Wednesday, September 05, 2007

Άρωμα Σίφνου στο πιάτο - κάππαρη

Καππαρίτσα ξερή αλλά και τουρσί φέραμε μπόλικη από τη Σίφνο.

Ευκαιρία λοιπόν για μια εύκολη τυρόπιττα, με άρωμα κυκλαδίτικων διακοπών.

Υλικά
150 γρ.βιτάμ
110 γρ.αλεύρι
800 γρ.αραιωμένο (αρκετά) εβαπορέ
4 αυγά
700 γρ.φέτα μαλακή (από λάθος, μαλακό τυρί ή ξυνομυζήθρα ζήτησα, καθώς και φέτα, αλλά έγιναν 2 σε 1 οι παραγγελίες και προέκυψε μια μαλακή φέτα που προσωπικά μου φαίνεται ελαφρώς αηδία, οπότε η πίττα ήταν μονόδρομος!)
200 γρ. γκούντα
15 (στο περίπου) λιαστές ντομάτες ξαρμυρισμένες
4 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
άνιθος ψιλοκομμένος
ξερός δυόσμος τριμμένος
αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο
έτοιμο φύλλο κουρού (αν και πολύ θα ήθελα να έχω σπιτικό...)
1 αυγό και λίγο γάλα για την επάλειψη του φύλλου

Εκτέλεση
Κάνω μια ελαφριά αραιή μπεσαμέλ.
Ζεσταίνω σε μέτρια θερμοκρασία το βιτάμ, στο μεταξύ έχω ήδη ζεστάνει το γάλα να είναι έτοιμο. Μόλις λειώσει το βιτάμ προσθέτω γρήγορα το αλεύρι και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα πολύ γρήγορα, για να μη γίνουν μεγάλοι σβώλοι. Προσθέτω λίγο λίγο το γάλα, μόλις αρχίσει να διαλύεται το αλεύρι ανακατεύω με σύρμα πλέον, πριν χύσω στην κατσαρόλα ακόμα όλο το γάλα. Γερό ανακάτεμα και έτοιμη η ελαφριά μπεσαμέλ. Αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, τραβάω την κατσαρόλα από το μάτι για να κρυώσει το περιεχόμενο.
Προσθέτω ψιλοκομμένη τη φέτα και το τριμμένο γκούντα.
Κόβω στα 4 τις λιαστές ντομάτες (αφού τις έχω σουρώσει καλά από το νερό που τις είχα για 3 ώρες για να μαλακώσουν και να ξαρμυρίσουν) και σουρώνω και την κάππαρη (επίσης 3 ώρες και 4 νερά αλλαγή για να ξαρμυρίσει) από το νερό. Τα προσθέτω στο μείγμα. Το ίδιο και τον ψιλοκομμένο άνιθο καθώς και τον ξηρό δυόσμο.
Χτυπάω τα αυγά (κανονικά θα έπρεπε ίσως να χτυπήσω σε μαρέγκα τα ασπράδια για πιο αφράτο αποτέλεσμα, αλλά τα χτυπάω απλά όλα μαζί) και τα προσθέτω στο μείγμα, που έχει ήδη αρχίσει να κρυώνει.
Λαδώνω το ταψί καλά, απλώνω το ένα φύλλο κουρού και το τεντώνω ελαφρά να γεμίσει το ταψί. Ρίχνω προσεκτικά το μείγμα και καλύπτω με το δεύτερο φύλλο. Αλείφω με αυγό χτυπημένο με γάλα την επιφάνεια και πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 70', τσεκάροντας κατά διαστήματα. Αλλάζω θέση το ταψί στο φούρνο 2 φορές, ώστε να ψηθεί όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Έτοιμη, εύκολη και μυρωδάτη η πιττούλα!

Άλλη ιδέα, πιο γρήγορη, πιο εύκολη. Καλή λύση και ένα φιλικό δείπνο για 4, της "τελευταίας στιγμής", χωρίς μεγάλο κόπο.
Χοιρινό φιλέτο στη λαδόκολλα

Υλικά
8 κομμάτια από ψαρονέφρι, πάχους γύρω στα 2 εκατοστά
5 ντομάτες
1 κρεμμύδι
κάππαρη
ελιές
ρίγανη
δενδρολίβανο (αν υπάρχει φρέσκο, ακόμα καλύτερα)
λάδι
αλατοπίπεροΕκτέλεση
Απλό φαγάκι και εύκολο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες οδηγίες.
Ξεφλουδίζουμε, στίβουμε με το χέρι και κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους.
Σε χαρτί φούρνου τοποθετούμε το κρέας, τις ντομάτες, τις ελιές, την κάππαρη, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και τυλίγουμε. Καλύτερα να φτιάξουμε 4 πακέττα, για να ψηθεί πιο εύκολα το φαγητό.
Τα βάζουμε σε ταψί φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30', δεν θέλει περισσότερο χρόνο γιατί το χοιρινό φιλέτο είναι μαλακό και γίνεται γρήγορα.
Ανοίγουμε τα πακέττα στα πιάτα, την ώρα που σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με καρπάτσιο μανιταριών, που δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία και έτσι έχουμε ένα πρώτο και ένα κύριο πιάτο εύκολα και γρήγορα, χωρίς πολλά τζάτζαλα για πλύσιμο και χωρίς να μυρίσουμε μαγειρίλα εμείς και το σπίτι!
Καθαρίζουμε με υγρό πανάκι τα μανιτάρια (εκτός αν δεν αντέχουμε να μην τα πλύνουμε, οπότε το κάνουμε μέσα σε σουρωτήρι όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μη ρουφήξουν πολλά νερά και μετά τα στεγνώνουμε με το σεσουάρ... όχι, λάθος, με χαρτί κουζίνας ήθελα να γράψω. Τώρα που το ξανασκέφτομαι... γιατί όχι με το σεσουάρ; Δική σας η απόφαση!)
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, απλώνουμε σε ατομικά πιάτα και ραντίζουμε με σαλτσούλα που έχουμε φτιάξει με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό, θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη, αλατοπίπερο.
Τα καλύπτουμε με διαφανές χαρτί και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο, να μαριναριστούν. Αν θέλουμε ρίχνουμε και ελάχιστο σκόρδο και λίγο ξύδι βαλσαμικό.
Πριν τα σερβίρουμε, καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι το σουσάμι για 1-2' και το ρίχνουμε από πάνω μόλις κρυώσουν ελαφρά.

