Saturday, May 19, 2007

Crumble με κολοκύθια και πέστο

Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στα χέρια μου ένα συμπαθέστατο γαλλικό περιοδικό, το Cuisine et Vins de France, με 100 εύκολες και συμπαθητικές συνταγές για το καλοκαίρι. Την συγκεκριμένη συνταγή προτείνεται να την συνοδεύσουμε με ένα ροζέ bandol της Provence (μην με ρωτάτε περισσότερα, αυτό διαβάζω αυτό σας μεταφέρω!). Διαφέρει από τους συνηθισμένους τρόπους που φτιάχνουμε τα κολοκύθια και είναι πολύ απλή και νόστιμη.
Υλικά
1 κ.μικρά κολοκύθια
150 γρ.παρμεζάνα
50 γρ.κουκουνάρια
1 σκελ.σκόρδο
1 ματσάκι βασιλικού
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για το crumble
100 γρ.νιφάδες βρώμης
100 γρ.βούτυρο
30 γρ.καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
Σωτάρουμε σε λάδι τα κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλλες, σε δυνατή φωτιά για 5'. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Τρίβουμε τα 50 γρ.παρμεζάνας και τα υπόλοιπα σε φλοίδες.
Φτιάχνουμε το πέστο χτυπώντας στο γουδί ή στην μουλινέττα τον βασιλικό, το σκόρδο, την τριμμένη παρμεζάνα, τα κουκουνάρια και σιγά σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε το πέστο με τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε πυρέξ. Αλατοπιπερώνουμε. Εγώ βάζω και πάπρικα και δυόσμο.
Ανακατεύουμε με τα χέρια την βρώμη, το βούτυρο (όχι βιτάμ, ειδικά το κολοκύθι χρειάζεται βούτυρο) σε κομμάτια και την ζάχαρη για να κάνουμε το crumble. To ρίχνουμε πάνω από τα κολοκύθια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 10' και αφού χαμηλώσουμε στους 180ο για να μην αρπάξει (ανάλογα και τον φούρνο πάντα), συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 10΄.
Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας.

No comments: