Monday, May 28, 2012

"Ο θάνατος του Πήγασου"


Η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργάνωσαν παρουσίαση του βιβλίου "Ο θάνατος του Πήγασου" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση στα ελληνικά του Γιάννη Σουλιώτη, από τις εκδόσεις «Αρμός» (2012).


θάνατος του Πήγασου" περιλαμβάνει τη μετάφραση των έργων "Τα σονέτα του μυστικού έρωτα", "Η ωδή στη Θεία Ευχαριστία" και "Η ωδή στο Σέστροτι" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898-1936), ένα δοκίμιο για την παρουσία της ελληνικής μυθολογίας στην ποίησή του καθώς και ένα μέρος με φωτογραφίες και σχέδια του ποιητή.


Το βιβλίο επιχορηγήθηκε από το πρόγραμμα στήριξης στη μετάφραση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας το 2011.


Την εκδήλωση άνοιξε ο Cristian Font, της Ισπανικής Πρεσβείας, τονίζοντας ότι ο Λόρκα υπήρξε ένας πολύπλευρος δημιουργός και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις στενές φιλίες του με σημαντικές προσωπικότητες των Τεχνών όπως ο ποιητής Rafael Alberti, ο καλλιτέχνης Salvador Dalí και ο συνθέτης Manuel de Falla.
Ήταν ένας οξύς και ευαίσθητος ταυτόχρονα παρατηρητής των εθίμων της αγροτικής ισπανικής κοινωνίας και κατάφερε να ενώσει αυτόν τον κόσμο στα έργα του με την φαντασία, ώστε να μπορέσει έτσι να μεταδώσει με επιτυχία στο κοινό τις πιο βαθειές αγωνίες του ανθρώπου: τον πόθο, την αγάπη και τον θάνατο. Γι αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μέσα από νέες εκδόσεις και άλλα έργα του Γραναδίνου ποιητή, που δεν είναι τόσο διάσημα στο ευρύ κοινό ανά τον κόσμο.


Ο Λόρκα φαίνεται να έχει μεγάλη σύνδεση με την Ελλάδα και έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στην ελληνική κουλτούρα, όχι μόνο μέσα από το λογοτεχνικό του έργο, αλλά και από την μουσική και το θέατρο.


Στην παρουσίαση πήραν μέρος ο μεταφραστής και συγγραφέας Γιάννης Σουλιώτης, ο ποιητής και μεταφραστής Βασίλης Λαλιώτης και η τεχνοκριτικός της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Αθηνά Σχινά.


Ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος απήγγειλε ποιήματα του Λόρκα και ο μουσικός Δημήτρης Τίγκας δημιούργησε ένα μουσικό χαλί παίζοντας κοντραμπάσσο.


Το μουσικό μέρος της βραδιάς επιμελήθηκε ο συνθέτης Σπύρος Κουρκουνάκης, που συνόδευσε τον τραγουδιστή Κώστα Μάντζιο στο πιάνο, σε μελοποιημένα ποιήματα του Λόρκα στα ελληνικά.


Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, που μπόρεσε και ταξίδεψε όσους την παρακολούθησαν στον ιδαίτερο κόσμο αυτού του τόσο χαρισματικού Γραναδίνου δημιουργού, που μέσα από το έργο του κατάφερε να γίνει γνωστός και αγαπητός σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης, παρότι το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο πρόωρα.


ΥΓ. Μάργα, ευχαριστώ πολύ για την παρέα!

No comments: