Monday, November 23, 2009

Σαν ρωσσική σαλάτα με σολομό

Ένα νόστιμο μείγμα με καπνιστό σολομό που φέρνει λίγο στο μυαλό την ρωσσική σαλάτα έφτιαξα πρόσφατα και αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από όσους το δοκίμασαν. Το συνόδεψα με κριτσίνια και κρακεράκια. Είναι αρκετά πλούσιο στη γεύση -και στις θερμίδες, που σημαίνει ότι δεν είναι και για χόρταση- και θα μπορούσε να αποτελέσει θαυμάσια γέμιση σε σάντουιτς.

Υλικά

2 κουτιά τυρί κρέμα (έβαλα φιλαδέλφεια το απλό)
300 γρ. σμετάνα με χαμηλά λιπαρά (κάνει και κρέμα γάλακτος ανακατεμένη με γιαούρτι και λίγο λεμόνι)
300 γρ.καπνιστός σολομός σε λεπτές λωρίδες
χυμός από 1-2 λεμόνια
6-7 κ.σ.κάππαρη
6 μεγάλα αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
1/2 κονσέρβα καλαμπόκι
chives
άνιθος ψιλοκομμένος
πιπέρι καυτερό (έβαλα πέρι πέρι)
τζίντζερ

Για την γαρνιτούρα
λίγος σολομός
ξύσμα από λάιμ
πιπέρι με λουλούδια ή πολύχρωμα πιπέρια


Εκτέλεση

Χτύπησα πρώτα το τυρί, πρόσθεσα την κρέμα και συνέχισα δυνατό ανακάτεμα. Στη συνέχεια πρόσθεσα τα υπόλοιπα υλικά και έριξα όσο λεμονοχυμό χρειαζόταν για να μην γίνει τελείως πηχτό το μείγμα.

Έστρωσα διαφανή μεμβράνη σε φόρμα, την γέμισα, έκλεισα και έβαλα ένα πιάτο από πάνω για να πιέζει ελαφρά. Το άφησα 10 ώρες στο ψυγείο ώστε να δέσουν καλά οι γεύσεις και να μην χαλάσει το σχήμα στο σερβίρισμα. Στο τέλος πασπάλισα με ξύσμα λάιμ για γαρνιτούρα αλλά και γιατί δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι με λουλούδια που μπορεί να αντικατασταθεί από το έτοιμο μείγμα 3 πιπεριών και κόλιανδρου.

10 comments:

Z. said...

Οπτικώς εξαιρετικό, πιστεύω και γευστικά θα ήταν εξαίσιο.
Αυτή η όμορφη φόρμα-γκατζετάκι πούθε;
Φλκ

Unknown said...

Σολομός με γαρνιτούρα σολομό…
Πάλι καλά που δεν τον τρώω δηλαδής!

Juanita La Quejica said...

Darth, η δική μου γαρνιτούρα περιορίστηκε αυτή τη φορά στα λάιμ και στο πιπερολούλουδο, γιατί το τρίτο πακέτο σολομού το φάγαμε για μεσημεριανό με λιβανέζικες πίττες και μπαμπαγκανούς. Την επόμενη φορά όμως ελπίζω να διασωθεί κάτι για να στολίσει το πιάτο.

Ζαμπία, αυτό που το διαφοροποιεί και το κάνει πιο ενδιαφέρον και πιο νόστιμο από τον παρόμοιο μεζέ με σκέτο τυρί κρέμα και ίσως μαγιονέζα ή κάποια ξινή κρέμα, είναι τα τουρσιά αλλά και το ξύσμα λάιμ. Την φόρμα την είχαμε αγοράσει με την Έλενα από την Ευρυπίδου δίπλα από το Μπαχάρ, ένα μαγαζί με είδη σπιτιού που κατεβαίνεις σκαλάκια, για να την κάνουμε δώρο στην Κική. Επειδή ήταν ελαφρώς χτυπημένη, τελικά έμεινε σε εμένα και την αξιοποίησα δεόντως για εορτασμό του ευτυχούς γεγονότος από το οποίο σου έστειλα τα στιγμιότυπα με το χαμόγελο colgate.

Kalliope said...

Γεια στα χέρια σου! Ένα σολομοαστέρι για το αστέρι μας!

Juanita La Quejica said...

Χαχα! Τί να σου κάνω που είμαστε μακρυά και δεν γινόταν να είσαι μαζί μας... μόλις δέχτηκα παραγγελία για το Cajun και για τον σολομό για την γιορτή του Σπύρου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Μμμμμ....πολύ νόστιμο φαίνεται.
Θα το δοκιμάσω. Με τα καυτερά την έχουμε μια λόξα στο γλαραίϊκο.
Να σου φτιάξω κάρυ...
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Juanita La Quejica said...

Φύρδην-μίγδην, αφού τα αντέχετε τα καυτερά τότε προσάρμοσέ το στις γεύσεις σας. Εγώ επειδή φοβήθηκα μήπως δεν το προτιμούσαν όλοι, έριξα με μετριοπάθεια το πέρι πέρι. Αν ήταν μόνο για μας, είμαστε σαν το γλαραίϊκο, μας αρέσουν τα καυτερούλια.

Μαριλένα said...

βρε κι εμενα μ' αρέσουν τα καυτερα, αλλά μετά; τα ζαντάκ δυο-δυο τα παίρνω :(

ωραιοτατο φαινεται Juanita, ευγε!

Katerina ante portas said...

Το σερβίρεις ως πρώτο πιάτο; ή σαν σαλάτα;
Ωραίο, πολύ ωραίο μου φαίνεται!

Juanita La Quejica said...

Το σερβίρω σε μπουφέ, οπότε καθένας το δοκιμάζει και του δίνει την δική του "ερμηνεία".
Όταν είμαστε μόνοι, είναι θαυμάσιο για βραδινό με συνοδεία χωριάτικου ψωμιού.