Tuesday, January 16, 2007

Μοσχάρι με μπύρα

Άλλη μια συνταγή της φίλης μου της Κατερίνας που με ενθουσίασε όταν δοκίμασα το φαγητό σπίτι της, γιατί γενικότερα το μοσχάρι τα τελευταία 12 χρόνια το τρώω με τα χίλια ζόρια και μόνο σε μορφή κιμά, οπότε ψάχνω μανιωδώς να βρω συνταγές που να το κάνουν κάπως υποφερτό στα περίεργα φρουτοξηροκαρπίτικα γούστα μου. Το περίεργο είναι ότι εδώ δεν υπάρχει τίποτα από τα βασικά συστατικά που με ελκύουν σε μία συνταγή!

Υλικά

1.5 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
κρεμμύδια κατά βούληση (4-5) χονδροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κουτί μαύρη μπύρα
worcestershire sauce
βαλσαμικό ξίδι
αλατοπίπερο
μπαχάρι
δάφνη
ρίγανη

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας από το βράδυ στο ψυγείο με την μπύρα. (Η φίλη μου δεν το βάζει σε μαρινάδα, αλλά εγώ το βρίσκω να γίνεται πιο μαλακό και πιο νόστιμο έτσι.)


Σωτάρουμε σε λάδι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα τοποθετούμε στη γάστρα.


Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε το στραγγισμένο μοσχάρι και σβήνουμε με worcestershire sauce.


Βάζουμε και αυτό στην γάστρα, προσθέτουμε αλατοπίπερο, μπαχάρι, δάφνη, ρίγανη και σχεδόν καλύπτουμε με την μαρινάδα και βαλσαμικό ξίδι.


Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 200 ο για 1 1/2-2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει.


Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το πολύ ένα μισάωρο για να πάρει χρώμα και να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ ή...


... ή με το ρύζι της Σταυρούλας, ιδιαίτερα όταν έχουμε καλεσμένους.

No comments: