Wednesday, September 19, 2007

Cuenca - Casas Colgadas

Όμορφες αναμνήσεις μου ήρθαν χθες στο μυαλό από μια πρόσφατη επίσκεψη στην Cuenca (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016) στην Ισπανία, με τα διάσημα Casas Colgadas.
Εκεί παίξαμε πηρουνομαχίες για το ποιός θα πάρει μεγαλύτερο μεζέ από ένα νοστιμότατο revuelto de espárragos y jamón, από όπου και η φωτογραφία.



Στην Ισπανία τα σπαράγγια με αυγά είναι από τις αγαπημένες συνταγές, που την βρίσκουμε σχεδόν πάντα και στους καταλόγους των εστιατορίων, στα πρώτα πιάτα. Απαραίτητη η προσθήκη jamón (του Teruel κατά προτίμηση) ή γαριδών ξεφλουδισμένων, για πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα. Το πιάτο ονομάζεται revuelto, δηλαδή ανακατωμένο, μιας και η τελική όψη είναι σαν να πήγε να φτιάξει κανείς ομελέττα και του έπεσε στο αναποδογύρισμα, χαχα! Ή σαν τα scrubbled eggs των Άγγλων.
Η βασική συνταγή ξεκινά με ελαφρύ βράσιμο των σπαραγγιών, τσιγάρισμα του αλλαντικού ή των θαλασσινών σε λάδι ή/και βούτυρο, προσθήκη των σπαραγγιών και στη συνέχεια τα αυγά και καλό ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουν τα αυγά κρεμώδη υφή.
Μπορούν να προστεθούν μανιτάρια, κρεμμύδια σωταρισμένα και σκόρδο. Στο τέλος, για γαρνίρισμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ψιλοκομμένος μαϊντανός.
Αντί για γαρίδες, έχει τύχει να το δοκιμάσουμε στην Χώρα των Βάσκων και με σολομό, αλλά προσωπικά προτιμώ τελικά τις γαρίδες. Ένα εξαιρετικό τέτοιο revuelto σερβίρεται την Άνοιξη και το Καλοκαίρι στην Μαδρίτη των Austrias, στην Taberna del Alabardero, που βρίσκεται δίπλα στο Teatro Real και απέναντι από το Palacio de Oriente. Όσοι επισκεφτείτε την Μαδρίτη, κάντε μία στάση σε αυτό το εστιατόριο και θα με θυμηθείτε!
Συχνά, όταν τα σπαράγγια είναι πολύ φρέσκα, αντί για ελαφρύ βράσιμο σωτάρονται μέχρι να μαλακώσουν και στην συνέχεια ακολουθεί το jamón ή οι γαριδούλες.
Άλλη εκδοχή είναι -αφού βράσουν ελαφρά τα σπαράγγια- να προστεθούν αρχικά τα κοτσάνια κομμένα σε κομμάτια μαζί με το αλλαντικό, στη συνέχεια τα αυγά και μόνο στο τέλος -όταν θα είναι σχεδόν έτοιμο το revuelto- οι πολύ μαλακές και ευαίσθητες κορυφές των σπαραγγιών, για να μην διαλυθούν.
Στα δύο ερασιτεχνικότατα και "ζαλιστικά" βίντεος υπάρχει μια "γεύση" από τα "Κρεμαστά Σπίτια" και την γέφυρα, που καλύτερα να αποφεύγουν να διασχίσουν όσοι πάσχουν από υψοφοβία, καθώς η επιστροφή από το δρόμο κρατά γύρω στην μισή ώρα.


4 comments:

Anonymous said...

Τι όμορφα που μας ταξιδεύεις πάντα! Υπέροχες οι φωτογραφίες, νοερό ταξίδι. Money well spent η ψηφιακή σου!

Juanita La Quejica said...

Money των κουμπάρων... δώρο για την κουμπαριά. Καλή ιδέα τελικά, εξαιρετικό δώρο, δίκιο έχεις Καλλοποππάκι. Όταν καταφέρω και να μάθω να την χειρίζομαι σωστά, ακόμα καλύτερα.

Unknown said...

τι υπέροχα που ταξιδεύω μαζί σου και ξεχνιέμαι

Juanita La Quejica said...

Να είσαι καλά Street Spirit!
Eσύ το ταξίδι το έχεις μέσα σου, σου εύχομαι πολύ σύντομα να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις και το ταξίδι των ονείρων σου, όπως το έχεις φανταστεί!