Wednesday, November 25, 2015

Οι "Ήχοι του Λεβάντε" σε σεφαραδίτικα Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης και Σμύρνης


ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ,
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μουσικό σχήμα “ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ”

Συμμετέχουν:
Νίκος Τζάννης-Γκίννερουπ: Πολίτικη λύρα, τραγούδι,
Χρυσόστομος Βλέτσης: Ούτι, Πολίτικο Λαούτο, τραγούδι,
Νίκος Βαρελάς: Ντέφι, Νταϊρές, Τουμπελέκι.


Από τον 15ο αιώνα, στις μεγάλες πόλεις των οθωμανικών Βαλκανίων υπήρχε μία μεγάλη κοινότητα ισπανόφωνων Εβραίων, οι οποίοι με το διάβα του χρόνου εντάχτηκαν στην τότε οθωμανική κοινωνία, όπου η ταυτότητα προσδιοριζόταν καταρχήν με βάση τη θρησκεία, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού. Για αυτό τον λόγο μάλλον εξηγείται στο ελληνικό κοινό η οικειότητα που προξενούν τα Σεφαραδίτικα τραγούδια, ενώνοντας την μουσική πα...ράδοση της Πόλης -και της τότε συμπρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων κοντινών μεγάλων πόλεων- με την γλώσσα της Ισπανίας του Θερβάντες.....
Θα παρουσιαστούν άγνωστα για το ευρύ κοινό παραδείγματα λόγιας οθωμανικής μουσικής με ισπανικούς στίχους, τσιφτετέλια της ταβέρνας, τραγούδια της φυλακής, της έναρξης του Σαββάτου, τραγούδια των εργατριών των καπνοβιομηχανιών της Θεσσαλονίκης, ύμνοι που ψάλλονταν στην συναγωγή στα ισπανικά.
Ακόμα και ρεμπέτικα τραγουδισμένα σε αυτή την μεσαιωνική ιβηρική διάλεκτο, με στοιχεία από τα Καταλάνικα, τα Πορτογαλικά, και κυρίως τα Ανδαλουσιανά που είναι και η γλώσσα του Φλαμένκο.....
Τραγούδια που σήμερα μέρα με τη μέρα σβήνουν με την αλλαγή των γενεών καθότι αυτή η κοινότητα εκμηδενίστηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είσοδος Ελεύθερη
Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα)


 Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης του Δαυίδ Μπενφοράδο “Μεταξύ Ήχου και Σιωπής” που εγκαινιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στις 21 Οκτωβρίου 2015 και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου 2016 με ώρες επίσκεψης, καθημερινά 09:00 – 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00, ενώ το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό.

No comments: