέρεις από πού 
θα σου πεταχτεί ένας μαλάκας"


Día del Maestro en México




 En México, este día fue propuesto en 1917 durante el mandato del presidente Venustiano Carranza, y se celebró por primera vez el 15 de mayo de 1918 debido al aniversario de la toma de Querétaro, 
que coincidía con la fiesta de San Juan Bautista de La Salle, 
un sacerdote, teólogo y pedagogo francés dedicado a formar maestros para la educación de hijos artesanos y niños de escasos recursos, recoge 'El sol de Puebla'.

Monday, May 14, 2018

«Ισπανικός Εμφύλιος και Λατινική Αμερική: Ισπανοί εξόριστοι στην Αργεντινή»

“La Guerra Civil española y Latinoamérica: exiliados españoles en Argentina”

 25 de mayo de 2018 en la Biblioteca de la Universidad Abierta (EAP) 
en Atenas (Graviás 4-6), a partir de las 19.00 h 

Entrada libre 

La Universidad Abierta de Grecia en colaboración con la Embajada de la República Argentina, La Embajada de España y el Instituto Cervantes organizan el encuentro «La Guerra Civil española y Latinoamérica: exiliados españoles en Argentina».

Programa:

19:00-19.45: Charla del Dr. Marcos Breuer, profesor de Literatura hispanoamericana del Instituto Cervantes de Atenas: «Exiliados e inmigrantes españoles en Argentina» (con la proyección de fragmentos de algunos documentales sobre el tema).

19.45-20.00: Discusión y café

20.00-20.15: Introducción del Prof. Dimitris Filippís, profesor adjunto ΕΑΠ-ΙΣΠ: «El cine de la Guerra Civil»

20:15-21:45: Proyección de la película «La lengua de las mariposas», con subtítulos en griego. Duración: 100' (Dirección: José Luis Cuerda; protagonistas: Fernando Fernán Gómez, Manuel Lozano, Uxía Blanco. [1999]

----------------------------------------------

            Εκδήλωση με θέμα «Ισπανικός Εμφύλιος και Λατινική Αμερική: 
  Ισπανοί εξόριστοι στην Αργεντινή»

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στη Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ στην Αθήνα
(Γραβιάς 4-6), ώρα 19.00

Είσοδος ελεύθερη

To Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής, την Πρεσβεία της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες διοργανώνουν την εκδήλωση «Ισπανικός Εμφύλιος και Λατινική Αμερική: Ισπανοί εξόριστοι στην Αργεντινή».

Πρόγραμμα:

19:00-19.45: Δρ. Marcos Breuer, καθηγητής Ισπανοαμερικανικής Λογοτεχνίας στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας: «Ισπανοί εξόριστοι και μετανάστες στην Αργεντινή-κινηματογραφικά στιγμιότυπα»

19.45-20.00: Συζήτηση-καφές

20:00-20:15: Δημήτρης Φιλιππής, επίκουρος καθηγητής ΕΑΠ-ΙΣΠ: «Ο κινηματογράφος του Ισπανικού Εμφυλίου με λίγα λόγια»

20:15-21.45: Προβολή ταινίας «La lengua de las mariposas (Η γλώσσα της πεταλούδας)», με ελληνικούς υπότιτλους. Διάρκεια: 100'
Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Κουέρδα Πρωταγωνιστούν: Φερνάντο Φερνάν Γκόμεζ, Μανουέλ Λοζάνο, Ούξια Μπλάνκο [1999]

Tuesday, May 01, 2018

Las manos, de Miguel Hernández

Dos especies de manos se enfrentan en la vida,
brotan del corazón, irrumpen por los brazos,
saltan, y desembocan sobre la luz herida
a golpes, a zarpazos.

La mano es la herramienta del alma, su mensaje,
y el cuerpo tiene en ella su rama combatiente.
Alzad, moved las manos en un gran oleaje,
hombres de mi simiente.

Ante la aurora veo surgir las manos puras
de los trabajadores terrestres y marinos,
como una primavera de alegres dentaduras,
de dedos matutinos.

Endurecidamente pobladas de sudores,
retumbantes las venas desde las uñas rotas,
constelan los espacios de andamios y clamores,
relámpagos y gotas.

Conducen herrerías, azadas y telares,
muerden metales, montes, raptan hachas, encinas,
y construyen, si quieren, hasta en los mismos mares
fábricas, pueblos, minas.

Estas sonoras manos oscuras y lucientes
las reviste una piel de invencible corteza,
y son inagotables y generosas fuentes
de vida y de riqueza.

Como si con los astros el polvo peleara,
como si los planetas lucharan con gusanos,
la especie de las manos trabajadora y clara
lucha con otras manos.

Feroces y reunidas en un bando sangriento
avanzan al hundirse los cielos vespertinos
unas manos de hueso lívido y avariento,
paisaje de asesinos.

No han sonado: no cantan. Sus dedos vagan roncos,
mudamente aletean, se ciernen, se propagan.
Ni tejieron la pana, ni mecieron los troncos,
y blandas de ocio vagan.

Empuñan crucifijos y acaparan tesoros
que a nadie corresponden sino a quien los labora,
y sus mudos crepúsculos absorben los sonoros
caudales de la aurora.

Orgullo de puñales, arma de bombardeos
con un cáliz, un crimen y un muerto en cada uña:
ejecutoras pálidas de los negros deseos
que la avaricia empuña.

¿Quién lavará estas manos fangosas que se extienden
al agua y la deshonran, enrojecen y estragan?
Nadie lavará manos que en el puñal se encienden
y en el amor se apagan.

Las laboriosas manos de los trabajadores
caerán sobre vosotras con dientes y cuchillas.
Y las verán cortadas tantos explotadores
en sus mismas rodillas. 

Ισπανικός Κινηματογραφικός Κύκλος «Επικράτεια Γυναικών» / Ciclo de cine "Espacio Femenino"

09-10.05.2018

Κινηματογραφικός κύκλος / Ciclo de cine

Επικράτεια γυναικών
Espacio Femenino


Η Επικράτεια γυναικών είναι ένας τακτικός κινηματογραφικός κύκλος του Ινστιτούτου Θερβάντες. Ο κινηματογραφικός πολιτισμός των γυναικών υπήρξε πάντα ένας από τους άξονες του πολιτιστικού του προγράμματος και η υπεροχή του καταδεικνύει την σημασία της μοναδικότητας των κινηματογραφιστριών και των θεμάτων που σχετίζονται με τη μοναδικότητα των γυναικών.
Φέτος, ο κύκλος περιλαμβάνει δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, μία μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης για μια εμβληματική γυναικεία μορφή και μια σειρά τεσσάρων μικρού μήκους ταινιών με τον κοινό τίτλο «Επαναστάτριες, Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους».

Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά.

Με τη συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου και της Tanwweer.

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Είσοδος ελεύθερη.

Espacio femenino es un ciclo estable del cine del Instituto Cervantes. La cultura cinematográfica de las mujeres ha sido siempre una de las líneas de programación de la institución y su eminencia habla de la importancia de la singularidad de las creadoras y las temáticas que tienen que ver con la singuaridad de las mujeres.

Este año, el ciclo contiene dos largometrajes de ficción, un largometraje documental sobre una figura emblemática femenina y una sesión de cuatro cortometrajes, bajo el título común “Riot girls, españolas en el corto”. 

Todas las películas tienen subtítulos en griego. 
Con la colaboración de la Unión Grecoamericana, el Colegio Grecoamericano y Tanwweer.

Teatro de la Unión Grecoamericana, Masalías 22, Kolonaki. Entrada libre.


















PROGRAMA / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


09.05.2018, 18.30 h.

Riot Girls: Españolas en corto
Επαναστάτριες, Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους 

Miss Wamba (España, 2017, 17 min.)
Calificación: No recomendada a menores de 7 años
Dirección: Estefanía Cortés
Producción: Cajón de Ideas Producciones
Guión: Estefanía Cortés, Juancho Bañuelos
Dirección de arte: Marta Eguilior
Fotografía: Luis Ángel Pérez
Montaje: Fran Gas
Sonido: Miriam Lisón
Música: Carla F. Benedicto
Intérpretes: Ruth Díaz (Eva Aranda), Ramón Barea (Hombre), Esperanza de la Vega (Madre), Nuria Gago (Susana)
Sinopsis: Una mujer atormentada por su pasado conoce a un anciano con el que conecta de inmediato.
https://www.youtube.com/watch?v=1ypUnnJx-kI

