Thursday, February 22, 2007

Γαλικία-Πορτογαλία: 1-1!

Την caldeirada την δοκίμασα για πρώτη φορά σε μια άκρη της παραλίας της Caparica, έξω από τη Λισσαβώνα. Τα μαγαζάκια-παράγκες με σκεπές από ελενίτ και λιτή διακόσμηση, σέρβιραν νόστιμο φαγητό σε μαρμίτες, συνοδευόμενο από το φτηνό καθημερινό κρασί των Πορτογάλων της επαρχίας του Minho στο βορρά, το vino verde.
Η caldeirada είναι και μια από τις παραδοσιακές συνταγές της Γαλικίας, που αν και ισπανική αυτονομία, έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Πορτογαλία και αυτό φαίνεται στη γλώσσα, στα έθιμα αλλά και στην κουζίνα.

Η συνταγή γίνεται κυρίως με ένα ψάρι πολύ συνηθισμένο στις δυτικές ισπανικές ακτές, την raya. Αν έχω βρει σωστά την μετάφραση, πρέπει να είναι το σελάχι. Αν κάποιος αναγνωρίζει το είδος του ψαριού στην φωτογραφία, ας μας πει πως λέγεται στα ελληνικά.

Υλικά
4 ροδέλες πεσκανδρίτσα
4 ροδέλες μπακαλιάρος
4 ροδέλες καλκάνι
4 ροδέλες σελάχι
1 κ. πατάτες σε ροδέλες
2 πιπεριές
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ντομάτες
ελαιόλαδο
chillies
σαφράν
αλατοπίπερο
μαϊντανός

Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι, νερό, chillies, σαφράν, κρεμμύδι χονδροκομμένο, πατάτες και τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια και βράζουμε για 10΄. Από πάνω τοποθετούμε τα ψάρια αλατοπιπερωμένα. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε από πάνω. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά για 20-30' το πολύ. Πριν βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Στην Γαλικία βάζουν συνήθως και δάφνη, αγαπημένο υλικό των Ισπανών γενικότερα.

Στο τέλος προσθέτουμε -αν θέλουμε ή αν αντέχει το στομάχι μας- την σάλτσα ajada. Δηλαδή μπόλικο σκόρδο σωταρισμένο σε λάδι, όπου στο τέλος προστίθεται γλυκιά λιωμένη κόκκινη πιπεριά και ξίδι και αφήνουμε να πάρει μια βράση με το φαγητό, πριν σερβιριστεί ως έχει, στην κατσαρόλα.

Update: Έφτιαξα μια ... juanitάδα, δηλαδή caldeirada με ό,τι είχα στο ψυγείο.

Έβαλα στην κατσαρόλα λίγο νερό, ελαιόλαδο και 4 πράσσα σε ροδέλες. Τα έβρασα για 5΄.

Πρόσθεσα 6 πατάτες σε ροδέλες και 2 κρεμμύδια χονδροκομμένα, λευκό κρασί, κρόκο Κοζάνης, αλάτι, λευκό πιπέρι, κόλιανδρο, θυμάρι, chillies. Τα έβρασα για 10΄.

Πρόσθεσα 2 πιπεριές πράσινες μεγάλες και μια κόκκινη σε μεγάλες λωρίδες. Τις έφερα μια βόλτα στην κατσαρόλα.

Από πάνω έβαλα 1 πακέτο ροδέλες μπακαλιάρου. Έβρασα για 20΄, προσθέτοντας λίγο νερό.

Πρόσθεσα 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες και μαϊντανό. Αλατοπιπέρωσα και πάλι και πρόσθεσα πάπρικα γλυκιά, γιατί γενικώς μου αρέσει η γεύση της.

Μετά 20' έριξα και ένα πακέτο κατεψυγμένες γαρίδες με την ουρά τους.

Αφού άφησα να γίνονται σε χαμηλή φωτιά για 5', πρόσθεσα 3 σκελίδες σωταρισμένο σκόρδο που χτύπησα στην μουλινέττα μαζί με μια πιπεριά φλωρίνης από βάζο, διαλυμμένα με ξύδι βαλσαμικό.

Σε 5'-10' έτοιμο το φαγητό. Με ό,τι υπήρχε στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Νοστιμότατο.

