Sunday, September 30, 2018

Λαδένια Κιμώλου (και με ολίγη από Χουανίτα)

Υλικά

Για τη ζύμη
500 γρ φαρίν απ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
ελαιόλαδο
νερό χλιαρό
αλάτι, ζάχαρη, πάπρικα γλυκιά, ρίγανη

Για την επικάλυψη
3 κρεμμύδια
4 ντομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή, ρίγανη
ρεγκάτο λάιτ

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη και λίγο λάδι.
Ρίχνουμε το μείγμα στην λεκάνη με το αλεύρι και προσθέτουμε σιγά σιγά ελαιόλαδο και 1 ποτήρι χλιαρό νερό σταδιακά, μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Αφού ζυμώσουμε για λίγο, την λαδώνουμε με τα χέρια και την βάζουμε σε καθαρό σκεύος.


Σκεπάζουμε με μεγάλο πιατόπανο και τυλίγουμε με κάποιο μεγάλο ύφασμα. Εναλλακτικά, ανάβουμε αερόθερμο. Σε μισή ώρα με τρία τέταρτα θα έχει ήδη φουσκώσει η ζύμη.
Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τις ντομάτες (αφού τις ξεφλουδίσουμε  και τις στίψουμε με τα χέρια ώστε να φύγουν σπόροι και υγρά), καθώς και τις πιπεριές.
Βάζουμε την γέμιση σε σουρωτήρι και τρίβουμε με αλάτι. Προσθέτουμε πάπρικα καπνιστή και ρίγανη.
Όταν φουσκώσει η ζύμη την απλώνουμε με τα χέρια σε λαδωμένο στρογγυλό  μεγάλο ταψί.

Είναι πολύ πιο γευστική από ό,τι φαίνεται!
Από πάνω βάζουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε, στην μισή προσθέτουμε τριμμένο ρεγκάτο, ανθότυρο, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ή όποιο τυρί μας αρέσει. 
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε αντί για τυρί ελιές ή και κάππαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο στον αέρα, στην πιο χαμηλή * σκάλα για 50 λεπτά.

*
Η δική μου κουζίνα έχει 3 χαμηλές σκάλες, αναγκάστηκα στα 40 λεπτά και ανέβασα την λαδένια στην δεύτερη από κάτω, γιατί ενώ είχε ψηθεί η βάση αρκετά, ήταν μαλακό λόγω των υγρών των λαχανικών το πάνω μέρος. Στο δεκάλεπτο όμως ήταν έτοιμη.

1 comment:

Δαμιανός Γιαννάκης said...

Εξαιρετική η Λαδένια και εξαιρετική η προσαρμογή της