Δεσποινίς Wamba (Ισπανία, 2017, 17’) .
Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17 ετών.
Σκηνοθεσία: Εστεφανία Κορτές
Παραγωγή: Cajón de Ideas Producciones
Σενάριο: Εστεφανία Κορτές, Χουάντσο Μπανιουέλος
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μάρτα Εγιλιόρ
Φωτογραφία: Λουίς Άνχελ Πέρεθ
Μοντάζ: Φραν Γκας
Ήχος: Μίριαμ Λισόν
Μουσική: Κάρλα Φ. Μπενεδίκτο
Ερμηνευτές: Ρουτ Ντίαθ (Έβα Αράντα), Ραμόν Μπαρέα (Άνδρας), Εσπεράνθα δε λα Βέγα (Μητέρα), Νούρια Γκάγο (Σουσάνα)
Περίληψη: Μια γυναίκα την οποία κατατρέχει το παρελθόν της γνωρίζει έναν ηλικιωμένο με τον οποίο νιώθει να συνδέεται αμέσως.
https://www.youtube.com/watch?v=1ypUnnJx-kI

Oasis (España, 2014, 15 min.)
Calificación: No recomendada a menores de 16 años
Dirección: Carmen Jiménez
Producción: Carmen Jiménez
Guión: Carmen Jiménez, Chris Boyce
Dirección de arte: Neslihan Arslan
Fotografía: Sean Porter
Montaje: Carmen Jiménez, Javier Loarte
Sonido: Kiyoshi Osawa, Brian Flood
Música: Julia Kent
Intérpretes: Aida López (Nieves), Juan Carlos Pinedo (Tony), Scarlett Sperduto (Chica)
Sinopsis: Nieves es contratada como portera de un edificio medio en ruinas en Nueva York. El trabajo se vuelve más difícil de lo que anticipaba una vez descubre el secreto que esconde uno de los apartamentos.

Όαση (Ισπανία, 2014, 15’).
Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Χιμένεθ
Παραγωγή: Κάρμεν Χιμένεθ
Σενάριο: Κάρμεν Χιμένεθ, Κρις Μπόις
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Νεσλιχάν Αρσλάν
Φωτογραφία: Σον Πόρτερ
Μοντάζ: Κάρμεν Χιμένεθ, Χαβιέρ Λοάρτε
Ήχος: Κιγιόσι Οσάγουα, Μπράιαν Φλαντ
Μουσική: Τζούλια Κεντ
Ερμηνευτές: Αΐντα Λόπεθ (Νιέβες), Χουάν Κάρλος Πινέδο (Τόνι), Σκάρλετ Σπερντούτο (κοπέλα)
Περίληψη: Η Νιέβες προσλαμβάνεται ως θυρωρός σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο στη Νέα Υόρκη. Η δουλειά αποδεικνύεται πιο δύσκολη από όσο περίμενε όταν ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβει ένα από τα διαμερίσματα.

Sara a la fuga (España, 2015, 15 min.)
Calificación: No recomendada a menores de 12 años
Dirección: Belén Funes
Producción: Miss Wasabi Films
Guión: Belén Funes, Marçal Cerbián
Dirección de arte: Marta Bazaco
Fotografía: Neus Ollé
Sonido: Enrique G. Bermejo
Música: Marc Andreu, Mireia Madroñero
Intérpretes: Dunia Mourad (Sara), Leia Rodríguez (Adri), Eduard Fernández (Padre), Ángela Boix (Núria), Santi Ricart (Funcionario), Carla Sospreda (Carla), Alberto Esparza (Policía 1), Carlos Reyes (Policía 2)
Sinopsis: La joven Sara vive desde hace tiempo en un centro de acogida para menores y no ve a su padre desde hace años. Él ha prometido ir a verla, pero sus promesas no tienen ningún valor para Sara. Los 'plantones' han sido tantos que, con 15 años, ya ha aprendido muy bien la lección: está completamente sola en el mundo. Su tutora, Núria, hará lo posible por ayudarla en su dramática situación.
https://vimeo.com/127037129

