Wednesday, December 19, 2018

Αντίο Mundo...


Το περασμένο καλοκαίρι, είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Μεξικό. Εκεί, μπορέσαμε να περάσουμε κάποιες όμορφες στιγμές με τον Edmundo Escamilla και τον Yuri De Gortari, στη σχολή τους Escuela de Gastronomia Mexicana, αλλά και στο Casa Fuerte Indio Fernández

Ο Edmundo μας είχε επισκεφθεί αρκετές φορές στην Αθήνα στο Abanico, στο Φεστιβάλ ΛΕΑ και αλλού, και μας είχε μαγέψει ταξιδεύοντάς μας στο χώρο και τον χρόνο, μιλώντας μας για την ιστορία του Μεξικού, απόλυτα συνυφασμένη με την γαστρονομία του. Τα λόγια του Mundo, μετέτρεπε σε αρώματα και γεύσεις ο Yuri. Οι συναντήσεις μας υπήρξαν πάντα απολαυστικές και διδακτικές.

Σήμερα, ο Mundo δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε νέος, έχοντας προλάβει να αφήσει μια σπουδαία κληρονομιά, για την χώρα του αλλά και για τον κόσμο.













Este 14 de diciembre falleció el veracruzano Edmundo Escamilla, el historiador que por 25 años dedicó su vida a la investigación y difusión de la gastronomía mexicana, reconocido por su actividad para rescatar las tradiciones de la cocina por medio de clases, libros y conferencias.
Escamilla fue galardonado con el Premio Nacional de Gastronomía 2003, otorgado por la Academia Española de Gastronomía y la Cofradía de la Buena Mesa de España.
La noticia se dio a conocer por medio de la página oficial de Facebook de la Escuela de Gastronomía Mexicana (ESGAMEX), institución donde Escamilla fue cofundador junto con Yuri de Gortari, pareja con la que creo el restaurante La Bombilla, establecimiento que cerró en 2012.

Αναμνήσεις από την πρώτη μου γνωριμία με τον Mundo και τον Yuri, μπορεί κανείς να βρει στa παρακάτω link:

Δάσκαλοι της Μαγειρικής: Yuri de Gortarí & Edmundo Escamilla

Σεμινάριο Γαστρονομίας του Μεξικού

No comments: