Monday, July 15, 2013

Συνέντευξη του André Maia


Με την ευκαιρία της  συναυλίας  του André Maia Band και της Cristina Branco σήμερα στις 9 το βράδυ στο 1ο P.I.I.G.S. Festival στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, η Πέννυ Γέρου συνομιλεί με τον André Maya για τα fados, στο "Meeting point" του Music Corner.

[...]
Music Corner: Ας ξεκινήσουμε με μια εισαγωγική ερώτηση. Πώς ένας Πορτογάλος ηθοποιός και τραγουδιστής συναντά Έλληνες μουσικούς; Αν μπορούσες να βρεις ένα στοιχείο που σας δένει όλους, ποιο θα ήταν αυτό;
Andre Maia: Τελείωνα τη δραματική σχολή στη Λισαβόνα το 1987, όταν προσκλήθηκα να παίξω για πρώτη φορά σε ταινία, στη «Valise en carton», σε σκηνοθεσία Michel Wyn (Γαλλία). Ήταν μια συμπαραγωγή Γαλλίας-Πορτογαλίας. Η μητέρα μου στην ιστορία ήταν η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά. Το 1987 ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το 1989 είχα την τιμή να γνωρίσω το Μάνο Χατζιδάκι στην Αθήνα. Ήρθα για να μείνω στην Αθήνα πριν 4 χρόνια και εύκολα άρχισα να γνωρίζω ανθρώπους, περισσότεροι από αυτούς ήταν μουσικοί. Εδώ, στην Ελλάδα, η Μουσική είναι παντού και έχω συμμετάσχει σε διάφορα Tango projects ώσπου αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι για τη μουσική στη χώρα μου, ιδιαίτερα το fado. Κάποιοι Έλληνες μουσικοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στην πρότασή μου να προσεγγίσω τη fado με μερικά ελληνικά όργανα όπως το κανονάκι και το λαούτο (δεν έχουμε τέτοια όργανα στην Πορτογαλία, είμαστε Ατλαντικός!). Η μπάντα υπάρχει τα τελευταία 3 χρόνια από το πάθος της μουσικής – νομίζω ότι αυτό είναι το στοιχείο μας.

Music Corner: Το fado είναι η έκφραση της πορτογαλικής ψυχής. Πόσο εύκολο θεωρείς οτι είναι να προωθήσεις αυτήν τη νοοτροπία στο ελληνικό κοινό;
Andre Maia: Fado σημαίνει Μοίρα, με την κακή έννοια – Κακή Μοίρα. Είναι μια κραυγή από την ψυχή που πονά. Έχει να κάνει με τα ρεμπέτικα (την έκφραση της ψυχής). Έχει διαφορετικές μελωδίες, αρμονίες, στίχους, αλλά το ελληνικό κοινό είναι πολύ μουσικό και καταλαβαίνει τη γλώσσα της καρδιάς που εκφράζουμε στη σκηνή. Αυτή είναι η μαγεία της επικοινωνίας.
[...]

Πηγή
Music Corner, André Maia Band (σε …meeting με την Πέννυ Γέρου)

No comments: