·
300 γρ. αλεύρι
·
130 γρ. βούτυρο (ελαφρώς λιωμένο
σε μικροκύματα)
·
150 γρ. ζάχαρη
·
1 φλυτζάνι τσαγιού χυμός
πορτοκάλι
·
1 μεγάλο αυγό
·
1 βανίλια
·
1 κ.γλ. σόδα
·
2 κ.γλ. γαρύφαλλο
·
2 κ.γλ. κανέλα
·
2 κ.γλ. τζίντζερ
·
2 κ.γλ. μπαχάρι
·
½ κ.γλ. πιπέρι
·
½ κ.γλ. αλάτι
·
ξύσμα πορτοκαλιού ή σταγόνες
αρώματος εσπεριδοειδών
·
μαύρη ζάχαρη ή και σουσάμι
ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Χτυπάμε αρχικά το βούτυρο να μαλακώσει και
προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσουν κάπως.
2. Ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
3. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και
ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μείγμα.
4. Συνεχίζουμε με το αλεύρι –που το ρίχνουμε
σταδιακά-, την βανίλια και τα μπαχαρικά.
5. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο τέλος το ξύσμα ή το
άρωμα. Εγώ έριξα πορτοκαλιού.
6. Πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη ή και σουσάμι (δεν το έκανα στη δόση που φωτογράφισα, γίνονται όμως πιο όμορφα οπτικά έτσι).
7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
στον αέρα. Στρώνουμε μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
8. Ρίχνουμε με κουτάλι σούπας το μείγμα στο ταψί,
αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ των μπισκότων, γιατί θα φουσκώσουν και θα
απλωθούν πολύ.
9. Αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω μαύρη ζάχαρη ή ίσως και
σουσάμι. Δεν είχα και προτίμησα να ρίξω εξτρά τζίντζερ, καθώς μου αρέσει η γεύση του.
10. Ψήνουμε για 12-13 λεπτά.
11.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα
αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν, πριν τα αποθηκεύσουμε σε σκεύος για μπισκότα,
τσίγκινο και όχι πλαστικό κατά προτίμηση.
Σημείωση: Δεν δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, είναι όμως πεντανόστιμα. Πιστεύω θα κάνουν και ωραιότατη βάση για κάποιο είδος τσιζκέικ ή για μια λεμονόταρτα.
Σημείωση: Δεν δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, είναι όμως πεντανόστιμα. Πιστεύω θα κάνουν και ωραιότατη βάση για κάποιο είδος τσιζκέικ ή για μια λεμονόταρτα.
No comments:
Post a Comment