Wednesday, January 31, 2007

Ρεβύθια σπανιόλικα

Να μια ακόμα ισπανική συνταγή που έχω κάνει αρκετές φορές, σαν εναλλακτική για όσους δεν τρελλαίνονται για σκέτα όσπρια (όπως εγώ...). Το πιάτο αυτό διατηρείται μέρες, τρώγεται και κρύο και είναι πολύ χορταστικό.
Ρεβύθια με σπανάκι και καπνιστό χοιρινό

1 πακέτο ρεβύθια ½ κ.
2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
δάφνη
πάπρικα
ελαιόλαδο
½ κιλό σπανάκι ζεματισμένο και χονδροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
300 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κύβους (ζητούμε χονδρές φέτες)
σαφράν
αλάτι
πιπέρι
Αφήνουμε τα ρεβύθια στο νερό για να μαλακώσουν. Τα μαγειρεύουμε όπως συνήθως, με λάδι, κρεμμύδι, δάφνη, πάπρικα και αλατοπίπερο. Να μην έχουν πολύ νερό. Αφαιρούμε 3-4 κουταλιές μεγάλες για να φτιάξουμε χούμους.
Σωτάρουμε σε λάδι το ψωμί και 2 σκελίδες σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, τα βάζουμε στο μίξερ και τα λειώνουμε μαζί με 1 κουταλιά ρεβύθια και το σαφράν. Προσθέτουμε από το ζουμί των ρεβυθιών για να μην έχει σβώλους το μείγμα.
Σωτάρουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο σκόρδο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και στο τέλος το καπνιστό χοιρινό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στα ρεβύθια, βράζουμε για 10’ για να ενωθούν οι γεύσεις. Μπορούμε να το σερβίρουμε είτε σαν σούπα είτε σαν ένα είδος σπανακόρυζου (χωρίς το ρύζι). Κρύο ή ζεστό.

Monday, January 29, 2007

¡Olé!

Ισπανικό μενού έταξα, χωρίς όμως να υπόσχομαι ή να περιμένω ότι θα μπορούσαν όλοι να το αντέξουν... Γεύσεις παρόμοιες αλλά και αρκετά διαφορετικές με τις δικές μας. Στην παρέα υπήρχε ένας μη κρεατοφάγος, άλλος σχεδόν αποκλειστικά κρεατοφάγος, μια μέλλουσα μαμά, ένας δύσκολος παραδοσιακός, μία πολύ μερικώς κρεατοφάγος, μία που δεν τρώει ποτέ τίποτα σε άλλα σπίτια από ό,τι έμαθα εκ των υστέρων (γιατί οι άνδρες που είναι πρώτοι στην παρέα έχουν τις πιο ξινές γυναίκες;), ένας αλλεργικός στις πιπεριές και πάει λέγοντας. Κάποιοι από τους "δικούς μας", άλλοι από Εύβοια, τρίτοι από την Χώρα των Βάσκων, τέταρτοι από Μεξικό, τελικά όλοι βρήκαν ισορροπίες και τρόπους επικοινωνίας, με τη βοήθεια του φαγητού, του κρασιού, του μπουζουκιού, του -ελάχιστου και ξεχασμένου- πιάνου και του τραγουδιού. Κάποιοι ξέμειναν μέχρι την επομένη, αλλά δεν κάθισαν τα παλιόπαιδα να βοηθήσουν και στο συμμάζεμα, χαχα!
Στην αρχή jamón (μετριότατο τελικά, παρότι το ψάξαμε πολύ), κάποιο πικάντικο ιταλικό σαλάμι με πιπεριά που φανταστήκαμε ότι ήταν το πιο κοντινό στο chorizo (που δεν βρήκαμε) και κάποιο ελληνικό με πιπεριά που δεν το δοκίμασα, αλλά από ό,τι άκουσα δεν έχασα και τίποτα ιδιαίτερο. Ελιές καλαμών που κολύμπησαν σε κόλιανδρο και sherry Jerez για μια βδομάδα, ελιές πράσινες με θυμάρι σε porto και ξεκινάμε.

Ψωμί με ντομάτα, κλασσικό στα ισπανικά τραπέζια.
Κριτσίνια καλαμποκιού και πολύσπορα με ντιπ από πιπεριάς Φλωρίνης, φέτα, καρύδια και μαϊντανό, μικρή παρέκκλιση στα ισπανικά χρώματα, αλλά η πιπεριά ταιριάζει στο "τοπίο".
Σαλάτα πολίτικη (στο περίπου), άλλη μια μικρή παρέκκλιση, καθώς οι Ισπανοί δεν διακρίνονται για τις ξεχωριστές σαλάτες τους.
Σπανάκι καταλάνικο με καπνιστό χοιρομέρι, σκόρδο, σταφίδες και κουκουνάρια, παραδόξως από τα hit του μενού.
Κλασσική τορτίγια με κρεμμύδια και πατάτες που σιγοτηγανίζονται για 40΄, η οποία συνήθως σερβίρεται κρύα σαν ορεκτικό κομμένη σε κύβους. Μάλλον χάθηκε η γεύση της μέσα στα διπλανά σκόρδα, chillies, σοκολάτα κλπ. Η πιο γλυκιά ομελέττα που έχω δοκιμάσει είναι αυτή η συνταγή.
Escalivada, ή αλλιώς ψητά λαχανικά στο φούρνο που έμειναν μια μέρα σε λάδι, ξύδι βαλσαμικό, σκόρδο, αλάτι και ρίγανη. Συνήθως μπαίνουν μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες και κρεμμύδια. Και πολύ σκόρδο, που το απέφυγα, αφού υπήρχε παντού!
Gambas al ajillo, γαρίδες με σκόρδο και chillies που αυτήν την φορά παράπεσαν και έκαιγε το μεζεδάκι διαολεμένα!
Μύδια a la marinera με φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, μαϊντανό, μανιτάρια φρέσκα, κρασί λευκό και λεμόνι.
Ανδαλουσιανά καλαμαράκι με αμύγδαλα και sherry Jerez, τα αγαπημένα μου όταν έχουν μόλις βγει από την κατσαρόλα.

Καταλάνικο κουνέλι με σοκολάτα, κουκουνάρια και αμύγδαλα που πρόσφατα μιλήσαμε γι αυτό.
Paella a la Juanita, με πιπεριές αυτήν την φορά, συγγνώμη κουμπάρε!

Το τραπέζι βέβαια δεν χώραγε όλα τα μεζεδάκια και ως συνήθως ξεχάσαμε να βγάλουμε και τα τυριά, που δεν ήταν μεν ισπανικά, κάποια όμως είχαν μόλις αφιχθεί από Σκωτία και πρέπει να είναι εξαιρετικά, με καπνιστό σκόρδο και φρούτα του δάσους. Και το Sherry Jerez ξεχάσαμε να βγάλουμε, καθώς και το αγαπημένο μου Muscatel Torres Oro, που μόνο επειδή ακυρώθηκε τελευταία στιγμή μια παραγγελία κατάφερε να βρει η κουμπάρα. Αυτά συμβαίνουν όταν η οικοδέσποινα το ρίχνει στο τραγούδι και ξεχνά να ολοκληρώσει τα καθήκοντά της. Θα τα πιούμε τα ποτάκια με τη συνοδεία των τυριών στην υγειά των καλών φίλων που ήταν μαζί μας στην μουσική ισπανική βραδιά.
Τα γλυκά ήταν χορηγία των κοριτσιών "μας". Τιραμισού της Λόπε, ιδιαίτερα ελαφρύ, έδωσε ρέστα και την επομένη στα τηλέφωνα όλοι το θυμόντουσαν και αναστέναζαν.
Σταθερή αξία το σάμαλι της Σταυρούλας, με συνοδεία παγωτού καϊμάκι και χειροποίητου σιροπιού από την Νένα. My favorite!
H Nένα το είπε και το έκανε και φρόντισε για το πρωινό μας, με μια θαυμάσια βασιλόπιττα στην οποία είχε βάλει και νόμισμα! Ο οικοδεσπότης έταξε στον τυχερό μια ασημένια δραχμή του 1910 (νομίζω), η οποία τελικά δεν άλλαξε οίκημα, μόνο όροφο. Γιατί το νόμισμα το κέρδισε αυτός που έχει περισσότερη ανάγκη από όλους μας φέτος για καλή τύχη. Συγκινήθηκα προς στιγμή, αν και αυτά είναι χαζομάρες, το πήρα σαν θετικό σημάδι από το σύμπαν.
Και ένα αγοραστό γαλακτομπούρεκο που ακόμα δεν έχω δοκιμάσει και έτσι δεν ξέρω τί "ψάρια" πιάνει. Χειροποίητα σοκολατάκια και ένα λικέρ, μου τα είπαν αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρω που τα βάλαμε μέσα στην φασαρία.
Συνταγές θα ακολουθήσουν αν υπάρχει ενδιαφέρον αναλυτικά και μεμονωμένα στο Hungry For Life . Θα έβαζα και ένα τραγουδιστικό βίντεο, αλλά είπαμε! Στο ίντερνετ κυκλοφορούμε ινκόγκνιτο, χαχα! Να όμως που τελικά δεν πρόκειται μόνο για μια απρόσωπη οθόνη που οδηγεί στην αποξένωση. Το αντίθετο! Υπάρχουν και άνθρωποι πίσω από τα ψευδώνυμα και τα πληκτρολόγια, που κάποια στιγμή μπορούν και μοιράζονται όμορφες στιγμές, όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Να είμαστε όλοι καλά!

ΥΓ. Το καλύτερο δώρο της βραδιάς: πατάτες από την Κοζάνη! Ο "πατατάς" μου την έσκασε και αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με το δώρο ανά χείρας, το παλιόπαιδο.

Friday, January 26, 2007

Οι "επώνυμοι" που έγιναν "ανώνυμοι"

Σήμερα ο Blogger με ανάγκασε να αλλάξω το Sobreviviendo στη νέα version του.
Μικρές απώλειες, τα ελληνικά στα links, με πρώτη ματιά.
Όμως, κοιτώντας τα σχόλια, ξαφνικά πλημμύρισε το blog με σχόλια ανωνύμων. Όσοι προφανώς δεν έχουν περάσει στην νέα μορφή, εμφανίζονται τελικά σαν ανώνυμοι.
Αηδίες...
Άλλα προβλήματα έχει παρατηρήσει κανείς άραγε;

Wednesday, January 24, 2007

Bugs Bunny ή Μαρία Αντουανέττα;

Κουνέλι Καταλάνικο με Σοκολάτα

Υλικά
1 κουνέλι
αλατοπίπερο
για Μαρινάδα
μισό λίτρο κρασί κόκκινο
1 ποτήρι ξηρό σέρρυ
1 ποτήρι ξύδι
2 κρεμμύδια
1 πράσσο
1 καρότο
4 σκελίδες σκόρδο
θυμάρι ή ρίγανη
δάφνη
κανέλλα
μπαχάρι
για Σάλτσα
συκώτι του κουνελιού
4 σκελίδες σκόρδο
40 γρ. μαύρη σοκολάτα
15 αμύγδαλα
60 γρ. κουκουνάρια
μπράντυ
Επιπλέον
αλεύρι
ελαιόλαδο
μαϊντανός
Κόβουμε το κουνέλι σε 20 κομμάτια.
Εννοείται ότι το κεφάλι ούτε καν το βάζουμε στην κουζίνα μας. Προσωπικά όταν συναντηθήκαμε που θύμισε την Μαρία την Αντουανέττα και μετά χρειάστηκα 2 simeco και 2 μέρες να συνέλθω από το σοκ. Ούτως ή άλλως, για όποιον δεν έχει ξαναμαγειρέψει κουνέλι, είναι μια εμπειρία... κάπως! Τον Bugs Bunny στην κατσαρόλα; Έστω και με σοκολάτα; Λίγο γκραν γκινιόλ. Ουπς, πάλι ξέφυγα... Αλατοπιπερώνουμε τον Bugs.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά της μαρινάδας και προσθέτουμε και το κουνέλι. Περιχύνουμε τα υγρά και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Στεγνώνουμε το κουνέλι. Το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι. Το ίδιο κάνουμε και με το συκώτι, το οποίο κρατούμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε και τηγανίζουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε 2-3 κ.γλ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε για 5-10΄.
Τα βάζουμε όλα σε πήλινη γάστρα με καπάκι.
Αν είναι λίγα τα υγρά, προσθέτουμε κρασί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο φούρνο για 1 ώρα, στο περίπου, με κλειστό το καπάκι.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε την σάλτσα (το λεγόμενο μόλε).

Χτυπάμε στο γουδί (την σοκολάτα εγώ δεν τα κατάφερα και την έτριψα στην μουλινέττα) την σοκολάτα, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνει μια πάστα. Διαλύουμε με το μπράντυ.Ρίχνουμε στο κουνέλι τη σάλτσα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 10-15΄.
Πλένουμε τα πιάτα. Καθαρίζουμε την κουζίνα και τον πάγκο. Πολλά τζάτζαλα και βρωμάει και τηγανίλα το σύμπαν. Αλλά μοσχομυρίζει σοκολάτα και αλκοόλ ταυτόχρονα...
Έτοιμος ο Bunny! Με ρύζι και με πολλές τύψεις, από πλευράς της συγκεκριμένης τουλάχιστον μαγείρισσας! ΧΑΧΑΧΑ!

Αν αξίζει τον κόπο; Η Μαρία και η Μαρίνα που έχουν φτιάξει παρόμοια συνταγή που είχα δώσει στο hungry, διαβεβαιώνουν ότι έγινε τέλειο. Με την συγκεκριμένη συνταγή που το έφτιαξα δοκιμαστικά την Κυριακή ενθουσιάστηκε τόσο ο καλός μου που σήμερα θα το φάει τρίτη μέρα στη σειρά, ενώ γενικότερα δεν τρώει φαγητό δεύτερη μέρα. Ο Ισπανός κουμπάρος ικανοποιήθηκε πολύ αλλά μου πρότεινε να βάλω λιγότερη σοκολάτα (με το δίκιο του, είχα βάλει 60 γραμμάρια λες και είναι για χόρταση). Η Ζακυνθινιά κουμπάρα το έφαγε με αρκετή συμπάθεια, χωρίς να ενθουσιαστεί όμως. Εμένα αν μου άρεσε; Θα ήταν τέλειο, αν δεν το είχα μαγειρέψει εγώ. Τραυματική η πρώτη εμπειρία μαγειρέματος του Banny. Θα μου πείτε... γιατί δηλαδή; Το κοτόπουλο δεν έχει ψυχή; Την επόμενη φορά ελπίζω να το αντιμετωπίσω πιο ψύχραιμα το όλο θέμα. Η σάλτσα πάντως, ΚΟΡΥΦΑΙΑ! Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε εντυπώσεις από κάποιους από τους φίλους του μπλογκ, για πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη. Γενικότερα, την προτείνω σαν συνταγή, αλλά μόνο σε όσους τους αρέσουν το κουνέλι, οι γλυκιές γεύσεις στο φαγητό, καθώς και οι συνταγές από ξένες κουζίνες.

Monday, January 22, 2007

Mε τί δικαίωμα;

Για την Paquita La Del Barrio έχω ήδη επεκταθεί αρκετά. Ένας μύθος για τις κακοποιημένες γυναίκες της Λατινικής Αμερικής, αυτό είναι η Paquita. Όπως μου έλεγε πρόσφατα σε κάποια έκθεση ο Πρέσβης του Μεξικό, "¿Me estás oyendo inútil?" (με ακούς άχρηστε;) είναι οι λέξεις-κλειδί που έχουν γίνει συνώνυμες με τα τραγούδια της.

Ένα συγκρότημα που έχει συνδεθεί με τις ιστορίες του narcotráfico στο Μεξικό, αυτό είναι σίγουρα οι Τίγρεις του Βορρά. Στην Ευρώπη τους έκανε πρόσφατα γνωστούς ο Arturo Pérez Reverte με το βιβλίο του "Η Βασίλισσα του Νότου", για το οποίο μάλιστα έγραψαν και το ομώνυμο τραγούδι που παρουσιάζουν στο video clip. Narcocorridos τα τραγούδια τους, βασισμένα σε αληθινές ιστορίες της πατρίδας τους της Σιναλόα.

Los Tigres del Norte - La Reina del Sur



Ακούμε πιο κάτω την Paquita και τους Tigres Del Norte στο ¿Con qué derecho?. Θα προτιμήσω την ερμηνεία της Paquita, ασυζητητί.

Πώς τολμάς να μου φωνάζεις τα λάθη μου;
Αφού εσύ έχεις κάνει πολύ χειρότερα πράγματα
δεν είσαι εσύ καλύτερος από μένα!
Με τί δικαίωμα κρίνεις όλα όσα έχω κάνει,
αν εσύ έχεις φυτέψει στο στήθος μου
την κακία και την προδοσία;
Εγώ δεν ήμουν κακή, είχα καθαρή ματιά
η καρδιά μου πάντα ήταν γαλήνια
γεμάτη από αφέλεια.
Και σε πίστευα σε ό,τι έλεγες,
τα χάδια μου που μου έδινες ήταν η ευτυχία μου
αλλά με χρησιμοποίησες σαν κάτι απορριπτέο.
Πες μου ποιός είναι πιο ένοχος;
Η άγνοιά μου ή η κακία σου;
Αν ο Θεός περιμένει μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω
για να με κρίνει όταν θα πηγαίνω στο más allá,
ποιός είσαι εσύ για να με κρίνεις όσο είμαι στη ζωή
αν η καρδιά σου είναι χαμένη και ξεχειλίζει από μεγάλη κακία;
Γιατί με κρίνεις αφού είμαι δικό σου δημιούργημα;
Αν κάποιος έχει το σφάλμα τελικά, αυτός είσαι εσύ και η ψευτιά σου.
Γιατί με κρίνεις; Γιατί;
Αν κάποιος έχει την ευθύνη, αυτός είσαι εσύ.
Με τί δικαίωμα;

¿Con qué derecho? - Paquita La Del Barrio

¿Con qué derecho? - Los Tigres Del Norte

Saturday, January 20, 2007

Θέμα οπτικής

Προτιμάς να βλέπεις ψηλά;
Ή να σε ζαλίζει ο θόρυβος που έρχεται από κάτω;
Όλα εξαρτώνται τελικά από την οπτική γωνία και την στιγμή.

Friday, January 19, 2007

Reibedatschi mit Apfelmus

Βαυαρέζικες τηγανίτες πατάτας με συνοδεία σάλτσας μήλου

Τηγανίτες πατάτας
1.5 κ.πατάτες (κατά προτίμηση χειμωνιάτικες)
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
καθαρισμένο βούτυρο (σιγά τώρα μην κάνουμε αυτή τη δουλειά...)
Ξύνουμε τις πατάτες στο χονδρό μέρος του τρίφτη σε ένα μπωλ με κρύο νερό. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από εκεί, πιέζοντας καλά για να φύγουν τα νερά. Προσθέτους τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές σούπας καθαρισμένου βουτύρου σε τηγάνι και ρίχνουμε από το μείγμα με κουτάλι σούπας. Πιέζουμε τα datschi ώστε να πλατύνου και τα τηγανίζουμε σε μεσαία φωτιά 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε βούτυρο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Σερβίρουμε ζεστά με την σάλτσα μήλου (στην οποία αν προσθέσουμε και κάποιο είδος φραγκοστάφυλου ή κόκκινου φρούτου γίνεται ακόμα καλύτερη!).

Σάλτσα Μήλου
750 γρ. μήλα κομμένα στα 4 με την φλούδα
ξύσμα λεμονιού
1 φλυτζάνι νερό
60-100 γρ.ζάχαρη
λεμονοχυμός
Φέρνουμε σε σημείο βρασμού τα μήλα, το ξύσμα και το νερό σε κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσουν τα μήλα. Στη συνέχεια τα περνάμε από σουρωτήρι λεπτό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λεμονοχυμό. Βάζουμε στο ψυγείο.

Wednesday, January 17, 2007

Ο Farruquito σε καλές στιγμές...



Τώρα θα χορεύει στην φυλακή. Για λίγο καιρό τουλάχιστον. Με το βάρος ενός ανθρώπου χαμένου στο δρόμο σαν σκυλί, στην ψυχή του. Τί κρίμα...

Όταν δεν θέλεις να ξεφύγεις από την μοίρα σου

... τα κάνεις σκατά, όσο ταλαντούχος, πλούσιος και διάσημος και να είσαι.

Και καταλήγεις στη φυλακή, γιατί όχι μόνο αφαίρεσες μια ανθρώπινη ζωή, όχι μόνο γιατί δεν έδωσες τις πρώτες βοήθειες και το έσκασες σαν δειλός βλάκας... συνέχισες τα λάθη, ρίχνοντας το σφάλμα στον ανήλικο μικρό αδερφό... τα έκανες σκατά γιατί πίστεψες ότι θα είχες ειδική μεταχείριση ακόμα και αν σε έπιαναν, επειδή έχεις ένα ταλέντο, είσαι ένα εξαγώγιμο προϊόν. Την πάτησες όμως Farruquito ... στην Ισπανία τουλάχιστον ο νόμος λειτούργησε επιτέλους στην περίπτωσή σου. Τί κρίμα που δεν θέλησες να ξεφύγεις από την μοίρα σου... ενώ τα είχες ΟΛΑ!

20minutos.es
www.elmundo.es
actualidad.terra.es
www.escolar.net
20minutos.es2
blogs.20minutos.es
especiales.ozu.es
farodechipiona.com
es.celebrities.yahoo.com
esflamenco.com