Tuesday, June 03, 2014

Έναρξη του 6ου Φεστιβάλ ΛΕΑ με την πρωτοβουλία «Άλφα»

To 6ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ξεκίνησε με παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Άλφα» με τον Στάθη Αθανασίου και τον Πέδρο Ολάγια.

Την εισαγωγή της εκδήλωσης έκανε η Adriana Martínez-Farsari, Διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ και του Πολιτιστικού Περιοδικού Sol Latino.

 




Στην συνέχεια, οι Σ.Αθανασίου και Π.Ολάγια έκαναν μια πρώτη παρουσίαση της «Α» στο κοινό, δηλώνοντας εξαρχής ότι θα ήταν σύντομοι, καθώς πιστεύουν ότι το ίδιο το έργο είναι προτιμότερο να μιλά από μόνο του, αν πραγματικά αξίζουν αυτά που έχει να πει.



 

 


Ακολούθησε η πρώτη προβολή-πρεμιέρα της ταινίας. Η Αντιγόνη που δυσκολευόταν και αρνιόταν αρχικά να υποστηρίξει τον "παραδοσιακό" της ρόλο σύμφωνα με την τραγωδία του Σοφοκλή, άγγιξε και ταρακούνησε τους θεατές μέσα από το προσωπικό εσωτερικό της δράμα.


 
Με την λήξη της προβολής, έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του κοινού και των δημιουργών, καθώς φάνηκε ότι υπήρχαν αρκετοί προβληματισμοί και απορίες από πλευράς θεατών που έπρεπε να τεθούν επί τάπητος και να βρεθούν κάποιες κοινές απαντήσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο φουαγιέ με ένα ποτήρι κρασί, προσφορά της Ισπανικής Πρεσβείας.

 



Με τη νέα αυτή κινηματογραφική πρόταση «Α», οι Αθανασίου και  Ολάγια φέρνουν το crowdfunding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ανοίγουν με την ομάδα «ΒΑΚΙΣ» νέους δρόμους για μια πιο δημιουργική και ελεύθερη αντίληψη της τέχνης του κινηματογράφου.

«Α» (2013, Ελλάδα-Ισπανία). Στάθης Αθανασίου - Πέδρο Ολάγια.
Μια γυναίκα εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της στη μέση ενός καμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά. Ενώ στο μύθο και στην τραγωδία βλέπουμε μια Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο βωμό αυτού που εκείνη εννοεί δικαιοσύνη, η δική μας ηρωίδα δεν βρίσκεται στο σημείο αυτό, αλλά στον αντίποδα. Δεν είναι και δεν θέλει να είναι Αντιγόνη.

http://www.alpha-movie.com

No comments: