Sunday, February 20, 2011
Το μαγειρευτό του Αη Αντώνη
Αυτό το φαγητό μπορούμε να το βρούμε στις 17 Γενάρη στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Γρανάδας στην Ανδαλουσία, την ημέρα που γιορτάζεται ο Άγιος Αντώνιος. Είναι παραδοσιακό γραναδίνικο πιάτο με επιρροές μουσουλμανικές, εβραϊκές και χριστιανικές και πρέπει να κάνει πολύ κρύο για να το αντέξει το στομάχι μας!
Olla de San Antón
• 1/2 κουκιά
• 200 γρ. λευκά φασόλια
• 1 καυτερή πιπεριά
• 3 σκ.σκόρδο
• 1 κρεμμύδι
• 1 λουκάνικο χοιρινό με αίμα και κρεμμύδι (morcilla στην αρχική συνταγή)
• 1 κόκκαλο ωμοπλάτης παστού χοιρινού
• 200 γρ. χοιρινά παϊδάκια
• 1 κόκκαλο από jamón (του Trevélez κατά προτίμηση, τίποτε άλλο;) ή 200 γρ. μπέικον
• αυτιά χοιρινού
• ουρά χοιρινού
• χοιρινό λίπος από το πηγούνι του ζώου (έτσι γράφει η συνταγή, έτσι μεταφράζω, καθώς δεν γνωρίζω και πολλά από γουρουνάκια τετράποδα)
• χοιρινό λίπος αλατισμένο (στην ισπανία πωλείται σε φέτες και έχει και λίγο κρέας πάνω όπως μου εξήγησε ο Emmanuel, στην προσπάθειά του να με διαφωτίσει γι αυτή τη συνταγή)
• 2 χούφτες ρύζι
• πατάτες
• θυμάρι
• 2 κλαράκια μάραθο
Από το βράδυ έχουμε βάλει στο νερό τα κουκιά και τα φασόλια.
Σε κατσαρόλα πήλινη (αν έχουμε γκάζι), βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι, τις πατάτες και το λουκάνικο, μαζί με νερό που να τα σκεπάζει.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας. Έτσι αφαιρούμε και μεγάλο μέρος του λίπους.
Όταν έχουν μαλακώσει τα κρεατικά (χρειάζεται σίγουρα 1 1/2 ώρα), προσθέτουμε το ρύζι, τις πατάτες σε κομματάκια και το λουκάνικο και αφήνουμε να σιγοβράσουν άλλα 20-30΄.
Σερβίρουμε το μαγειρευτό αυτό σε δύο δόσεις. Ξεκινούμε σε βαθύ πιάτο με το ζωμό και τα λαχανικά και τελειώνουμε σε ρηχό πιάτο με την "pringá", δηλαδή τα κομμάτια του χοιρινού και το λουκάνικο.
ΥΓ. Emmanuel, σε ευχαριστώ για τη βοήθεια και σου υπόσχομαι να μην σου το μαγειρέψω ποτέ αφού δεν σε ενθουσιάζουν τα ποδαράκια, τα αυτάκια, η ουρίτσα και τα λοιπά "πιασίματα" της Miss Piggy!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Χαχαχα!
Πολύ νόστιμο πρέπει να είναι.
Εγώ, όμως, σιγά-σιγά θα γίνω χορτοφάγος και ήδη αποφεύγω το κρέας. Προτιμώ τις "κόκες" μου!
:)
Φιλιά
Οι οποίες σου βγαίνουν και καταπληκτικές στις φωτογραφίες! Περιμένω τη συνταγή την επόμενη εβδομάδα όταν βρεις λίγο χρόνο, για να δοκιμάσω και εγώ να φτιάξω τη δική μου "κόκα"!
Post a Comment