Monday, June 20, 2011

Τα έβαψαν ... γαλάζια!


Το Júzcar, ένα από τα παραδοσιακά "Λευκά Χωριά" (Pueblos Blancos), σκαρφαλωμένο στην Serranía de Ronda στην επαρχία της Málaga, χρειάστηκε μια καλή εμπορική πρόταση και 9.000 λίτρα γαλάζιας μπογιάς για να αλλάξει το παραδοσιακό του χρώμα και να μετατραπεί στο πρώτο "Στρουμφοχωριό" του κόσμου!

Η πολυεθνική Sony Pictures, διάλεξε αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο προώθησης για να παρουσιάσει την ταινία "Στουμφάκια 3D", που θα κυκλοφορήσει στην Ισπανία τον Αύγουστο.

Για να βρουν "σπίτι" τα στρουμφάκια, βάφτηκαν γαλάζια 175 κτήρια, ανάμεσα σε αυτά η εκκλησία, το δημαρχείο και το νεκροταφείο! Επίσης, διακοσμήθηκαν όλα με μικρά στρουμφοαγάλματα, τα οποία θα παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως συμφωνήθηκε με τη Sony. Ακόμα και ο μανδύας στην Παναγία του Moclón του Júzcar θα βαφτεί φέτος γαλάζιος, για να ταιριάζει στο "Στρουμφοχωριό". Ανοίγει αυτές τις μέρες μάλιστα και καινούργιο μπαρ-καντίνα προς τιμήν του Δρακουμέλ, για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου έφτασε στο σημείο να βάψει γαλάζια τα μαλλιά του για να προσελκύσει πελάτες και οργάνωσε πακέττο για "στουμφογάμο" με "ειδική στρουμφοέκπληξη" για τους νεόνυμφους.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και η απαραίτητη τελετή στην κεντρική πλατεία με αποκάλυψη πλάκας από τον Δήμαρχο του χωριού, όπου είναι χαραγμένο το "Júzgar, το Πρώτο Στρουμφοχωριό στον κόσμο". Στην είσοδο του Júzgar καλωσορίζει τον κόσμο ένα μεγάλο άγαλμα της Στρουμφίτα. Στην επίσημη εκδήλωση τα παιδιά ντύθηκαν στρουμφάκια για να γίνει πιο "αυθεντικό" το σκηνικό και ακόμα και το μαλλί της γριάς από ροζ έγινε γαλάζιο.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι όλο αυτό το σχέδιο έδωσε δουλειά σε πολλούς ανέργους, οι οποίοι ανέλαβαν να βάψουν το χωριό τους. Τόνισε ότι οι κάτοικοι σκέφτονται να μην αλλάξουν το γαλάζιο χρώμα μετά τον Σεπτέμβριο, καθώς έτσι θα διαφοροποιηθούν από τα υπόλοιπα "Λευκά Χωριά" των βουνών της Málaga, θα δημιουργήσουν ένα νέο πόλο έλξης για τους τουρίστες και τελικά θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Η είδηση αυτή καθώς και οι σχετικές φωτογραφίες, προκαλούν πολλές σκέψεις, κάποια χαμόγελα αλλά και αρκετή θλίψη τελικά. Η ιστορία που περιγράφεται στην αξέχαστη ταινία του Luis García Berlanga "Bienvenido Mister Marshall", επαναλαμβάνεται;


3 comments:

Kalliope said...

Αν και μου αρέσουν τα στρουμφ, το συγκεκριμένο το βρίσκω πολύ κακόγουστο, πόσο μάλλον επειδή προέρχεται από την πρόταση μιας πολυεθνικής όπως η σόνυ...

Juanita La Quejica said...

Δείχνει τη στάση των φτωχών λαών του νότου τελικά αυτή η ιστορία. Μήπως εμείς δεν ετοιμαζόμαστε να ξεπουληθούμε για τους ίδιους λόγους; Ίσως τελικά να ήταν καλή ιδέα να γίνει η Ακρόπολη το πρώτο χωριό των δεινοσαύρων ή της οικογένειας μίκυ μάους. Μπας και μπορέσουμε να έχουμε ένα αύριο.
Δύσκολα τα πράγματα. Και θλιβερά.

Unknown said...

Είναι μακριά ακόμα παπαστρούμφ;;;

:D