Monday, June 02, 2014

To 6ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ξεκινά με την παρουσίαση και πρεμιέρα της ταινίας «Α»

 
Κλείσε την τηλεόραση, σήκω από τον καναπέ!

Σήμερα ξεκινά το 6ο Φεστιβάλ ΛΕΑ.
 
Έλα απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στον Κεραμικό στις 7:30,
για την παρουσίαση και την πρεμιέρα
της πρωτοβουλίας «Άλφα»,
με τον Στάθη Αθανασίου και τον Πέδρο Ολάγια.
 
 
Δευτέρα 2 Ιουνίου
Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός,
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

• 19:30 Παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Άλφα» με τον Στάθη Αθανασίου και τον Πέδρο Ολάγια.
Με τη νέα αυτή κινηματογραφική πρόταση «Α», ο Σ. Αθανασίου και ο Π. Ολάγια φέρνουν το crowdfunding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ανοίγουν με την ομάδα «ΒΑΚΙΣ» νέους δρόμους για μια πιο δημιουργική και ελεύθερη αντίληψη της τέχνης του κινηματογράφου. Στα ελληνικά και στα Ισπανικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Στάθης Αθανασίου: σκηνοθέτης του κινηματογράφου, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (Νέα Υόρκη, Μαρ δε Πλάτα, Αγία Πετρούπολη, Βαρκελώνη, Χονγκ-Κονγκ, Μπουένος Άιρες, Λος Άντζελες, κ.α.). Συμμετείχε ως προσκεκλημένος στο 3o Berlinale Talent Campus το 2005. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις με το Theseum Ensemble (Μιχαήλ Μαρμαρινός) και την Ομάδα ΟΠΕRΑ (Θοδωρής Αμπαζής) στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Festival d’Automne à Paris, στο Kunstenfestivaldesarts στις Βρυξέλλες, στο Festwochen στη Βιέννη, στο Warszawa Centralna στη Βαρσοβία και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Κάιρο.

Πέδρο Ολάγια: συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Δεκαεφτά τίτλοι πρωτοτύπου σε διάφορες γλώσσες και μια σημαντική κινηματογραφική δουλειά σε διάφορες χώρες σηματοδοτούν τη δημιουργική σταδιοδρομία αυτού του εγκατεστημένου στην Ελλάδα Ισπανού φιλέλληνα. Τα λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα του έχουν κερδίσει την εκτίμηση ενός απαιτητικού κοινού αλλά και εξεχόντων οργανισμών όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ωνάση και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στα τελευταία του έργα συγκαταλέγονται ο «Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας», η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι τόποι των μύθων», η ταινία ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας: Ο κήπος του Αριστοτέλη», το βιβλίο «Ευδαίμων Αρκαδία», το τελευταίο του βιβλίο «Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία», και η τελευταία του κινηματογραφική δουλειά, η ταινία «Με τον Καλλιγιάννη», υποψήφια για το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Για το σύνολο του έργου του και για τη δουλειά του στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων, αναγορεύτηκε Πρεσβευτής του Ελληνισμού από το ελληνικό Κράτος.

• 20:30 Προβολή της ταινίας «Α» (2013, Ελλάδα-Ισπανία). Στάθης Αθανασίου – Πέδρο Ολάγια.
Μια γυναίκα εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της στη μέση ενός καμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά. Ενώ στο μύθο και στην τραγωδία βλέπουμε μια Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο βωμό αυτού που εκείνη εννοεί δικαιοσύνη, η δική μας ηρωίδα δεν βρίσκεται στο σημείο αυτό, αλλά στον αντίποδα. Δεν είναι και δεν θέλει να είναι Αντιγόνη.
Με υπότιτλους στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.
 

No comments: