Monday, October 20, 2014

Οι εκδηλώσεις του «BALAM» για την Ημέρα των Νεκρών

 
Ο Σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοουμένων στην Ελλάδα «BALAM», διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τη Γιορτή για την Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το BOO CAFE-BAR, την Αστική Πολιτιστική Εταιρεία «la Melena del Huachinango», τις Εκδόσεις Οσελότος, το μουσικό συγκρότημα “Qualified”, καθώς και με τη συμμετοχή μελών της μεξικάνικης κοινότητας.

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, ο Βωμός των Νεκρών αφιερώνεται σε έναν ή και σε περισσότερους νεκρούς. Φέτος τον αφιερώνουμε στους Έλληνες και Μεξικάνους καλλιτέχνες και διανοουμένους που απεβίωσαν μέσα στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2013 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014.

"Για τους Μεξικανούς, σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος, αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάζουν τους νεκρούς την 1η και 2η Νοεμβρίου με φαγητό, ποτό, μουσική, τραγούδι και χορό, στα νεκροταφεία, τα σπίτια, τα σχολεία, τα γραφεία, κ.ά. Προσπαθώντας να φανταστούν πως είναι το επέκεινα, οι Μεξικάνοι διοργανώνουν αναπαραστάσεις και δρώμενα, τα οποία βαδίζουν στον άγνωστο κόσμο που σηματοδοτεί ο θάνατος, και που μόνο με σύμβολα μπορεί κανείς να τον φανταστεί. Η γιορτή έχει κηρυχθεί άϋλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

(ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ)


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 (ώρα 20:00)
-Έναρξη των εκδηλώσεων (καλωσόρισμα και χαιρετισμοί).
-Τί είναι η Ημέρα των Νεκρών; (σύντομη ιστορική αναδρομή της γιορτής).
-Παρουσίαση του Βωμού των Νεκρών (σύντομη αναφορά στον γενικό συμβολισμό του).
-Παρουσίαση του εικαστικού έργου «Οι 9 Μούσες» της Ελληνομεξικάνας εικαστικού καλλιτέχνιδας Melina Moisidelis.
-Παρουσίαση της έκθεσης ζωγραφικής “Catrinas” του Μεξικάνου εικαστικού καλλιτέχνη Jesús Buenrostro Galicia.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 (ώρα 20:00)
-Παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορίες του Θανατά – λαϊκοί μεξικάνικοι θρύλοι και μύθοι τρόμου" (Εκδόσεις Οσελότος) του Μεξικάνου συγγραφέα Luis Gómezbeck.
-Ανάγνωση μεξικάνικων ιστοριών τρόμου στα ελληνικά από τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου.
-Παρέλαση των... νεκρών στην περιοχή του Ψυρρή (παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να μεταμφιεσθούν σε νεκροκεφαλές ή σκελετούς μεξικάνικου ύφους και όχι σε μορφές που παραπέμπουν στο Χάλογουιν).
-Μουσικό πρόγραμμα, στον χώρο των εκδηλώσεων, με το συγκρότημα “Qualified”, που αποτελείται από τους μουσικούς Παναγιώτη Παπανικολάου, Σταμάτη Καππάτο, Περικλή Χατζή και Μιχάλη Σκουτέλη.
-Λήξη των εκδηλώσεων.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο BOO CAFE-BAR
Διεύθυνση: Σαρρή 21, Ψυρρή, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210.3255.542
Facebook: BOO! Café Bar
Σταθμός ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ: «Μοναστηράκι» και «Θησείο»

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Αθήνα 9,84 FM
Sentra 103,3 FM

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

BALAM, που στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει ιαγουάρος, είναι ένας ανεξάρτητος σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 στην πόλη της Αθήνας από Μεξικάνους και Ελληνομεξικάνους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, και που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με κάποια πολιτιστική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ο σύλλογος δεν έχει θρησκευτικές, πολιτικές ή κοινωνικές προτιμήσεις, ενώ οργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό να διαδώσει τον μεξικάνικο πολιτισμό, δημιουργώντας έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον αντίστοιχο ελληνικό, και τη σημερινή τους πραγματικότητα.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Elia Ramírez Rouvalis: οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, καθηγήτρια πανεπιστημίου, ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος, με σπουδές στο Μεξικό και τη Γαλλία και επαγγελματική πείρα στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Μεξικό.
Melina Mosidelis: ζωγράφος, σχεδιάστρια, επιμελήτρια έργων τέχνης, με σπουδές στο Μεξικό, την Ισπανία και την Ιταλία και επαγγελματική πείρα και εκθέσεις στην Αργεντινή, την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Μεξικό.
Luis Gómezbeck: σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος του θεάτρου, δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ, συγγραφέας και μεταφραστής, με σπουδές στην Αγγλία και το Μεξικό και επαγγελματική πείρα στην Αγγλία, την Αργεντινή, την Ελλάδα, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μεξικό και τη Σκωτία.
Saúl Miranda Bonilla: φωτογράφος, εικαστικός, εικονογράφος, γραφίστας, με σπουδές στην Ισπανία και το Μεξικό και επαγγελματική πείρα και εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Μεξικό.

No comments: