Μία από τις ελάχιστες όμορφες στιγμές που θυμάμαι από τα 10 χρόνια που μαθήτευσα στο θρησκευτικού περιεχομένου σχολείο θηλέων στην Μαγκουφάνα, είναι στο τέλος των μαθημάτων κάθε σχολικής χρονιάς ένα τραγούδι που τραγουδούσαμε με όλη την δύναμη των νεανικών πνευμονιών μας, σχεδόν με... λύσσα! Τόση ήταν η χαρά μας που φεύγαμε από εκεί, που προσπαθούσαμε να την διοχετεύσουμε μέσα από ένα καλοκαιρινό σχολικό τραγουδάκι, με όλο μας το πάθος, τον θυμό, την λαχτάρα.
"Ήρθε το καλοκαίρι μ΄όλες τις ομορφιές
κι ηλιόλουστες απλώνει τριγύρω ζωγραφιές
παίζει τρελλά στα βράχια η θάλασσα απαλά
και τα χρυσά της στάχυα τ'αγέρι τα φιλά.
Γλυκό καλοκαιράκι αγαπημένο
με πόση εγώ λαχτάρα σε προσμένω
γλυκό καλοκαιράκι χαρωπό
αχ! πόσο σ'αγαπώ!"
Πολλά χρόνια κύλησαν στο αυλάκι της ζωής μας από τότε, τα παιδικά και τα εφηβικά βιώματα αυτών των χρόνων ξεθώριασαν -αν και δεν έσβησαν- το τραγουδάκι όμως στριφογυρνά πάντα στο μυαλό μου, στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών.
Αυτή τη φορά, λέω να σας κουνήσω το μαντήλι από το πλοίο με μία συνταγή με τα αγαπημένα μου υλικά: φρούτα, ξηροί καρποί, κοτόπουλο, μπαχαρικά.
Υλικά
1 μεγάλο μάνγκο
1 ροδάκινο
2 κρεμμύδια ψιλοτριμμένα
2 στήθη κοτόπουλου κομμένα κατά μήκος (τα πάγωσα λίγο για να μπορώ να τα κόψω εύκολα)
1 σκελ.σκόρδο
σησαμέλαιο
worcestershire sauce
ρούμι λευκό
χυμός λεμονιού ή lime
garam masala, ginger, κύμινο, κόλιανδρο, πάπρικα, μαυροσήσαμο, ρίγανη και chillies (ανάλογα με τα γούστα μπαίνουν και τα μπαχαρικά)
βαλσαμικό ξύδιΕκτέλεση
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε σησαμέλαιο και σβήνουμε με το ρούμι. Προσθέτουμε το μάνγκο και το ροδάκινο λειωμένα στην μουλινέττα (την επόμενη φορά θα κρατήσω και κάποια μικρά κομματάκια ίσως) και τα προσθέτουμε στα κρεμμύδια, μαζί με λεμονοχυμό. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά το μείγμα για 10'.
Σε αντικολλητικό σκεύος σωτάρουμε τα μαριναρισμένα για 2-3 ώρες σε σησαμέλαιο, garam masala, ginger, κύμινο, κόλιανδρο, πάπρικα, μαυροσήσαμο, ρίγανη και chillies φιλέτα κοτόπουλου και όταν πάρουν χρώμα τα σβήνουμε με λίγο βαλσαμικό ξύδι και worcestershire sauce.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα κρεμμύδια και τα φρούτα, λίγο νερό και σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε για μισή ώρα, στο περίπου. Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσαρμόζουμε τον χρόνο μαγειρέματος.
Στα μικροκύματα καβουρδίζουμε ελαφρώς ασπρισμένα αμύγδαλα (ή στο τηγάνι χωρίς λίπος) και τα προσθέτουμε στο φαγητό, αφήνοντας να ενωθούν για 5' με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρουμε με ρύζι όποιου είδους, πουρέ, βραστές πατάτες, πίττα αραβική ή κυπριακή ή για σουβλάκι, αναλόγως τα κέφια.
Καλές βουτιές να κάνουμε όλοι και κυρίως να έχουμε όσο το δυνατόν πιο όμορφες στιγμές ψυχικής ανάτασης, ακόμα και αν παρανείμουμε στα σπίτια μας.
2 comments:
Μιαμ.. φαίνεται πεντανόστιμο!
Να το πω σε μια φίλη μου να πάρουν οι κατσαρόλες φωτιά!
Και μετά πες εντυπώσεις!
Post a Comment