Thursday, March 13, 2008

Palau Reial de Pedralbes - Barcelona


Το "τραμ το τελευταίο" κάνει στάση στο Palau Reial de Pedralbes, στην λεωφόρο Diagonal, στα δυτικά της Βαρκελώνης. Η περιοχή του Pedralbes είναι σήμερα ίσως η πιο πολυτελής οικιστική ζώνη της πόλης, με μεγάλες επαύλεις -παλιές και σύγχρονες- και υπέροχους κήπους. Το τοπωνύμιο Petras Albas ή Piedras Blancas, αναφέρεται στο ανοιχτό χρώμα που είχαν οι βράχοι της περιοχής και έτσι είχαν ονομάσει την αγροικία που έδωσε στη συνέχεια το όνομά της στο σημερινό προάστειο.

Πρόκειται για μια επίσκεψη που αξίζει τον κόπο, σε ένα μεγαλοπρεπές παλάτι με εντυπωσιακούς εκτεταμένους κήπους, που υπήρξε κατοικία του conde Eusebi Güell, χρηματοδότη του Antoni Gaudí και εκείνου που έδωσε την εντολή να δημιουργηθεί το Park Güell, μεταξύ άλλων μεγάλων αρχιτεκτονικών έργων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η ιστορία του παλατιού ξεκινά από την παλιά αγροικία του Can Feliu, τον 17ο αιώνα. Το κτήμα αγοράστηκε το 1862 από τον Eusebi Güell, μαζί με το διπλανό Can Cuyàs de la Riera. Έτσι δημιουργήθηκε το κτήμα Güell, με έκταση γύρω στα 30.000 m2. Ο αρχιτέκτωνας Joan Martorell ανέλαβε να φτιάξει τον πύργο του Can Feliu και κατασκεύασε ένα μικρό παλάτι με αέρα της Καραϊβικής, με ένα παρεκκλήσι νεογοτθικού ρυθμού και περιτριγυρισμένο από υπέροχους κήπους. Αργότερα ανατέθηκε στον Antoni Gaudí η ανακαίνιση του σπιτιού και το χτίσιμο του εξωτερικού τοίχου καθώς και τα περίπτερα της κεντρικής εισόδου.

Ο Eusebi Güell δώρησε το σπίτι και μέρος των κήπων στην Ισπανική Κορώνα, για να τους ευχαριστήσει για τον τίτλο ευγενείας του conde που του απένειμαν στα τέλη του 1918. Έτσι, το παλάτι θα αποτελούσε την κεντρική βασιλική κατοικία, όταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας θα επισκεπτόντουσαν την Βαρκελώνη. Άρχισε τότε μια αναδιαμόρφωση των χώρων, με την εποπτεία των αρχιτεκτόνων Eusebi Bona i Puig και Francesc P. Nebot. Η δαπανηρή διαδικασία χρηματοδοτήθηκε από την αστική τάξη της Βαρκελώνης.

Το 1924 πήρε την τελική μορφή του και ανακηρήχθηκε επίσημα το "Βασιλικό Παλάτι", αλλά μετά την ανακύρηξη Δημοκρατίας το 1931, πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημαρχείου της Βαρκελώνης. Από το 1990 έχουν εγκατασταθεί στους χώρους του Palau Reial το Museo de Cerámica, με έργα της καταλανικής και αραβικής κεραμικής τέχνης, καθώς και το Museo de Artes Decorativas, με έπιπλα και αντικείμενα από τον Μεσαίωνα ως τις μέρες μας.

Οι κήποι σχεδιάστηκαν από τον Nicolau Rubió i Tudurí, που ήταν εκτός από σχεδιαστής κήπων και συγγραφέας, μεταφραστής και δημοσιογράφος. Περπατώντας ανάμεσά τους, συναντά ο επισκέπτης ένα συντριβάνι σχεδιασμένο από τον Gaudí, παγκάκια από μπαμπού, καθώς και ένα μικρό δασάκι από το ίδιο φυτό. Ξεχωρίζουν 3 συντριβάνια φωτισμένα του Charles Buïgas i Sans, σχεδιαστή των υπέροχων και διάσημων συντριβανιών του Montjuïc, αγάλματα όπως της Βασίλισσας María Cristina με τον γιο της Alfonso XIII στην κεντρική είσοδο του παλατιού και πολλές άλλες όμορφες γωνιές, κρυμμένες μέσα σε πυκνή βλάστηση από ευκάλυπτους, πεύκα, φοίνικες, καλλυμένα όλα από πυκνά στρώματα κισσού. Σε όλη τη διάρκεια της βόλτας μας, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα κελαηδίσματα των πουλιών, που ακούγονται ακόμα και μέσα στους χώρους των μουσείων, όταν είναι ανοιχτά τα τζάμια. Υπάρχουν ειδικοί χώροι για ποδήλατο και για περπάτημα και όλα αυτά δημιουργούν μια πραγματική όαση για ένα σύντομο αλλά πολύτιμο διάλειμμα και μια βαθειά ανάσα όχι μόνο για τους Βαρκελωνέζους, αλλά και για τους επισκέπτες.







14 comments:

Anonymous said...

Ο,τι να πει κανείς είναι λίγο γι'αυτή τη πόλη νομίζω... Και ας μην έχω πάει ποτέ μου... Τα βιντεάκια σου είναι λόγος ταξιδιού!! Χα, χα, besitos,
jorge

KitsosMitsos said...

Αυτό το ταξίδι θα γίνει και από μένα. Και αυτό είναι δέσμευση!
Ευχαριστούμε για την όμορφη περιήγηση!

Juanita La Quejica said...

Jorgito, τί κρίμα που δεν είχες καταφέρει τότε που το κουβεντιάζαμε να έρθεις παρέα. Εύχομαι να πας σύντομα amigo!
Kitsosmitsos, με το καλό! Και περιμένουμε φωτογραφίες για να "ταξιδέψουμε" και εμείς μέσα από τα μάτια σου.

Anonymous said...

Διάβασα πολλά απ τα ποστ σου.
Οι απόψεις-περιγραφες σου περί/της Ισπανίας και ιδιαίτερα Βαρκελώνης είναι επιεικώς φολκλορικές με τάσεις γραφικής απεικόνισης /casi γκροτέσκ και επικίνδυνης υπεραπλούστευσης έτοιμες να καταναλωθούν απ το επόμενο ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΘΥΜΑ-ΠΕΛΑΤΗ.
Το πρόβλημα όμως βαθύτερο: Υπερεξιδανικευμένη περιγραφή της Ιβηρίας
ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΙΣ: Τη βρωμια, την αλητεία των δρόμων κι τον εθνικισμό που είναι ζωντανότατος σε κάθε στιγμή, σε κάθε διαπροσωπική σχέση?
Γιατί δεν λες το πως είναι τα γραφεία τους?
Τη κουραστική γραφειοκρατία (στο ayuntamiento στη comunidad. Παντού, παντού)?
Η ασυνεννοησία μεταξύ ανθρώπων που μιλάνε την ίδια γλώσσα?

Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος αυτού του φολκλορισμού σου?
Η απάντηση γελοία: Η ιδιοκτήτρια του μπλοκ αισθάνεται σαν μετανάστης Ελληνοαμερικάνα του 1960 που ρωτάει ειρωνικά του καραβλαχους του χωρίου της αν πίνουν, αν έφτασε εκεί η Coca-Cola

ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

Άρα προτείνω:
Τιμής ένεκεν να σου κόψει ενα μισθουλάκο η Ισπανική πρεσβεία ή το ινστιτούτο Θερβάντες
Με τέτοιο τζίρο που κάνουν από σένα τα τουριστικά!!!!!!!!
Το δικαιούσαι!!!!!!!

Anonymous said...

Αυτό βέβαια (το παραπάνω σχόλιο μου) δεν σημαίνει ότι το μπλοκ δεν κάνει καλά τη δουλειά του
Απλώς περιμένω κι άλλα πράγματα
Κάτι περισσότερο από ψευδό-multi-coultie

Juanita La Quejica said...

Mikros tolhs, σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στο blog μου.
Αν είχες ένα δικό σου χώρο στον οποίο να υποστηρίζεις και να περιγράφεις τις όποιες απόψεις σου, προτιμήσεις, εμπειρίες κοκ, τότε ίσως να με ενδιέφερε να κάνω μαζί σου κάποιο διάλογο, με την προϋπόθεση ότι θα με έλκυε ο χώρος αυτός για να αφιερώσω χρόνο ώστε να διαβάσω αυτά που θα έγραφες.
Τη στιγμή που μου είσαι παντελώς άγνωστος και εσύ και το οτιδήποτε πρεσβεύεις, σε χαιρετώ και σου εύχομαι Καλό Σαββατοκύριακο.

Anonymous said...

Να πρεσβεύω κάτι? Μπα δεν νομίζω.
Συγνώμη αν οι απόψεις μου κόβουν…
Ο χώρος μου (σαν οίκος ανοχής ακούγεται! Μήπως είναι τελικά αφού μ ανέχεται τόσα χρόνια!) είναι ‘δώ:
www.globomedia.es
Έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα ο οποιοσδήποτε διάλογος..
Μα είναι ποτέ δυνατόν να μπω σε διάλογο με έναν μπλόκερ που ακούει στο όνομα Χουανιτα λα κεχικα (πράγματι εξωτικό για όποιον δεν μιλάει τη γλώσσα), δηλαδή «Αννούλα η παραπονιάρα»?
Μα είναι ποτέ δυνατόν?
Είμαι σοβαρός άνθρωπος.
Έτσι κι αλλιώς δεν υφίσταται λόγος διαλόγου πανω σε κάτι που είναι απολύτως αντικειμενικό.
Όποιος έχει άλλη άποψη, απατάται οικτρά και ίσως επικίνδυνα.
Μα προφανώς το σχόλιο δεν ήταν για σένα.
Και γω σου εύχομαι ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο.

Anonymous said...

Το Αννουλα μ αρεσε περισσοτερο απο το μικρη Ιωαννα ή Ιωαννιτσα ή Ανιτα.
Ετσι κι αλλιως εχουν κοινη προελευση.
Hasta luego

kiki said...

Επιτέλους σπίτι μου με dsl να μπορώ να δω και τα βιντεάκια! Κρίμα που απέρριψα την ευκαιρία να πάω στην Ισπανία το Μάιο. Δεν πειράζει όμως. Η όμορφη Ισπανία μπορεί να περιμένει...

Juanita La Quejica said...

Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις πράγματα που θα σε ενθουσιάσουν Κική, όταν αποφασίσετε να πάτε.
Εξάλλου, για έναν ανοιχτόμυαλο και θετικό άνθρωπο όπως εσύ, όλα τα μέρη έχουν ενδιαφέρον και κρύβουν ομορφιές.
Σημασία έχει τελικά τί κουβαλάμε μέσα μας. Αυτό το μεταφέρουμε παντού, λίγο πολύ, όταν ταξιδεύουμε.

Anonymous said...

οι φωτογραφιες ειναι φοβερες...μου αρεσαν ιδιαιτερα αυτες με τα αντικειμενα...
γενικα εχω ακουσει κι απο αλλους πολυ καλα λογια για την ισπανια.

Unknown said...

juanita μου τι μου προτείνεις να κάνω στη Βαρκελώνη μέσα σ'ένα τετραήμερο;;;;;;)

Juanita La Quejica said...

Una mama, πράγματι, η πλειοψηφία των ταξιδιωτών θυμάται τις επισκέψεις στην Ισπανία με πολύ ζωντανά και θετικά χρώματα.
Street, στείλε μου mail για να τα πούμε κατ΄ιδίαν.

Unknown said...

juanita μου, to email μου είναι satikin@yahoo.com περιμένω τις προτάσεις σου ;)