Saturday, March 11, 2006

Atocha, 2 χρόνια μετά

192 κυπαρίσσια και ελιές φυτεύτηκαν στην μνήμη των 192 θυμάτων της τρομοκρατικής σφαγής στο σταθμό της Atocha τον Μάρτιο του 2004. Στο Parque del Retiro στην Μαδρίτη μαθητές από το Colegio de San Ildefonso κατέθεσαν λουλούδια και μετά από 1 λεπτού σιγή, η συγκέντρωση για την επέτειο των 2 χρόνων από την επίθεση έκλεισε με το "Τραγούδι των πουλιών" (El cant dels ocells) αφιερωμένο στην ελευθερία και στην ειρήνη, ερμηνευμένο από την 17χρονη Σεβιγιάνα βιολοντσελίστα Blanca Coínes.

Στον τεχνητά διαμορφωμένο λόφο με τα κυπαρίσσια και τις ελιές, περιτριγυρισμένο από νερό, που σύμφωνα με επιθυμία των οικογενειών των νεκρών ονομάστηκε Bosque del Recuerdo (Δάσος των Αναμνήσεων), βρίσκεται πλέον ένα ζωντανό μνημείο-φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στην Μαδρίτη στις 11.3.2004, ενώ πληθαίνουν οι κριτικές προς την Ισπανική Κυβέρνηση για καθυστέρηση της διελεύκανσης της τραγωδίας.

9 comments:

Citronella said...

Να πω την ..αμαρτία μου, μού φαίνονται λίγο φολκλόρ αυτά με τα τραγούδια κλπ σε ανάλογες περιπτώσεις. Ωστόσο ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτή η τραγωδία είναι να μην σιωπούμε..

Juanita La Quejica said...

Δεν έχω βρεθεί σε τέτοιες εκδηλώσεις και έτσι δεν έχω προσωπική πείρα. Προσωπικά, δε θα μου περνούσε νομίζω από το μυαλό η λέξη "φολκλόρ" για οποιαδήποτε εκδήλωση μνήμης μιας παρόμοιας σφαγής, ακόμα και αν γινόταν με "χολλυγουντιανούς πανηγυρισμούς".

Citronella said...

Ναι, αν και υπάρχει πάντα το γνωστό περί αγαθών προθέσεων..
Γιατί καλές οι εκδηλώσεις αρκεί να μην λειτουργούν απλά και μόνο ως εκτόνωση.

Katerina ante portas said...

Γύρισαν στη Φύση για να κάνουν "αιώνιο" μνημείο. Είδες πως προσέχουν τη σημασία και τη σημειολογία του πράσινου οι Ισπανοί;
Εμείς τρώμε τα πάρκα και τα άλση..

Juanita La Quejica said...

Πόσο δίκιο έχεις Κατερίνα...
Καλή Εβδομάδα κορίτσια!

Angelito said...

Χθες ανέφερα όλο το ποστ σουγια τους νερκούς της Ατόσα, στην εκπομπή μου με την αναφορά της πηγής!Καλημέρα!...

Juanita La Quejica said...

Μακάρι Angelito τέτοιες αναφορές να μη χρειαστεί να ξαναγίνουν για καινούργια παρόμοια τόσο φρικτά γεγονότα.

Angelito said...

Μακάρι να είναι το τελευταίο μνημείο για αδικοχαμένους! Πάντως ήθελα να πω, από ειδησεογραφικής άποψης στην Ελλάδα, το ποστ σου ήταν ότι πιο όμορφο και περιεκτικό για την θλιβερή επέτειο. Οι αναφορές στα πρακτορεία ήταν ξερά τηλεγραφικές!...

Juanita La Quejica said...

Gracias amigo. Έτυχε να έχω φίλους που μένουν πολύ κοντά σε κάποια από τα σημεία που έγιναν οι εκρήξεις και θυμάμαι ακόμα εκείνη την ημέρα που προσπαθούσαμε με αγωνία να δούμε αν ήταν όλοι καλά.