Wednesday, January 10, 2007

Στάχτες*

Στάχτη και μπούρμπερη...
Αποκλειστικά για όσους βρίσκονται σε άκρως ρομαντική διάθεση.

Μιας και μας λείπουν πολύ τα bolerazos του El Stam από τον Kosmos 9.36, ας τα ακούσουμε όπου αλλού μας δίνεται η ευκαιρία.

Trío Los Panchos y Javier Solís - Cenizas
Μέχρι το 1944 φαινόταν ότι το bolero, η μουσική που εμπνέεται αποκλειστικά από την αγάπη, θα ερμηνευόταν από έναν καλλιτέχνη σόλο... όταν στην Νέα Υόρκη, στο Teatro Hispano εκείνο τον Μάϊο εμφανίστηκαν δυο Μεξικανοί, ο Chucho Navarro και ο Alfredo Gil και ένας Πορτορικάνος, o Hernando Aviles Negron. Με τις τρεις φωνές, τις κιθάρες και την τόσο διαφορετική ερμηνεία τους, έκαναν μία ανέλπιστη επιτυχία και άνοιξαν τον δρόμο για άλλα tríos στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Η εμφάνιση των Trío Los Panchos άφησε έντονα χνάρια στην ιστορία της ισπανοαμερικάνικης μουσικής, καθώς το μποέμικο και ταξιδιάρικο πνεύμα τους τους οδήγησε στις 5 ηπείρους, να τραγουδούν και να διαδίδουν το είδος που μιλά για την αγάπη ίσως περισσότερο από όλα τα άλλα.
Ο Javier Solís, βέρος Μεξικανός και θαυμαστής του Pedro Infante, ξεκίνησε την καρριέρα του στο τραγούδι το 1949 μόλις στα 18 του χρόνια και έγινε σπουδαίος ερμηνευτής των boleros rancheros. Με καρριέρα μαραθωνοδρόμου, ηχογράφησε περισσότερα από 320 τραγούδια, υπήρχε εποχή που έγραφε ένα άλμπουμ κάθε μήνα και μόνο μέσα στο 1965 γύρισε 10 ταινίες! Έφυγε μόλις στα 34 του χρόνια, λέγοντας "να ποτίσουν με πολύ νερό τον τάφο μου, ξέρω ότι πρόκειται να πεθάνω, αυτό δεν έχει γιατρειά".

Toña La Negra - Cenizas
Την Toña La Negra την ανακάλυψε ο Agustín Lara , για να μετατραπεί σε μια από τις πιο εμβληματικές φωνές όχι μόνο του Μεξικό αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Κάποια άλλη στιγμή θα γράψω περισσότερα για την "conquistadora" της μεξικάνικης καρδιάς, που μέσα από τα τραγούδια του Agustín έκανε τον κόσμο να παραληρεί...

*στάχτες=cenizas

3 comments:

Katerina ante portas said...

Καλησπέρα Juanita μου, γλυκαίνεις την καρδιά μας!

Juanita La Quejica said...

Να είσαι καλά Κατερινάκι! Θέλεις και τα βλέπεις έτσι τα πράγματα και σε ευχαριστώ γι αυτό.

Anonymous said...

De donde eres y conozcas a los trios panchos y todos los demas? Eres mexicana?