Μου χρειάστηκαν
12 λεμόνια
6 πορτοκάλια
21 μανταρίνια
2 μήλα
3.200 γρ. ζάχαρη (περίπου όσο οι φλούδες και η καθαρισμένη πούλπα)
5 ποτήρια νερό (1 ½ ποτήρι για κάθε κιλό ζάχαρη)
σπόροι κάρδαμου
γαρύφαλλο
μπαχάρι
κανέλα
τζίντζερ
μπράντυ
Αφού έπλυνα καλά τα φρούτα, αφαίρεσα με κοφτερό μαχαίρι όσο πιο επιφανειακά μπορούσα την εξωτερική φλούδα (κίτρινη) των λεμονιών και (πορτοκαλί) των πορτοκαλιών.
Την έβαλα σε γυάλινο βάζο με 1 1/2 λίτρο τσικουδιά και θα την αφήσω 1 μήνα να "μεθύσει" πριν φτιάξω το σιρόπι για να ετοιμάσω λικέρ εσπεριδοειδών.
Ξεφλούδισα τα φρούτα.
Έτριψα σε μικρές ποσότητες και χωρίς να αφήσω τελείως να λειώσουν τις φλούδες στην μουλινέττα.
Καθάρισα όσο γινόταν το εσωτερικό των εσπεριδοειδών από τα κουκούτσια και τις ίνες.
Μέτρησα την ποσότητα φλούδας και εσωτερικού, ώστε να υπολογίσω την απαραίτητη ποσότητα ζάχαρης.
Έβρασα τις ψιλοκομμένες φλούδες σε νερό, που άλλαξα 5 φορές, για να ξεπικρίσουν.
Έλειωσα την ζάχαρη με το νερό.
Πρόσθεσα τις φλούδες, το εσωτερικό των εσπεριδοειδών, τα μήλα ψιλοκομμένα και τα μπαχαρικά.
Εδώ άρχισαν τα δύσκολα. Η ποσότητα ήταν τεράστια. Ευτυχώς υπάρχουν μεγάλες κατσαρόλες στο σπίτι και έτσι αναγκάστηκα να χωρίσω το μείγμα στα δύο.
Σιγόβρασα για 50 λεπτά. Έριξα το αλκοόλ. Δυνάμωσα την θερμοκρασία και έβρασα για άλλα 10 λεπτά.
Έτοιμο το μαρμελαδογλυκό μου!
Έπλυνα τα γιάλινα βάζα μου και τα αποστείρωσα, βράζοντάς τα σε κοχλάζον νερό για 20 λεπτά. Με προσοχή και με επίσης αποστειρωμένη κουτάλα και τσιμπίδα τα ακούμπησα τουμπαρισμένα από την ανάποδη σε καθαρό πανί.
Γέμισα τα βάζα και τα γύρισα από την ανάποδη μέχρι να κρυώσουν.
Χρειάστηκα αρκετή ώρα και κόπο, αλλά άξιζε το αποτέλεσμα. Έτοιμα τα σπιτικά πρωτοχρονιάτικα δωράκια μου.
Και του χρόνου όλοι μετρημένοι!
No comments:
Post a Comment