Sunday, November 01, 2009

Memoria de Andalucía II

Συνεχίζοντας την επίσκεψη στο Centro Cultural Caja Granada Memoria de Andalucía, ας περάσουμε στο εσωτερικό αυτού του τεχνολογικού επιτεύγματος της Ισπανίας.



Αρχικά με εντυπωσίασε η εξυπηρέτηση των ανθρώπων του μουσείου. Αναλαμβάνουν να δείξουν τον βασικό τρόπο κατανόησης της "λειτουργίας" του χώρου ξεχωριστά σε κάθε επισκέπτη ή γκρουπ. Αυτό βοηθά σημαντικά στο να μην χάνει κανείς χρόνο για να μπορέσει να "πλοηγηθεί" στο μουσείο με άνεση. Και ολοκλήρωσαν την θετική εικόνα προσφερόμενοι να μου φωνάξουν ταξί για να επιστρέψω στο κέντρο της πόλης, απίστευτο ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα!

Η εμπειρία ενός τόσο διαδραστικού χώρου δεν περιγράφεται με ακρίβεια, ούτε και με επιτυχία. Γι αυτό και έχω τραβήξει μερικά βίντεος επιπλέον των φωτογραφιών, στην προσπάθειά μου να αποτυπώσω το τί ακριβώς συμβαίνει εκεί. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα σύντομο ταξίδι στην Ανδαλουσία από την αρχή της ιστορικής γνώσης μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας ως μέσο την εικονική πραγματικότητα.

Το μουσείο έχει κοινωνικοπολιτισμικό ενδιαφέρον και για να γίνει πιο εύκολο στην περιήγηση είναι χωρισμένο σε 4 θεματικές ενότητες-αίθουσες που αφορούν στα τοπία, στην γη και στις πόλεις, στους τρόπους ζωής και τέλος στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ανδαλουσίας.



Κάθε τμήμα ξεκινά με έναν χάρτη, στον οποίο κάνοντας επιλογή μπορείς να δεις που βρίσκεται το μέρος που σε ενδιαφέρει και να ακούσεις και να δεις πληροφορίες σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα επιλέγεις το Guadix, ενεργοποιείται ο χάρτης και σου δείχνει που βρίσκεται το μέρος μαζί με τις βασικές πληροφορίες και ξεκινά ένα βίντεο με λεπτομέρειες.






Στη συνέχεια στέκεσαι μπροστά από μια μεγάλη οθόνη και επιλέγεις ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που έχουν τις βασικές πληροφορίες για την συγκεκριμένη θεματική ενότητα που επισκέπτεσαι, χωρισμένες σε κομβικές χρονικές περιόδους. Υπάρχουν κάποια σκαμπώ λίγο πιο πίσω, οπότε μπορείς αν θες να παρακολουθήσεις καθιστός, αφού έχεις κάνει την επιλογή σου (αν επιλέγει κάποιος άλλος για σένα είναι μάλλον πιο βολικό τελικά).













Αμέσως μετά υπάρχει μια μικρότερη οθόνη -που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με την αρχική- που παρουσιάζει πληροφορίες για τους κατοίκους της Ανδαλουσίας ανά περιοχή, χρονική περίοδο και επαγγελματικοκοινωνική κατάσταση.



Στη συνέχεια υπάρχουν διάφορα είδη εκθεμάτων -κάποια από αυτά αυθεντικά δείγματα- που ενθουσιάζουν κυρίως τους νεαρούς σε ηλικία επισκέπτες, καθώς παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που να δίνουν την αίσθηση του παιχνιδιού.






















Η επίσκεψη στις Μνήμες της Ανδαλουσίας στην Γρανάδα, αξίζει τον κόπο. Και αν κάποιος έχει χρόνο και διάθεση, μέσα σε 4 ώρες μπορεί να αποκτήσει μία αρκετά σφαιρική εικόνα για το πώς δημιουργήθηκε, κατοικήθηκε και εξελίχθηκε αυτή η μαγική περιοχή, στον νότο της Ιβηρικής Χερσονήσου.

2 comments:

μαριάννα said...

Εκπληκτική ανάρτηση! Χίλια μπράβο! Ο κόπος σου, πολύτιμο πετράδι για όλους τους φίλους της Ανδαλουσίας!
Θα το μελετήσω με την ησυχία μου. Θέλω να δω όλα τα βιντεάκια.
Ειλικρινά ευχαριστώ. Από καρδιάς!

Καλό μήνα Χουανιτάκι μου!

Juanita La Quejica said...

Καλό Μήνα!
Θα ζήσεις πολλά χρόνια! Όση ώρα εσύ περιδιάβαινες στα της Ανδαλουσίας, είχαμε "περάσει" με τον Δαμιανό από τα μέρη σου για να του δείξω την φωτογραφία από το ψαροχώρι στην Haute Normandie. Πέσαμε στο μοναστήρι και έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε πληροφορίες. Ενθουσιάστηκε με ό,τι είδε σε πρώτη φάση, οπότε θα χρειαστούμε την πρόσφατη εμπειρία σου για το επόμενο ταξίδι μας.