Tuesday, January 21, 2020

Κέικ λαχανοντολμαδένιο

Λαχανοντολμάδες χωρίς τύλιγμα γίνονται; Μάλλον ναι...
.


Τα υλικά στο περίπου:

1 μέτριο λάχανο, 700 γρ.κιμάς μοσχαρίσιος (αν και θα ήταν πιο νόστιμος αν είχε και χοιρινό), ρύζι κατά προσέγγιση, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 1 ντομάτα, μαϊντανός, 2 καρότα τριμμένα και 1 σε φέτες για τη διακόσμηση στον πάτο της φόρμας, ελαιόλαδο, κρασί λευκό, 1 αυγό, 1 λεμόνι, αλατοπίπερο, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη. Έλειπαν ο άνιθος και ο δυόσμος.
 


Η διαδικασία δεν είναι τόσο μπελαλίδικη:

Ζεμάτισα το λάχανο, ξεχώρισα τα φύλλα. 




Έριξα ελαιόλαδο σε μια φόρμα για κέικ και έστρωσα με ροδέλλες καρότου. 


Ζύμωσα όλα τα υλικά, εκτός από το αυγό και το λεμόνι.


Στη συνέχεια έστρωσα με τα λαχανόφυλλα τη φόρμα, γέμισα με κιμά, ξανά λαχανόφυλλα, ξανά κιμά και τέλος έκλεισα με αρκετά λαχανόφυλλα. 
Έριξα από το ζουμί που έβρασε το λάχανο, σφράγισα τη φόρμα με σφιχτά τοποθετημένο αλουμινόχαρτο και κάλυψα με μεγάλο πιάτο.



Το έψησα σε ταψί με νερό μέχρι την μέση της φόρμας, στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα. Στη συνέχεια το ξεσκέπασα και συνέχισα το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.



Το άφησα λίγο να κρυώσει και το αναποδογύρισα σε ταψί, ενώ στη συνέχεια πήρα το ζουμί και το έδεσα σε κατσαρολάκι με αυγολέμονο. Εκεί χάλασε η δουλειά, γιατί βιαζόμουν και είχα βαρεθεί πλέον, οπότε και έκοψε, αφού ούτε φιλάκια του έστειλα ούτε τίποτα! 


Έχω όμως μια θαυμάσια κόκκινη σάλτσα με μεξικάνικες πιπεριές, που νομίζω θα του ταιριάξει μια χαρά, σαν εναλλακτική.


ΥΓ. Αν εξαιρέσουμε ότι έκοψε το ψευτοαυγολέμονο, κατά τα άλλα έγινε νοστιμότατο και στέκεται κιόλας. Το πείραμα πέτυχε.

No comments: