Thursday, March 30, 2006

Είμαι στη γωνιά μίας καντίνας*...

Μόλις διάβασα την Βασίλισσα του Νότου στα ελληνικά (δυστυχώς, γιατί αν κρίνω από την απόδοση κάποιων αποσπασμάτων τραγουδιών, δεν μεταφέρει με επιτυχία το κλίμα, προκειμένου να κάνει μια πιστή απόδοση του κειμένου) από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Πρόκειται για το τελευταίο μυθιστόρημα του γνωστού και στην Ελλάδα Ισπανού δημοσιογράφου-συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε . Η ηρωίδα του, η Τερέσα Μεντόσα (κακώς κάκιστα γράφεται Μεντόθα στην ελληνική μετάφραση, γιατί είναι Μεξικάνα και εκεί η προφορά του ce και του ci είναι ένα καθαρότατο σσσ, έχει αρκετά παρόμοια "λαθάκια" το βιβλίο) επονομαζόμενη και Βασίλισσα του Νότου, καταλήγει μέσα από 2 ερωτικές σχέσεις με δραματική κατάληξη, να γίνει επικεφαλής ενός μεγάλου εκμοντερνισμένου δικτύου διακίνησης κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς τη Μεσόγειο. Μέσα στο κλίμα του narcotráfico της Σιναλόα και της Ανδαλουσίας, ο συγγραφέας ακολουθεί την πρωταγωνίστρια που πίνει την τεκίλα της ακούγοντας τα αγαπημένα τραγούδια της πατρίδας της, μοναδική συντροφιά στην μοναξιά και στον νόστο για το Μεξικό. Εκεί αναφέρει όλα τα μεγάλα ονόματα τραγουδιστών του Μεξικό. Με κορυφαίο τον José Alfredo Jiménez.

[... η φωνή του Χοσέ Αλφρέδο ακουγόταν από το μικρό στέρεο δίπλα στην τηλεόραση και στο βίντεο. Είμαι σε μια γωνιά σ΄ένα μπαρ, έλεγε. Ακούγοντας ένα τραγούδι που ζήτησα. Ο Γουέρο της είχε πει ότι ο Χοσέ Αλφρέδο Χιμένεθ πέθανε μεθυσμένος, συνθέτοντας τα τελευταία του τραγούδια σε μπαρ και υπαγορεύοντας τους στίχους στους φίλους του, ανήμπορος πια να γράψει. "Η θύμησή σου κι εγώ" ήταν ο τίτλος εκείνου του τραγουδιού. Και φαινόταν σαφώς πως ήταν ένα από τα τελευταία του.]



[... Κι εκεί βρισκόταν πάλι, με το μπουκάλι μισοάδειο, συνοδεύοντας τα λόγια του τραγουδιού με τα δικά της. Ακούω ένα τραγούδι που εγώ ζήτησα. Μου σερβίρουν την τεκίλα μου. Η σκέψη μου είναι σ΄εσένα... Ποιος δεν ξέρει σ'αυτήν την ζωή την προδοσία που μας φέρνει μια αποτυχημένη αγάπη. Ποιος δεν πάει στο μπαρ απαιτώντας την τεκίλα του και απαιτώντας το τραγούδι του... Ήδη μου φέρνουν το τελευταίο ποτήρι, έλεγε εκείνη τη στιγμή ο Χοσέ Αλφρέδο, και το έλεγε κι αυτή. Ζητάω μόνο να μου παίξουν πάλι το "Αυτή που έφυγε". Ρίγησε ξανά. Πάνω στα σεντονια, πλάι της, ήταν η σκισμένη φωτογραφία. Την έκανε να κρυώνει πολύ αυτή η ελευθερία.]

O συνθέτης και τραγουδιστής José Alfredo Jiménez γεννήθηκε στην Dolores Hidalgo της πολιτείας του Guanajuato το 1926 και πέθανε πριν κλείσει τα 50 του χρόνια πνιγμένος στην τεκίλα, από κήρωση του ήπατος, στην Πόλη του Μεξικό. ‘Εγινε ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της μεξικανικής canción ranchera στην χώρα του, στην Αμερική και στην Ευρώπη. Τα τραγούδια του παίζονται και ξανατραγουδιούνται ακόμα και σε hip hop εκτελέσεις, από καλλιτέχνες όλων των εθνικοτήτων. Ορφανός από πατέρα από τα 10 του, από πολύ μικρός στον αγώνα της επιβίωσης, άρχισε να γράφει τραγούδια στα 14, σχεδόν παιδί ακόμα. Δούλεψε σκληρά σαν σερβιτόρος, σαν ποδοσφαιριστής, μέρα νύχτα, στην Πόλη του Μεξικό. Στο εστιατόριο La Sirena, χάρη στην φιλία του με το γιο του ιδιοκτήτη και κιθαρίστα του trio Los Rebeldes, μπόρεσε να δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σαν συνθέτης και σαν τραγουδιστής. Η επιτυχία άργησε να έρθει.

 
Έγινε γνωστός κάποια στιγμή γύρω στο 1950, όταν o Andrés Huesca και οι Costeños του, ηχογράφησαν το τραγούδι του José Yo. Δεν τον άφησαν ούτε να πατήσει το πόδι του στο στούντιο. Το τραγούδι όμως έγινε μεγάλη επιτυχία. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η φρενήρης πορεία προς την δόξα, εμφανίσεις σε όλο το Μεξικό, στην τηλεόραση, στο ράδιο, περιοδείες σε όλον τον κόσμο, καθώς και συμμετοχή σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Άρχισε να μεταβάλλεται από τον ήσυχο εσωστρεφή άνδρα, σε έναν γοητευτικό αλκοολικό, πρότυπο "μάτσο" Μεξικανού, που επανέφερε όμως στα στόματα και στα αυτιά των συμπατριωτών του την canción ranchera, που κινδύνευε ήδη να γίνει "μουσειακό" είδος. Άλλαξε την πορεία της μουσικής ιστορίας του Μεξικό με την πληθωρική έντονη προσωπικότητά του, ίδια με κινηματογραφική φιγούρα της Χρυσής Εποχής του Κινηματογράφου της χώρας του. Στην αρχή σκανδαλίστηκαν οι συμπατριώτες του, αλλά γρήγορα τα λόγια των τραγουδιών του χτύπησαν τις πιο ευαίσθητες χορδές, γιατί στην πραγματικότητα αντανακλούσαν τις αγωνίες και τους πόθους του λαού του. Με τον χαμό του, η canción ranchera, πολιτική, αλκοολική και "μάτσο", έφτασε και αυτή στο τέλος της, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ αντάξιος συνεχιστής του...
 


* Στο Μεξικό, η καντίνα είναι το μπαράκι της γειτονιάς, στο οποίο μέχρι πριν κάποια χρόνια σύχναζαν αποκλειστικά άνδρες (και "πεταλούδες" της μέρας και της νύχτας).

Wednesday, March 29, 2006

Γενέθλειο κέρασμα!


Ντριν ντριν! Ωχ! Αγουροξύπνημα! Στον ύπνο τους μας έβλεπαν;

-Ποιός είναι;

-Πακέτο!

-Δεν κατάλαβα;

-Πακέτο από Snowflake για Juanita.

Τί περιείχε το πακέτο, εκτός από την καρτούλα των γενεθλείων; Καλούδια διάφορα!


Χειροποίητο σοκολατένιο καίηκ με καρύδια, από τα χεράκια της Λεμονιάς!* Και τα καρύδια βιολογικής καλλιέργειας, από την προίκα της! Όχι παίζουμε! Για τα cds δεν λέω τίποτα ακόμα! Duquende, το πολυψαγμένο! Με τί να πρωτοχαρώ;

Ακολουθεί καρτούλα της αγαπημένης μου Θέλμας. Ή Λουίζ; Πάντα τις μπέρδευα.


To Kαλλοποπάκι στέλνει virtual λιχουδιές, διάσημη λιχούδα και δημιουργός του brownocake και της μηλόπιττας της Καλλομαμάς.

Όμορφα ξεκίνησε η μέρα. Το πάρτυ συνεχίζεται στης Λεμονιάς, αλλά λόγω της ημέρας, να κεράσω κι εγώ με την φλαμένκο εκδοχή του αγαπημένου τραγουδιού της Edith.

Νo Me Arrepiento De Na - Eva Duran - Encuentro Flamenco





*Ακούς Τελαμώνα; Ζουλεύεις;

Tuesday, March 28, 2006

Κοτόπουλο που δεν θυμίζει άχυρο!

Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να μετατρέψει ένα βαρετό συνηθισμένο φαγητό σε κάτι πικάντικο και ορεκτικό... αρκεί να έχει στην κουζίνα κάποια βασικά "εμπλουτιστικά" υλικά και λίγο κέφι.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα άνοστα συσκευασμένα φιλέτα στήθους κοτόπουλου. (Δεν άκουσα καλά... δεν πρέπει να τρώμε κοτόπουλο; Αηδίες. Μήπως ξέρουμε με ακρίβεια αν είναι ασφαλή τα υπόλοιπα κρέατα, τα ψάρια, τα λαχανικά; Όλα προέρχονται από ελεγμένες βιολογικές καλλιέργειες; Ψυχραιμία, καθαριότητα και καλό μαγείρεμα.)


Χρειαζόμαστε 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, όσο είναι το βάρος σε ένα πακέτο Μιμίκος. Προτιμώ τη συγκεκριμένη μάρκα, μιας και η καταγωγή μου μερικώς από Εύβοια. Αν και ο ένας αδερφός Μιμίκος είναι συγχωρεμένος και ο άλλος διέλυσε την επιχείρηση και τελικά -ευτυχώς- την πούλησε, δεν παύουν να είναι Ευβοιώτες αρκετοί από τους κοτοπουλάδες που εφοδιάζουν ακόμα και σήμερα την εταιρεία Μιμίκος.

Τί άλλο θα χρειαστούμε;

4 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο
5 πράσινες πιπεριές
brandy
λευκό κρασί
καυτερή μουστάρδα τύπου dijon
soya sauce
ελαιόλαδο
σησαμέλαιο
300 γρ. φέτα
αλατοπίπερο
πάπρικα
μοσχοκάρυδο
ρίγανη
chillies


Σωτάρουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές με το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με brandy. Προσθέτουμε κρεμμύδια και σκόρδα. Μόλις μαραθούν, σειρά έχει το λευκό κρασί, η soya, η μουστάρδα και τα μπαχαρικά. Στα 40' βάζουμε τις πιπεριές, κομμένες σε πολύ χονδρά κομμάτια (προσωπικά μου αρέσει να ξεχωρίζουν και να μην είναι πολύ μαλακωμένες από το μαγείρεμα). Σε 10-15' είναι έτοιμες. Βάζουμε την φέτα κομμένη σε κύβους 2 εκατοστών, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το τυρί να λειώσει ελαφρά από την θερμότητα του ήδη ζεστού φαγητού. Ρίχνουμε στο τέλος μερικές σταγόνες σησαμέλαιου, ανάλογα την ποιότητα του λαδιού και την προσωπική γεύση.

Με ρύζι σκληρούτσικο, είναι ένα θαυμάσιο φαγητό που αν και γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα, εντυπωσιάζει με την νοστιμιά του.

Friday, March 24, 2006

Ένας ένας φεύγουν ...


Ηasta luego, Pío Leyva.



Εδώ, ακούμε μία από τις τελευταίες εγγραφές του.
Me gusta todo de tí (pero tú no), από το cd Cuba le canta a Serrat.

Sunday, March 19, 2006

Έλενα*




* Μια άλλη Ελένη, εξίσου όμορφη μέσα και έξω, ταλαντούχα και με καλλιτεχνική φλέβα, θα έκλεινε σήμερα τα 70 της χρόνια...

Thursday, March 16, 2006

Για τους 35 Μάρτηδες!

Χρόνια Πολλά Τελαμώνα !*

Με μουσική υπόκρουση σερενάτας του José Alfredo Jiménez κάποια βροχερή νύχτα χωρίς φεγγάρι σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι της "πατρίδας".

Serenata sin luna - Pedro Infante

Και για να μην κρυώσεις από την υγρασία (35 είναι αυτά, αρχίζουν και βαραίνουν αδερφέ!), ίσως το Arizona από την μπάντα του κουκλιού γείτονα Jony Iliev βοηθήσει λίγο!

* Να Τον Χαίρεσαι Λεμονιά !

Wednesday, March 15, 2006

Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στο Ρατσισμό


Μόλις έλαβα email σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στο Ρατσισμό. Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται εδώ, καθώς και το πρόγραμμα.

Βαλκάνια και Τσιγγάνοι

Πρόσφατα είχαμε «κουβέντα» για τα Βαλκάνια και τον Μιλόσεβιτς στο blog της Mirandolinas.


Επί τη ευκαιρία, ακούμε από το Balkan Music - El Tiempo De Los Gitanos, το Ma Marem Ma με τους Fanfare Ciocarlia και Jony Iliev.

Sunday, March 12, 2006

Varanasi, λίγο μετά την επίθεση


20 νεκροί σε βομβιστική επίθεση, σε ναό και στο σταθμό του τραίνου στο Varanasi, την ιερή πόλη των Ινδουϊστών. Στην φωτογραφία, τουρίστες πίνουν τσάϊ στα σκαλιά ενός Ghat, στις όχθες του Γάγγη, στο Varanasi της Ινδίας.
(AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Saturday, March 11, 2006

Atocha, 2 χρόνια μετά

192 κυπαρίσσια και ελιές φυτεύτηκαν στην μνήμη των 192 θυμάτων της τρομοκρατικής σφαγής στο σταθμό της Atocha τον Μάρτιο του 2004. Στο Parque del Retiro στην Μαδρίτη μαθητές από το Colegio de San Ildefonso κατέθεσαν λουλούδια και μετά από 1 λεπτού σιγή, η συγκέντρωση για την επέτειο των 2 χρόνων από την επίθεση έκλεισε με το "Τραγούδι των πουλιών" (El cant dels ocells) αφιερωμένο στην ελευθερία και στην ειρήνη, ερμηνευμένο από την 17χρονη Σεβιγιάνα βιολοντσελίστα Blanca Coínes.

Στον τεχνητά διαμορφωμένο λόφο με τα κυπαρίσσια και τις ελιές, περιτριγυρισμένο από νερό, που σύμφωνα με επιθυμία των οικογενειών των νεκρών ονομάστηκε Bosque del Recuerdo (Δάσος των Αναμνήσεων), βρίσκεται πλέον ένα ζωντανό μνημείο-φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στην Μαδρίτη στις 11.3.2004, ενώ πληθαίνουν οι κριτικές προς την Ισπανική Κυβέρνηση για καθυστέρηση της διελεύκανσης της τραγωδίας.

Thursday, March 09, 2006

Θαρραλέες Πατάτες και συνέχεια της ανταπόκρισης

Και στην Barceloneta έφτασε η χάρη του αγαπητού Προέδρου. Στην Carballeira με τα γαλικιανά θαλασσινά. Καθόλου άσχημα.

Papas bravas, ΣΩΣΤΗ επιλογή! Αλλά όσους έχω ρωτήσει, ο καθένας έχει και τη δική του συνταγή. Πατάτες καυτερές, στην ουσία. Απλά εξαιρετικές!

Τις πατάτες τις βράζουμε πάντα στη συγκεκριμένη συνταγή με την φλούδα για 5' και αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στρογγυλές και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Καυτές, τις περιχύνουμε με την πικάντικη σάλτσα.

Salsa de patatas bravas a la madrileña (clásica)

1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
κρόκος Κοζάνης - σαφράν
1 κ.γλ.ζάχαρη
πιπέρι καγιέν
jamón
1 κ.γλ.καυτερή πιπεριά pimentón
1 κ.σ.αλεύρι
ξίδι jerez (υπάρχει στα Carrefour)
ελαιόλαδο
αλάτι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με το λάδι. Προσθέτουμε το jamón και το καγιέν. Όταν το κρεμμύδι γίνει διαφανές, βάζουμε στην κατσαρόλα την καυτερή πιπεριά και το σαφράν, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 5΄. Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νερό, προσθέτουμε στις πατάτες και αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα άλλα 15'. Στο τέλος ρίχνουμε το δυνατό ξίδι του Jerez, αφαιρούμε το κομμάτι του jamón και λειώνουμε την σάλτσα με ό,τι τρόπο προτιμούμε.

Άλλη εκδοχή, για μια γρήγορη σάλτσα:
Για 1/2 κιλό πατάτες
- 1 φλυτζ. ντομάτα κονσέρβας
- 1 κ.γλ. tabasco
- 1 κ.σ. ξίδι
Βράζουμε την ντομάτα με το ξίδι και το tabasco σε χαμηλή φωτιά για 20'.

Και μία ενδιάμεση εκδοχή:
Για 1 κιλό πατάτες
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες
- 1 κ.γλ.αλεύρι
- 1 κ.γλ.καυτερή πιπεριά pimentón
- ½ φλ.καφέ ξίδι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Σωτάρουμε την ντομάτα στο λάδι. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλεύρι διαλυμμένο σε λίγο νερό και την καυτερή πιπεριά. Μαγειρεύουμε για 20'. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο λευκό κρασί.

Εδώ η απλοϊκή (που δεν την προτείνω) εκδοχή:
- έτοιμη σάλτσα ντομάτας
- μαγιονέζα
- tabasco
Δεν χρειάζονται οδηγίες σε αυτήν την περίπτωση νομίζω...


Και η Μουσική του Αποχαιρετισμού...

Wednesday, March 08, 2006

Έλεος κύριε Πρόεδρε!


Χθεσινοβραδινή ανταπόκριση του Προέδρου του Συλλόγου της Τσουκνίδας από Βαρκελώνη:


"Βγαίνουμε σα ζαβλακωμένα νερόφιδα απ΄το Meu


-τρία μπουκάλια Rioja 41 Ευρώ, μάιστα, μάιστα... να τα βλέπουμε τα χάλια μας-


και μας περιλαβαίνουν οι Ultras στην Cataluña, και να οι κερασμένες μπύρες, και να οι αγκαλιές, και να τα blaugrana κασκόλ δώρο, και να τι όμορφα μπλέκονται όλα όταν είναι βράδυ με δεκαπέντε βαθμούς θερμοκρασία και το Μουρίνιο δεκαπέντε μέτρα κάτω απ΄το γκαζόν του Καμπ Νου...


Aαχχχχχχ -βαθύ- ........"

Κύριε Πρόεδρε, άει στο καλό και εσείς και ο γρύλλος σας!

Tuesday, March 07, 2006

Βαλτός είσαι κύριε Πρόεδρε;

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Τσουκνίδας δείπνησε χθες μετά συνοδείας αιθερίων υπάρξεων στο Εls Quatre Gats στην Barcelona, το στέκι των Mοντερνιστών στα τέλη του 19ου αιώνα, από όπου και κάποιες από τις ακόλουθες φωτογραφίες.
Κατά τα άλλα, άσχημα περνάμε στις επαγγελματικές εκθέσεις, ταλαιπωρούμαστε πολύ!
To Els Quatre Gats, κοντά στον Καθεδρικό, σε κτίριο σχεδιασμένο από τον μοντερνιστή αρχιτέκτονα Puig i Cadafalch, άνοιξε τις πόρτες του στις 12 Ιουνίου του 1897 και έγινε γνωστό παγκοσμίως από τον Picasso, ο οποίος το είχε κάνει στέκι του όσο ζούσε στην Βαρκελώνη και μάλιστα είχε σχεδιάσει ένα μενού.
Ο τίτλος του κυριολεκτικά μεν μιλά για 4 γάτους, αλλά στην ουσία εννοεί 4 τυχαίους ανθρώπους, σχεδόν κανέναν, επειδή κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα μποέμικο καφέ θα μπορούσε να έχει πελατεία και κάποια επιτυχία στην Βαρκελώνη της εποχής. Ανάμεσα στους θαμώνες, ήταν σπουδαίοι Καταλανοί καλλιτέχνες και συγγραφείς, μοντερνιστές και αντιπρόσωποι της vanguardia. Santiago Rusiñol, Maurice Utrillo, Pere Romeu i Borrás(του οποίου η ψιλόλιγνη φιγούρα με το μούσι έγινε και ένα από τα σύμβολα του μοντερνισμού), Isidre Nonell i Monturiol, Anglada Camarassa, Mir και Ramón Casas, που αφιέρωσε πολλά έργα του στους 4 Γάτους.
Το φαγητό είναι συμπαθητικό, κυρίως τα πιάτα με θαλασσινά ξεχωρίζουν. Το "caballo de mostra" ή "άλογο της βιτρίνας", ο υπεύθυνος δηλαδή του εστιατορίου, στυλάτος Ισπανός περασμένου αιώνα, με χιούμορ και διάθεση επικοινωνίας, με εμάς τουλάχιστον ήταν απολαυστικός μέσα στην σχεδόν επιβλητική αξιοπρέπειά του. Όμορφα ανακαινισμένο και προσεγμένο, το Εls Guatre Gats αποπνέει έναν αέρα από μιαν άλλη Βαρκελώνη, μιαν άλλη εποχή. Αξίζει μία επίσκεψη.
http://www.webpersonal.net/romeu/los4gats.htm

Monday, March 06, 2006

Μπλα μπλα μπλα κι αμερικάνικα βουνά...


Όταν ο Almodóvar γύρισε το Mala Educación, που αφορούσε στην σχέση δύο ομοφιλοφίλων ξεκινώντας από την εποχή που ήταν εσώκλειστοι σε καθολικό κολλέγιο μέχρι και πολλά χρόνια μετά, δεν έγινε τόσος ντόρος. Για να μην αναφέρω και την Virgen de los Cicarios 5 χρόνια πριν, αυτήν την πραγματικά δυνατή γροθιά στο στομάχι, που περιέγραφε και την κατάσταση στην Κολομβία στην δεκαετία του 80, μέσα από τα μάτια ενός ομοφυλόφιλου-παιδόφιλου συγγραφέα, που πέρασε τελείως στα "χαμηλόφωνα" από την Ελλάδα.

Τώρα που γύρισαν οι Αμερικανοί την καουμπόϊκη εκδοχή στα βουνά και στους λόγγους τους, παντού βλέπω, ακούω, διαβάζω για το Brokeback Mountain. Απίστευτη διαφήμιση -έμμεση και άμεση- και συνεχής ενασχόληση του κόσμου κατά συνέπεια. Την ταινία δεν την είδα, κάποια στιγμή ίσως. Μου αρέσει ο σχολιασμός της Lemon, όπως σωστά μου επεσήμανε η Λεμονιά.

Γενικότερο συμπέρασμα: τελικά, ας πρόσεχε ο Colón. Τί τα ήθελε και αυτός τα υπερατλαντικά ταξίδια;

ΥΓ. Ο Αργεντινός Gustavo Santaolalla πήρε το Όσκαρ της μουσικής επένδυσης για το Brokeback Mountain και ήταν ο μοναδικός hispano που βραβεύτηκε φέτος. Ήδη γράφει μουσική για την Babel του González Iñárritu, με την Cate Blanchett και τον Brad Pitt.

Thursday, March 02, 2006

Το τέρας της Βαρκελώνης

Ήρθε στα χέρια μου τραγούδι από το νέο cd του Duquende, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ισπανία (δεν γνωρίζω ακόμα τί γίνεται στην Ελλάδα). "Το Τέρας της Βαρκελώνης" τον αποκαλεί ο Paco de Lucia. Ακούστε τον.

Ευτυχώς που οι καλοί φίλοι* θυμούνται τις "πετριές" μας και μας φροντίζουν! Ειδικά κάτι μέρες σαν την σημερινή...

Duquende-Mi forma de vivir-Suena (tanguillos)

* Gracias Nick!

Wednesday, March 01, 2006

Μήπως να οργανώναμε και εμείς τέτοιους αγώνες στο Καρναβάλι;

Οι ιθαγενείς Νahua της Zitlala στην πολιτεία του Guerrero στο México, γιορτάζουν το καρναβάλι με μπουνίδια!Δεκάδες άνθρωποι, ακόμα και ηλικιωμένοι και παιδιά, μαζεύονται στην κεντρική πλατεία του χωριού την "Τρίτη του Καρναβαλιού", κάνουν ένα κύκλο και μέσα σε αυτόν οι συμμετέχοντες αρχίζουν να παίζουν ξύλο. Ηλικίες; Από 5 ως 70 χρόνων.
Δεν υπάρχουν κόντρες και αντιπαλότητες σε αυτό το ξύλο, το κάνουν για το κέφι τους. Την στιγμή της πάλης, βήμα με βήμα, μπουνιά με μπουνιά, τα πνεύματα οξύνονται, ο θυμός εκφράζεται στα μάτια των αυτοσχέδιων μποξέρ και βρίσκει διέξοδο στα χέρια, ο κόσμος γύρω συμμετέχει με ενθουσιώδεις φωνές για να εμψυχώσει τα παιδιά του, τους φίλους και τους συγχωριανούς. Καθαρίζει το μυαλό και το πνεύμα από την εσωτερική πίεση. Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος και για όσους παίρνουν μέρος στο ξύλο, αλλά και για όσους παρακολουθούν τον αγώνα."Πρόκειται για ένα έθιμο που το κρατούμε από την εποχή των μακρινών προγόνων, είναι καθαρή παράδοση" λέει η υπερήλικη Josefina, που παρακολουθεί το θέαμα από την ασφάλεια του μπαλκονιού του Δημαρχείου. Δεν υπάρχει χρονικό όριο, το ξύλο μπορεί να κρατήσει ως και 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο αντέχουν οι συμμετέχοντες. Οι κανόνες είναι απλοί. Μόνο μπουνιές, απαγορεύονται λαβές ή επίθεση με τα πόδια και αν ένας αντίπαλος πέσει στο έδαφος, ο άλλος πρέπει να περιμένει να σηκωθεί για να συνεχίσουν τον αγώνα. Συνήθως, περισσότερα από 30 ζευγάρια, έχοντας πριν πιει αρκετό mezcal, κάτω από την μουσική των ταμπούρλων και της τρομπέτας, κρατώντας τα έθιμα του χωριού, αρχίζουν τις μπουνιές. Ο απολογισμός σε τραύματα είναι πρησμένα και μαυρισμένα μάτια, κόκκινο στόμα και μύτη, και η γιορτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στο τέλος κανείς δεν έχει το κουράγιο να κρατήσει κακία, από το πολύ ξύλο και το αλκοόλ και ανανεώνουν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.Η Zitlala, έχει 18.000 κατοίκους, ιθαγενείς στην πλειοψηφία και η ονομασία της προέρχεται από την λέξη citlalan της διαλέκτου náhualt, που σημαίνει "τόπος των αστεριών".