Friday, February 24, 2006

Duquende - Mi forma de vivir

Duquende - Mi forma de vivir

Το νέο cd του Duquende θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Yποτίθεται ότι θα κυκλοφορούσε τον Οκτώβριο, αλλά την Πρωτοχρονιά τα δισκοπωλεία της Βαρκελώνης δεν είχαν πάρει χαμπάρι, υπέθεταν ότι για να το έχουμε μάθει στο ίντερνετ τότε ίσως έκανε την πρώτη κυκλοφορία του στην Ανδαλουσία. Τελικά, κάλλιο αργά παρά ποτέ, ο Duquende έχει σπουδαία φωνή και τραγουδά με την καρδιά του.

Γι αυτό και όταν τον άκουσε ο Camarón de la Isla στα 8 του χρόνια να τραγουδά με την οικογένειά του των τσιγγάνων του Sabadell, του χάρισε την κιθάρα του και του πρότεινε να ταξιδέψει μαζί του στον κόσμο, για να μοιραστεί το χάρισμα της φωνής του με τους "κοινούς θνητούς". Ο Juan Cortés, ο σημερινός Duquende, ήταν πολύ μικρός για να του επιτρέψουν να φύγει και έτσι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, γιατί ο Camarón "έφυγε" σε λίγα χρόνια, αφήνοντας όμως πίσω του την αναγέννηση του flamenco όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το νέο άλμπουμ του Duquende, με παραγωγό τον Chicuelo, συμπεριλαμβάνει κάποια tangos του Paco de Lucía, όπως επίσης bulerías, fandangos, soleares και tanguillos. Με τον καταλανό cantaor συνεργάζονται "μάστορες" του flamenco, όπως ο Carles Benavent, ο Piraña και ο Juaneke.

Βαρκελώνη - Forum, Σεπτέμβριος του 2004
Αέρας, πρωτοβρόχια, ερημιά γύρω. Τα chimes από κοχύλια, κρεμασμένα σε δίχτυα που στηρίζονται ... στον αέρα παίζουν τον δικό τους σκοπό. Η σκηνή γεμάτη με καθρέπτες με ξύλινες κορνίζες, που ταλαντεύονται κρεμάμενοι από ένα είδος σεντονιού. Ελάχιστος φωτισμός, κυρίως από το φεγγάρι. Ξαφνικά, ο τόπος πλημμυρίζει από κόσμο. Όλων των ηλικιών, των χρωμάτων. Άνθρωποι διαφορετικοί και όμως τόσο όμοιοι εκείνη τη στιγμή. Άνθρωποι που έρχονται έτοιμοι για όλα, με ανοιχτή την καρδιά. Να και ο Duquende. Και ο Manzanilla με την κιθάρα του, που σε λίγο καιρό θα "έφευγε". Τί άλλο; Αξέχαστη εμπειρία, συγκλονιστική. Ο κόσμος όλος παίρνει φωτιά.

Για ένα Rosario de mi Madre...

YΓ. Για μια "γεύση" από τη συναυλία, υπάρχει βίντεο στο site του Forum 2004.
http://www.barcelona2004.org

11 comments:

Anonymous said...

Alli mia oraia perigrafi apo sena Juanita, milao gia tin parastasi pou perigrafeis ton perusino Septemvrio. Vgazei sunaisthima re paidi mou i perigrafi sou, etsi mou aresei na ekfrazomai ki emena...
Jorge

Juanita La Quejica said...

Είναι κρίμα που τελικά δεν ήσουν κι εσύ εκεί, θα "ανατριχιάζαμε" παρέα!

Η βλακεία μου ήταν που δεν πήγα να του μιλήσω στην αρχή, όταν έκανε τις πρόβες και νομίζε ο Δ. ότι θα είμαστε 3-4 άνθρωποι κοινό. Στο τέλος της παράστασης, η γαϊδούρα η γυναίκα του τον φυγάδευσε από πίσω, έχοντας αφήσει όμως πρώτα κάτι τύπους να μπουν στο καμαρίνι. Τί κι αν της είπα ότι είχαμε έρθει από την Ελλάδα ειδικά γι αυτόν; Ο κουμπάρος λέει ότι φοβήθηκε την ομορφιά μου και δεν μας άφησε να τον χαιρετήσουμε επειδή ζήλεψε, χαχα! La próxima vez...

galera in full speed said...

Deja vu!
Έχω ζήσει παρόμοια σκηνή σε εσχατιά κυκλαδίτικου νησιού και το σκηνικό μου θύμισε Fellini.
Με την περιγραφή σου σχεδόν ξέφυγα από το ...μπαλαούρο!

gastone said...

To σχόλιο σου μου θύμισε έναν στίχο του Άκη Πάνου "οργίασα με το μυαλό και ελάχιστα στην πράξη"
Δίκιο έχει ο κουμπάρος!

Buscando said...

...για άλλη μια φορά, τι ωραία που το έγραψες αυτό το κομμάτι χουανίτα! τι λυρισμός! μακάρι να μπορούσα ωα γράψω κι εγώ έτσι!
αχχχ

maiandros said...

Καταπληκτικός! Τον άκουσα τυχαία εντελώς, τώρα έμαθα και από σένα περισσότερα. Καλησπέρες!

Citronella said...

Τι όμορφο μουσικό ταξίδι, μας προετοίμασες με τον καλύτερο τρόπο για να υποδεσχτούμε το σ-κ, Juanita!
Gracias:))

Mirandolina said...

Χουανίτα, που κατεβάζω αυτό το ρηαλ τζιουκ μποξ; γιατί δεν μπορώ να ανοίξω τα αρχεία και θα τ ακουσω αν συνεχίσω να τα δίνω για αλλαγή και επανεγγραφη...

Juanita La Quejica said...

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!
Mirando, θα κατεβάσεις το Real Player Free στο www.real.com ή κατευθείαν στο
http://www.real.com/realplayer.html?pageid=broadBandChoicePage&pageregion=player_button&src=realplayer%2Crpchoice_0_3_0_0_0_1_0&pcode=rn&opage=rpchoice

Angelito said...

Juanita εύγε! Μήπως πήρες το νέο των Ojos de Brujo?

Juanita La Quejica said...

Όχι ακόμα. Κυκλοφορεί άραγε και στην Αθήνα; Δεν έχω κοιτάξει. Έλεγε κάποιος στο Kosmos ότι πάει το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Βαρκελώνη για την συναυλία τους. Ομολογώ ότι ζήλεψα αλλά μόνο λιγάκι, γιατί μου αρέσουν μεν αλλά δεν με ξετρελλαίνουν κιόλας οι Ojos de Brujo.