Η Σάρα σε φυγή (Ισπανία, 2015, 15’).
Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 12 ετών
Σκηνοθεσία: Μπελέν Φούνες
Παραγωγή: Miss Wasabi Films
Σενάριο: Μπελέν Φούνες, Μαρσάλ Σερμπιάν
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μάρτα Μπαθάκο
Φωτογραφία: Νέους Ολιέ
‘Ηχος: Ενρίκε Χ. Μπερμέχο
Μουσική: Μαρκ Αντρέου, Μιρέια Μαδρονιέρο
Ερμηνευτές: Ντούνια Μουράντ (Σάρα), Λέια Ροδρίγεθ (Άδρι), ‘Εντουαρντ Φερνάντεθ (πατέρας),  Άνχελα Μπουά (Νούρια), Σάντι Ρικάρτ (υπάλληλος), Κάρλα Σοσπρέντα (Κάρλα), Αλμπέρτο Εσπάρθα (αστυνομικός 1), Κάρλος Ρέγιες (αστυνομικός 2)
Περίληψη: Η νεαρή Σάρα ζει εδώ και καιρό σε ίδρυμα ανηλίκων κι έχει χρόνια να δει τον πατέρα της. Εκείνος της υποσχέθηκε να την επισκεφθεί, μα οι υποσχέσεις του δεν έχουν καμία αξία για τη Σάρα. Την έχει «στήσει» τόσες φορές ώστε, στα δεκαπέντε της χρόνια, έχει μάθει πια πολύ καλά το μάθημα: είναι τελείως μόνη στον κόσμο. Η κηδεμόνας της, Νούρια, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη Σάρα στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Waste (Desechos) (España, 2016, 16 min.)
Calificación: No recomendada a menores de 7 años
Dirección: DOSCABEZAS (Laura Sisteró, Alejo Levis)
Producción: Petra Garmon
Guión: DOSCABEZAS (Laura Sisteró, Alejo Levis)
Dirección de arte: Anna Romero, María Ballester
Fotografía: Juli Carné Martorell
Sonido: Marc Barrera
Sonido directo: Anna Rajadell, Júlia Benach, Pol Fontanals
Música: Marc Barrera
Intérpretes: Mireia Oriol (Lucía), Laia Manzanares (Mónica), Vicky Luengo (Verónica), Alba Ribas (Dolores), Ona Casmiquela (María), Louise Good (Ana)
Sinopsis: Una pequeña comunidad de jóvenes mujeres está marcada por una serie de extrañas normas y rituales en las que un lápiz manejado por la líder del grupo ejerce de batuta, y guía las acciones y los movimientos del grupo. Esta rutina se ve truncada con la muerte de una de ellas. A raíz de esto la mejor y más íntima amiga de la víctima se revelará contra la líder del grupo y sus imposiciones, lo que desembocará en un crudo y violento enfrentamiento
https://vimeo.com/183450334

Waste (Σκουπίδια) (Ισπανία, 2016, 16’).
Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών
Σκηνοθεσία: DOSCABEZAS (Λάουρα Σιστερό, Αλέχο Λέβις)
Παραγωγή: Πέτρα Γκάρμον
Σενάριο: DOSCABEZAS (Λάουρα Σιστερό, Αλέχο Λέβις)
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Άννα Ρομέρο, Μαρία Μπαλιεστέρ
Φωτογραφία: Χούλι Χαρνέ Μαρτορέλ
Ήχος: Μαρκ Μπαρέρα
Ηχοληψία: Άνα Ραχαδέλ, Χούλια Μπενάκ, Πολ Φοντανάλς
Μουσική: Μαρκ Μπαρέρα
Ερμηνευτές: Μιρέια Οριόλ (Λουθία), Λάια Μανθανάρες (Μόνικα), Βίκι Λουένγκο (Βερόνικα), Άλμπα Ρίβας (Ντολόρες), Όνα Κασμικέλα (Μαρία), Λουίζ Γκουντ (Άνα)
Περίληψη: Μια μικρή κοινότητα νεαρών γυναικών έχει σημαδευτεί από μια σειρά αλλόκοτων κανόνων και ιεροτελεστιών: ένα μολύβι στα χέρια της ηγέτιδας της ομάδας λειτουργεί ως μπαγκέτα και καθοδηγεί τις δράσεις και τις κινήσεις της ομάδας. Αυτή η ρουτίνα διακόπτεται από τον θάνατο μιας από τις γυναίκες. Με αυτή την αφορμή η πιο στενή φίλη του θύματος εξεγείρεται ενάντια στην ηγέτιδα της ομάδας και στα όσα επιβάλλει, κάτι που θα καταλήξει σε μια άγρια και βίαιη αντιπαράθεση.

09.05.2018, 19.35 h.

