Sunday, February 20, 2011

Μαρμελάδα + γλυκό του κουταλιού λεμόνι, 2 σε 1

Αυτή η λεμονομαρμελαδοκατάσταση προέκυψε ύστερα από παρασκευή λικέρ λεμονιού όπου χρειάστηκα μόνο το κίτρινο εξωτερικό κομμάτι της φλούδας και το χυμό 1/3 της ποσότητας των λεμονιών. Τα υπόλοιπα, θεώρησα ότι ήταν κρίμα να πάνε χαμένα και έτσι αυτοσχεδίασα, μην μπορώντας να αποφασίσω αρχικά αν θα έκανα γλυκό του κουταλιού με τις φλούδες ή αν θα έκανα και μαρμελάδα. Την επόμενη φορά, ίσως προσθέσω και κάποιο αλκοόλ.

Μαρμελαδογλυκό λεμόνι

  • 10-15 λεμόνια – το άσπρο της φλούδας πρέπει να είναι 1 κιλό

  • πούλπα – χωρίς ίνες και κουκούτσια, κομμένη σε μικρά κομμάτια, όσο μείνει

  • 1.250 γρ. ζάχαρη (περίπου όσο οι φλούδες και η καθαρισμένη πούλπα)

  • 2 ½ ποτήρια νερό (1 ½ ποτήρι για κάθε κιλό ζάχαρη συνήθως)

  • 1 μήλο σε μικρά κυβάκια (αντί για πηκτίνη)

  • 6 σπόροι κάρδαμου

  • 1 κομματάκι τζίντζερ

  • 1 ξυλάκι κανέλλα

  • 1 βανίλια



  • 1. Αφαιρούμε το κίτρινο των λεμονιών με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες.
    2. Ξεχωρίζουμε το άσπρο της φλούδας και το κόβουμε σε μικρές λωρίδες-κομμάτια.
    3. Καθαρίζουμε όσο μπορούμε την πούλπα από ίνες και κουκούτσια (όσα μείνουν στο τέλος, θα βγουν στην επιφάνεια αφού βράσει το γλυκό, οπότε είναι εύκολο να τα αφαιρέσουμε)
    4. Βράζουμε τις φλούδες 4-5 φορές αλλάζοντας το νερό κάθε φορά, για να ξεπικρίσουν.
    5. Σε χαμηλή φωτιά λειώνουμε τη ζάχαρη με το νερό.
    6. Προσθέτουμε τις φλούδες και την πούλπα, μαζί με τα μπαχαρικά και το μήλο.
    7. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45-50 λεπτά.
    8. Στο τέλος προσθέτουμε την βανίλια και αφαιρούμε τα μπαχαρικά και ό,τι κουκούτσια μας ξέφυγαν.

    Αν είναι πολύ υγρό το μείγμα, ή δυναμώνουμε τη φωτιά για 5 λεπτά ή την επομένη μέρα που θα έχει κρυώσει, το ξαναβράζουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε γλυκόζη σε αυτό το σημείο (2-3 κ.σ) για να μην ζαχαρώσει. Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι.

    Το γλυκό μας, μπορούμε να το φάμε ως έχει! Ή να το αλείψουμε σε ψωμί σαν μαρμελάδα, να το χρησιμοποιήσουμε σαν τελική στρώση σε cheese cake, πάνω από παγωτό και σαν γέμιση σε τάρτα μαζί ίσως με κάποια κρέμα.

    3 comments:

    Unknown said...

    Μα γιατί πρέπει να χαλάτε όλα τα γλυκά με... cheese cake;

    :(

    Εντάξει, λατρεύω το τυρί αλλά... όχι στο γλυκό μου! :/

    Juanita La Quejica said...

    ΧΑΧΑ!
    Καλά, εσύ μην το βάλεις σε cheese cake. Εγώ πάλι, θα το συνδυάσω με ένα παλαιωμένο cheddar στην υγειά σου!

    Administrador said...

    Υπέροχο και σε cheese cake. Θα το φτιάξω