Κουνέλι Καταλάνικο με Σοκολάτα
Υλικά
1 κουνέλι
αλατοπίπερο
για Μαρινάδα
μισό λίτρο κρασί κόκκινο
1 ποτήρι ξηρό σέρρυ
1 ποτήρι ξύδι
2 κρεμμύδια
1 πράσσο
1 καρότο
4 σκελίδες σκόρδο
θυμάρι ή ρίγανη
δάφνη
κανέλλα
μπαχάρι
για Σάλτσα
συκώτι του κουνελιού
4 σκελίδες σκόρδο
40 γρ. μαύρη σοκολάτα
15 αμύγδαλα
60 γρ. κουκουνάρια
μπράντυ
Επιπλέον
αλεύρι
ελαιόλαδο
μαϊντανός
Κόβουμε το κουνέλι σε 20 κομμάτια.
Εννοείται ότι το κεφάλι ούτε καν το βάζουμε στην κουζίνα μας. Προσωπικά όταν συναντηθήκαμε που θύμισε την Μαρία την Αντουανέττα και μετά χρειάστηκα 2 simeco και 2 μέρες να συνέλθω από το σοκ. Ούτως ή άλλως, για όποιον δεν έχει ξαναμαγειρέψει κουνέλι, είναι μια εμπειρία... κάπως! Τον Bugs Bunny στην κατσαρόλα; Έστω και με σοκολάτα; Λίγο γκραν γκινιόλ. Ουπς, πάλι ξέφυγα... Αλατοπιπερώνουμε τον Bugs.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά της μαρινάδας και προσθέτουμε και το κουνέλι. Περιχύνουμε τα υγρά και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Στεγνώνουμε το κουνέλι. Το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι. Το ίδιο κάνουμε και με το συκώτι, το οποίο κρατούμε στην άκρη.
Στραγγίζουμε και τηγανίζουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε 2-3 κ.γλ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε για 5-10΄.
Τα βάζουμε όλα σε πήλινη γάστρα με καπάκι.
Αν είναι λίγα τα υγρά, προσθέτουμε κρασί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο φούρνο για 1 ώρα, στο περίπου, με κλειστό το καπάκι.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε την σάλτσα (το λεγόμενο μόλε).
Χτυπάμε στο γουδί (την σοκολάτα εγώ δεν τα κατάφερα και την έτριψα στην μουλινέττα) την σοκολάτα, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνει μια πάστα. Διαλύουμε με το μπράντυ.Ρίχνουμε στο κουνέλι τη σάλτσα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 10-15΄.
Πλένουμε τα πιάτα. Καθαρίζουμε την κουζίνα και τον πάγκο. Πολλά τζάτζαλα και βρωμάει και τηγανίλα το σύμπαν. Αλλά μοσχομυρίζει σοκολάτα και αλκοόλ ταυτόχρονα...
Έτοιμος ο Bunny! Με ρύζι και με πολλές τύψεις, από πλευράς της συγκεκριμένης τουλάχιστον μαγείρισσας! ΧΑΧΑΧΑ!
Αν αξίζει τον κόπο; Η Μαρία και η Μαρίνα που έχουν φτιάξει παρόμοια συνταγή που είχα δώσει στο hungry, διαβεβαιώνουν ότι έγινε τέλειο. Με την συγκεκριμένη συνταγή που το έφτιαξα δοκιμαστικά την Κυριακή ενθουσιάστηκε τόσο ο καλός μου που σήμερα θα το φάει τρίτη μέρα στη σειρά, ενώ γενικότερα δεν τρώει φαγητό δεύτερη μέρα. Ο Ισπανός κουμπάρος ικανοποιήθηκε πολύ αλλά μου πρότεινε να βάλω λιγότερη σοκολάτα (με το δίκιο του, είχα βάλει 60 γραμμάρια λες και είναι για χόρταση). Η Ζακυνθινιά κουμπάρα το έφαγε με αρκετή συμπάθεια, χωρίς να ενθουσιαστεί όμως. Εμένα αν μου άρεσε; Θα ήταν τέλειο, αν δεν το είχα μαγειρέψει εγώ. Τραυματική η πρώτη εμπειρία μαγειρέματος του Banny. Θα μου πείτε... γιατί δηλαδή; Το κοτόπουλο δεν έχει ψυχή; Την επόμενη φορά ελπίζω να το αντιμετωπίσω πιο ψύχραιμα το όλο θέμα. Η σάλτσα πάντως, ΚΟΡΥΦΑΙΑ! Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε εντυπώσεις από κάποιους από τους φίλους του μπλογκ, για πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη. Γενικότερα, την προτείνω σαν συνταγή, αλλά μόνο σε όσους τους αρέσουν το κουνέλι, οι γλυκιές γεύσεις στο φαγητό, καθώς και οι συνταγές από ξένες κουζίνες.
No comments:
Post a Comment