Requisitos para ser una persona normal (España, 2015, 81 min.)
Calificación: No recomendada a menores de 7 años
Dirección: Leticia Dolera
Producción: Corte y Confección de Películas, S.L.L. / El estómago de la vaca, S.L / Telefónica Studios, S.L.U.
Guión: Leticia Dolera
Dirección de arte: Laia Azteca Font
Fotografía: Marc Gómez Del Moral Guasch
Montaje: David Gallart
Sonido directo: Afredo Díaz Boersma
Música: Luthea Salom
Intérpretes: Leticia Dolera (María de las Montañas), Manuel Burque (Borja), Silvia Munt (Bárbara), Jordi Llodrá (Álex), Miki Esparbé (Gustavo), Alexandra
Jiménez (Cristina Pi), Carmen Machi (Luisa), David Verdaguer (Juan), Blanca Apilánez
(Estefanía), Jorge Suquet (Pablo), Núria Gago (Noelia), José Luis García-Pérez
(Entrevistador), Irene Visedo (Galerista)
Sinopsis: María es una chica de 30 años a quien la vida no le sonríe: no tiene trabajo, la han echado de su piso, su vida romántica es inexistente y está distanciada de su familia. En una entrevista le preguntan qué tipo de persona es y, tras darse cuenta de que no cumple ninguno de los requisitos para ser considerada "normal", decide cambiar.
https://www.youtube.com/watch?v=W8MHSGz0rCQ

Προϋποθέσεις για να γίνεις φυσιολογικός άνθρωπος (Ισπανία, 2015, 81’).
Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών
Σκηνοθεσία: Λετίθια Ντολέρα
Παραγωγή: Corte y Confección de Películas, S.L.L./El estómago de la vaca, S.L/Telefónica Studios, S.L.U.
Σενάριο: Λετίθια Ντολέρα
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάια Αθτέκα Φοντ
Φωτογραφία: Μαρκ Γκόμεθ Δελ Μοράλ Γκουάς
Μοντάζ: Νταβίδ Γκαλάρτ
Ήχος: Αλφρέδο Ντίας Μποέρσμα
Μουσική: Λουθέα Σαλόμ
Ερμηνευτές: Λετίθια Ντολέρα (Μαρία δε λας Μοντάνιας), Μανουέλ Μπούρκε (Μπόρχα), Σίλβια Μουντ (Μπάρμπαρα), Ζόρντι Λιοδρά (Άλεξ), Μίκι Εσπαρμπέ (Γκουστάβο), Αλεχάντρα Χιμένεθ (Κριστίνα Πι), Κάρμεν Μάτσι (Λουίσα), Νταβίδ Βερδαγέρ (Χουάν), Μπλάνκα Απιλάνεθ (Εστεφανία), Χόρχε Σουκέτ (Πάμπλο), Νούρια Γκάγο (Νοέλια), Χοσέ Λουίς Γκαρθία Πέρεθ (δημοσιογράφος), Ιρένε Βισέδο (υπεύθυνη γκαλερί)
Περίληψη: Η Μαρία είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα που βλέπει τη ζωή να της γυρνά την πλάτη: δεν έχει δουλειά, της έχουν κάνει έξωση, η αισθηματική της ζωή είναι ανύπαρκτη κι έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά της. Όταν σε μια συνέντευξη τη ρωτούν τι άνθρωπος είναι, εκείνη συνειδητοποιεί ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται «φυσιολογική», και αποφασίζει να αλλάξει.

10.05.2018, 18.00 h.

María Moliner. Tendiendo palabras. (España, 2017, 70 min.)
Calificación: Apta para todos los públicos
Dirección: Vicky Calavia
Producción: CalaDoc Producciones
Guión: Vicky Calavia
Dirección de arte: Laia Azteca Font
Fotografía: Carlos Navarro
Montaje: David Gallart
Sonido: Carlos Estella y José Manuel Huerta. Laboratorio Ayto. de Zaragoza
Música: Gonzalo Alonso
Intérpretes: Lucía Camón
Sinopsis: Una presencia femenina nos conduce a través de los hechos importantes en la vida de María Moliner, destacando los términos que los definen y dibujan, y las definiciones que de éstos ofrece María en su propio diccionario, de manera que es una narración contada a través de sus propias palabras, destacando la fuerte impronta que la personalidad de María plasma en su obra magna: el Diccionario de Uso del Español.
https://www.youtube.com/watch?v=s28lbFvWRH4

Μαρία Μολινέρ. Απλώνοντας λέξεις. (Ισπανία, 2017, 70’).
Κατάλληλο για όλους
Σκηνοθεσία: Βίκι Καλάβια
Παραγωγή: CalaDoc Producciones
Σενάριο: Βίκι Καλάβια
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάια Αθτέκα Φοντ
Φωτογραφία: Κάρλος Ναβάρο
Μοντάζ: Νταβίδ Γκαλιάρτ
Ήχος: Κάρλος Εστέλια, Χοσέ Μανουέλ Ουέρτα. Δημοτικό Εργαστήριο Σαραγόσα
Μουσική: Γκονθάλο Αλόνσο
Ερμηνευτές: Λουθία Καμόν
Περίληψη: Μια γυναικεία παρουσία μάς παρουσιάζει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής της Μαρία Μολινέρ, ξεχωρίζοντας τους όρους που τα καθορίζουν και τα σκιαγραφούν, καθώς και τους ορισμούς που προσφέρει γι’ αυτά η Μαρία στο δικό της λεξικό. Πρόκειται για μια διήγηση διατυπωμένη μέσα από τις δικές της λέξεις, η οποία τονίζει το βαθύ ίχνος που πλάθει η προσωπικότητα της Μαρία στο αριστούργημά της: το Χρηστικό Λεξικό Ισπανικής Γλώσσας.

10.05.2018, 19.15 h.

La novia (España, 2015, 93 min.)
Calificación: No recomendada a menores de 16 años
Dirección: Paula Ortíz
Producción: Get in the picture productions, S.L. / Cine Chromatix KG.
Guión: Paula Ortíz, Javier García Arredondo
Dirección de arte: Pilar Quintana, Jesús Bosqued
Fotografía: Miguel Ángel Amoedo Gómez
Montaje: Javier García Arredondo
Sonido directo: Nacho Arenas
Música: Shigeru Umebayashi
Intérpretes: Inma Cuesta, Álex García, Asier Etxeandía, Leticia Dolera, Luisa Gavasa, Carlos Álvarez-Nóvoa, Consuelo Trujillo, María Alfonssa Rosso, Manuela Vellés, Verónika Moral.
Sinopsis: Dos hombres, una mujer, un amor, un deseo más fuerte que la ley y que la naturaleza salvaje del mundo que les rodea. Leonardo, El Novio y La Novia son un triángulo inseparable desde niños, pero Leonardo y La Novia tienen un hilo invisible, feroz, imposible de romper… Pasan los años y ella, angustiada e infeliz, se prepara para su boda con El Novio en medio del desierto blanco, de tierras salinas y yermas, donde vive con su padre. El día anterior a la ceremonia, a su puerta llama una Mendiga anciana que le ofrece un regalo y un consejo: “No te cases si no le amas”, mientras le da dos puñales de cristal. Un escalofrío recorre el alma y el cuerpo de la Novia.
https://www.youtube.com/watch?v=htkJKbgzkuM

Ματωμένος γάμος (Ισπανία, 2015, 93’).
Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών
Σκηνοθεσία: Πάουλα Ορτίθ
Παραγωγή: Get in the picture productions, S.L./Cine Chromatix KG.
Σενάριο: Πάουλα Ορτίθ, Χαβιέρ Γκαρθία Αρεδόντο
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πιλάρ Κιντάνα, Χεσούς Μποσκέδ
Φωτογραφία: Μιγέλ Άνχελ Αμοέδο Γκόμεθ
Μοντάζ: Χαβιέρ Γκαρθία Αρεδόντο
Ήχος: Νάτσο Αρένας
Μουσική: Σιγκέρου Ουμπεμπαγιάσι
Ερμηνευτές: Ίνμα Κουέστα, Άλεξ Γκαρθία, Ασιέρ Ετσεαντία, Λετίθια Ντολέρα, Λουίσα Γκαβάσα, Κάρλος Άλβαρεθ-Νόβοα, Κονσουέλο Τρουχίλιο, Μαρία Αλφόνσα Ρόσο, Μανουέλα Βελιές, Βερόνικα Μοράλ.
Περίληψη: Δύο άνδρες, μία γυναίκα, ένας έρωτας, μια επιθυμία πιο δυνατή από τον νόμο και από την άγρια φύση του κόσμου που τους περιβάλλει. Ο Λεονάρντο, ο Γαμπρός και η Νύφη αποτελούν ένα τρίγωνο αχώριστο από παιδιά, όμως τον Λεονάρντο και τη Νύφη ενώνει μια κλωστή αόρατη, αδυσώπητη, άρρηκτη… Τα χρόνια περνούν κι εκείνη, μέσα στην αγωνία και τη δυστυχία της ζωής της, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Γαμπρό σε μια λευκή έρημο, σε μια χέρσα έκταση όπου ζει με τον πατέρα της. Τη μέρα πριν τον γάμο την πόρτα της χτυπά μια ηλικιωμένη ζητιάνα που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην παντρευτείς αν δεν τον αγαπάς», ενώ της δίνει δύο κρυστάλλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά το κορμί και την ψυχή της Νύφης.