Καλό Φθινόπωρο!

14 comments:

Michalis said...

Πολύ καλή δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!! Αν θες να δεις αστεία βίντεο μπορείς να επισκέπτης http://funniestvideoclips.blogspot.com/ όπου εκεί μπορείς να βρεις συλλογές από επιλεγμένα αστεία βίντεο. Απόλαυσε…

snikolas said...

Αμάν… και πεινάω σαν λύκος! Καλό φθινόπωρο.

Natassa said...

Juanita ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου στο Blog μου και για τα σχόλια.
Μπορώ να βάλω ενα λινκ για το blog σου στο δικό μου?
Νατάσσα
Υ.Γ. αυτό με την κάπαρη (μπορώ να ανοίξω το βάζο και να την φάω όλη ...) μεσημεριατικο ...πω πω ... τι το είδα τέτοια ώρα ....

Juanita La Quejica said...

Βεβαίως Νατάσσα, και το ρωτάς;
Την κάππαρη εγώ την βάζω παντού... και σε κρεατικά και σε σαλατικά και βέβαια σε σάλτσες. Μου αρέσει η πικάντικη γεύση της.
Νικόλα, ευχαριστώ, επίσης, να είσαι καλά! Πώς πήγαν οι καταδύσεις φέτος;
Καλώς τον Michalis.

E said...

Αααα, ώστε στη Σίφνο κρυβόσουν τόσον καιρό... Στις βουκαμβίλιες :)

Δεν μου΄λεγες να σου δώσω, έχω ένα βαζάκι κάππαρη από την Τήνο, άθηκτο. θα στο φυλάξω.

Καλωσόρισες πίσω φιλενάδα.
Φιλια,
Ε.

Juanita La Quejica said...

Έλενα, πες καλύτερα ότι κρυβόμουν στις ... καππαροσαλάτες! ΧΑΧΑ!
Καλώς σε βρήκα!

kiki said...

Ελπίζω να μου φύλαξες κομματάκι στην κατάψυξη!

kyrallina said...

Kαλό φθινόπωρο! Πολύ ωραία τα καινούργια σου! Φιλιά!

witchofdaffodils said...

το παρακάνατε αγαπητή, μα κανένα compassion για τους συνμπλόγκερ σας;)

Crazy Tourists said...

Και συνεχίζω τη βραδινή πολυλογία για να σε ευχαριστήσω που με έβγαλες από τη δύσκολη θέση τι να την κάνω την κάππαρη που αγοράσαμε από τη Σίφνο!Υπέροχες ιδέες!Θα τις υλοποιήσω στο άμεσο μέλλον!
Στο χοιρινό την είχες ξαρμυρίσει την κάππαρη?
CrazyTourist1

Juanita La Quejica said...

Όχι crazy tourist 1, μόνο στην τυρόπιττα την ξαρμύρισα.
Δοκιμάσατε καππαροσαλάτα; Αν σου αρέσει, έχε το νου σου, όταν φτιάξω θα βάλω και τη συνταγή.

Juanita La Quejica said...

Καλώς σας βρίσκω kyrallina.
Μαγισσούλα, έχω μερικές ενδιαφέρουσες ακόμα και μετά θα περάσω στο πρώτο μέρος των διακοπών. Ελπίζω να μην είναι και η Ιβηρική ένα από τα αγαπημένα σου, χιχι!
Κικίτσα, το έφαγα, άντε, πότε θα έρθεις;

Crazy Tourists said...

Ο Τρελοτουρίστας μου την έφτιαξε τελικά τη ζυνταγή και δοκίμασα κι εγώ (το έφταξε ειδικά για μένα χωρίς ντομάτα, την οποία απεχθάνομαι)... Γενικά μου άρεσε αλλά έχω δύο ενστάσεις: 1) θα προτιμούσα κρεατάκι με περισσότερο λιπάκι (γενικά το ψαχνό δεν το πολυσυμπαθώ) και 2) να ήταν λιγότερο αλμυρό (μου είπε ότι φταίει η κάππαρη γι αυτό)...

CrazyTourist2

Juanita La Quejica said...

Οι ντομάτες βοηθούν σε μια πιο ισορροπημένη γεύση και τραβούν αλατάκι από την κάππαρη. Αφού τις παραλείψατε, τότε θα έπρεπε ίσως να ξαρμυρίσετε την κάππαρη πριν την χρησιμοποιήσετε. Είναι όμως σχετικά "ξερή" η γέμιση χωρίς τις ντομάτες, δεν ξέρω... Αν το δοκιμάσετε με αρνάκι, πείτε μας τις εντυπώσεις. Θα χρειαστεί βέβαια πολύ περισσότερο χρόνο ψησίματος, οπότε θα πρέπει να ρίξετε νερό στο ταψί για να μην αρπάξει το χαρτί.
Αν έχετε αγοράσει και ξερή κάππαρη (όχι τουρσί έτσι;), τότε δοκιμάστε και την καππαροσαλάτα.