14 comments:

Marina said...

Υπέροχες φωτογραφίες και φυσικά η συνταγή.
Σχετικά με το σελάχι σου τώρα. Το είδος αυτό λέγεται raja στα αγγλικά, ραγίδες στα ελληνικά και συγγενεύει με τα σελάχια. Εδώ τα λέμε "βάτους" που συγγενεύουν και με τους αετούς (eagle rays) ή και τις μουδιάστρες. Υπάρχουν απίθανα πολλά είδη. Συνήθως μόνο τα φιλέττα τρώγονται.

Marina said...

Δές και αυτό
http://www.fishfinder.gr/Page.asp?id=1564&comebackto=/PageSubCatalog.asp?p%3D5%26c%3D48-135-Null%26l%3Dall

Anonymous said...

Εγώ το ξέρω σαν "Ράτζα". Ξαδερφάκια με το σαλάχι (ή "σελάχι" σου)όπως λέει και η Μαρίνα.
Από τα υλικά φαίνεται λαϊκή ψαράδικη συνταγή μιας και τα ψάρια που έχει είναι φτηνά και θυμίζουν δικές μας επιλογές ψαράδων.
Φυσικά Π.Λ. (προ Λαζάρου!) μετά κάποιο ξέφυγε...

Anonymous said...

Η σκορδάτη σάλτσα πως προφέρετε;
Αλιάδα έλεγαν παλιά στα μέρη μου την σκορδαλιά από το Ιταλικό aglio (σκόρδο)
Το σκόρδο στη σάλτσα σου το έχεις λιώσει πρώτα;

Juanita La Quejica said...

Σαλάχι το ήξερα κι εγώ, αλλά το http://ec.europa.eu/eurodicautom/Controller το γράφει σελάχι...
Αχάδα προφέρεται, από το άχο (σκόρδο) και γίνεται με σκόρδα ψιλοκομμένα, όχι νιανιά.

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώ πολύ για το λινκ Μαρινάκι. Από ψάρια ούτως ή άλλως έχω μαύρα μεσάνυχτα, οπότε άντε να βρω και τα κατάλληλα στις μεταφορές συνταγών από την μια γλώσσα στην άλλη...

Marina said...

Κουκλίτσα μου η fish taxonomy είναι η παλιά μου ειδικότητα, όταν βοηθούσα για κάποιο λεξικό.

Anonymous said...

υπέροχες φωτό, γιάμι φαγητό, τι άλλο να θέλω, έμαθα πως το σελάχι ανήκει στις ραγίδες, οπότε μορφώθηκα κιόλας ;)

nyctolouloudo said...

την πεσκανδρίτσα την έμαθα στην Σαρδηνία,
το καλκάνι δεν το ξέρω... τι ψάρι είναι;
η caldeirada που έφαγα εγώ στην Πορτογαλία είχε και γαρίδες και μύδια...
πολύ ωραία φαγητά έχουν εκεί!
(και γλυκά!)

Juanita La Quejica said...

Η caldeirada κατά βάση γινόταν στην παραλία από τους ψαράδες, με ό,τι κουβαλούσαν στα δίχτια τους Μεθυσμένα Χρώματα. Γι αυτό και πολλοί οι συνδυασμοί.

Juanita La Quejica said...

Μαρίνα, βρήκα τον άνθρωπό μου! Έχω ένα σωρό συνταγές με ψάρια που δεν τα γνωρίζω!
Street... Πορτογαλία με μηχανή. Από Λισσαβώνα και πάνω, καθώς και δεξιά. Μακριά από τον νότο, πολύ τουριστικός. Υπέροχα βουνά. Όμορφοι άνθρωποι, επικοινωνιακοί.

Marina said...

Στείλε μου τα ψάρια σου με κάποια περιγραφή, αν έχει φωτο βοηθάει, επίσης αν έχεις την επιστημονική ονομασία είναι παιχνίδι.

Reo 5432 said...

Hmmmmmm...

Ya miraré lo que hay dentro de mi refrigerador y posiblemente me quede bien la calderada, más estoy seguro que no encontraré dentro de el las aletas de raya.

Εφιαρηςτο

Juanita La Quejica said...

Yo tampoco...