Monday, November 23, 2015

«Τείχη» & «Μετανάστευση»

«ΤΕΙΧΗ» & «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ»
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΣΤΟ WEBSTER ATHENS CULTURAL CENTER


Μια ομαδική εκθέση με δύο θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και είναι αφιερωμένη στη μετανάστευση διοργανώνει ο Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα «Balam» και η Κάριτας Αθήνας - Προσφυγικό ‘Εργο, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Webster University από τις 4-7 Δεκεμβρίου 2015 στο Webster Athens Cultural Center (Μάρκου Αυρηλίου 5 και Κυρρήστου, Πλάκα, Aθήνα).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 του μηνός στις 19.00.

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «ΤΕΙΧΗ» διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Balam» με την συμμετοχή των καλλιτεχνών: BLANKA AMEZKUA, ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΘΗ, MANUEL CERDA, MARY COX, MARION FISHER, ΣΟΦΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, DANAE KOTSIRAS, HARTWIG LUGO ROHDE, MELINA MOISIDELIS, ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΥΒΑΚΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΙΑΝΝΑ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ και MIJAL ZACHS, ενώ η φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ» διοργανώνεται από την Κάριτας Αθήνας - Προσφυγικό ‘Εργο, με την συμμετοχή των: MILOS BICANSKI, LOUISA GOULIAMAKI, ANDREW MCCONNELL και PAUL COHN.

Οι δημιουργοί συμμετέχουν με εικαστικά έργα (ζωγραφική, φωτογραφία και εγκατάσταση) καλώντας το κοινό να προβληματιστεί πάνω στην ύπαρξη διαχωριστικών
τειχών, πραγματικών ή εικονικών και στην ανάλυση εννοιών όπως η μετανάστευση, η αποδημία, ο εκπατρισμός, η εξορία, η προσφυγιά, το άσυλο, τα σύνορα, η ξενοφοβία, ο ξένος, η αδιαφορία και η προκατάληψη, αλλά κυρίως να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στα τείχη (όχι μόνο συνοριακά, αλλά κυρίως ψυχολογικά) που χωρίζουν τους ανθρώπους και δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις για τη διαφορετικότητα των άλλων.< Δηλαδή, όλα εκείνα τα θέματα που ωθούν τη μια πλευρά να χτίσει τείχη χωρίζοντας τους ανθρώπους και την άλλη πλευρά που αναγκάζεται να εκπατριστεί σε άλλους τόπους.

Αναλυτικά, η έκθεση «ΤΕΙΧΗ» αφορά στην αντανάκλαση των πραγματικών ή εικονικών τειχών, που λαμβάνουν την έννοια των διαχωριστικών συνόρων. Τείχη που υπάρχουν στο Μεξικό και την Ελλάδα, δηλαδή που χωρίζουν τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ, καθώς και το τείχος το οποίο χτίστηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το 1991 η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατασκεύασε ένα μεταλλικό τείχος, στο ένα τρίτο του μήκους των συνόρων των δύο χωρών, για να αποτρέψει την είσοδο των παράνομων μεταναστών από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση του λεγόμενου «εικονικού τείχους», που αποτελείται από έναν αριθμό τεχνολογικών συσκευών, όπως υπέρυθροι ανιχνευτές, κάμερες, ραντάρ, αισθητήρες και πύργους ελέγχου για πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί το κτίσιμο ενός φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα με σκοπό να σταματήσει η μετανάστευση από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η περιοχή επίσης, είναι εξοπλισμένη με συρματοπλέγματα και υψηλής τεχνολογίας μηχανές, που ανιχνεύουν την παραμικρή κίνηση. Όμως αυτό δεν ανακόπτει την προσφυγική κρίση που ζει η Ελλάδα και η Ε.Ε γενικότερα αυτή την περίοδο, ενώ μια λύση του προβλήματος φαίνεται πολύ μακρινή.

Η φωτογραφική έκθεση «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ» απαρτίζεται από υλικό που προέρχεται από το έργο που επιτελεί η Κάριτας Αθήνας – Προσφυγικο ‘Εργο, με σκοπό να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του μετανάστη, καθώς και τη σημαντική βοήθεια των εθελοντών που συμμετέχουν στις διάφορες δράσεις του Προσφυγικού Έργου, συμπληρώνοντας την εικαστική έκθεση «ΤΕΙΧΗ», με φωτογραφίες των συνανθρώπων μας οι οποίοι επηρεάζονται από την ύπαρξη των τειχών.

Την επιμέλεια της έκθεσης «ΤΕΙΧΗ» έχει η Melina Mosidelis, ζωγράφος, σχεδιάστρια και επιμελήτρια έργων τέχνης, με πτυχίο από το Istituto Per l’Arte ed il Restauro di Firenze (Ιταλία) και μεταπτυχιακό από το Universidad Complutense de Madrid (Ισπανία). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις στο Μεξικό, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από εβδομήντα ομαδικές εκθέσεις σε Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεξικό, Κούβα, Αργεντινή και Ελλάδα.

Ο Σύλλογος BALAM, που στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει ιαγουάρος, είναι ένας ανεξάρτητος σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα από Μεξικάνους και Ελληνομεξικάνους που ζουν μόνιμα στη χώρα μας και που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με κάποια πολιτιστική ή/και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ο σύλλογος δεν έχει θρησκευτικές, πολιτικές ή κοινωνικές προτιμήσεις, ενώ οργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την διάδοση του μεξικάνικου πολιτισμού, δημιουργώντας δίαυλο επικοινωνίας με τον αντίστοιχο ελληνικό.

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας με ενεργό δράση σε περισσότερες από 160 χώρες στον κόσμο).
Ιδρύθηκε το 1978, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας, τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων συνανθρώπων μας και την ανάπτυξη διαφόρων οργανωμένων δράσεων (αιμοδοσίας, τρίτης ηλικίας, κοινωνικής συμπαράστασης, υποστήριξης ασθενών, προσφύγων και μεταναστών, καθώς και φυλακισμένων). Αποστολή της είναι η συνεχής και ανιδιοτελής αρωγή, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση και η προσφορά προς κάθε άνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που βρίσκεται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνικότητας, φυλής, γλώσσας ή ηλικίας, προσπαθώντας να του καλύψει υλικές, ψυχολογικές και πνευματικές ανάγκες. Μόνο ο τομέας του Προσφυγικού Έργου βοηθάει περισσότερα από 70.000 άτομα ετησίως. Το πολύπλευρο έργο της απαιτεί ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και λειτουργία διαφόρων οργανωμένων τομέων δράσης, στους οποίους ανταποκρίνεται χάρη κυρίως στους δραστήριους και ακούραστους εθελοντές της, (καθώς το έμμισθο προσωπικό καλύπτει πολύ μικρό μέρος των μεγάλων αναγκών της) και στους θερμούς υποστηρικτές, δωρητές και χορηγούς της, αλλά και στη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού η Οργάνωση δεν έχει οικονομική ή υλική υποστήριξη από το κράτος.

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 4 έως Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου: 11.00-18.00
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:
Webster Athens Cultural Center, Μάρκου Αυρηλίου 5 και Κυρρήστου (Πύργος των Ανέμων)

 



No comments: