Wednesday, October 03, 2018

2 Οκτωβρίου 1968: Η Σφαγή του Τλατελόλκο


Σε αυτό το σημείο, στην Πλατεία των 3 Πολιτισμών, πριν 50 χρόνια, στις 2 Οκτωβρίου, έγινε η Σφαγή του Τλατελόλκο. Στην καρδιά της Πόλης του Μεξικού, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εγκληματίες ποτέ δεν πλήρωσαν για την εν ψυχρώ δολοφονία εκαταντάδων φοιτητών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν κανονικά 10 μέρες αργότερα, υπήρξε απόλυτη σιωπή και συγκάλυψη σε διεθνές επίπεδο και οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι μαύροι Αμερικανοί ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, όταν σήκωσαν τις γροθιές τους στο βάθρο των νικητών.


Η Μεξικάνα Martha Moreleon, με αφορμή αυτήν την θλιβερή επέτειο τραγουδά στον Ακροβάτη, στις 11 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ. Μαζί της οι Herman Mayr, Pedro Fabian και Γιάννης Γιαννάκος.







ΥΓ. Οι Φραγκισκανοί καλόγεροι, μανταλωμένοι στην εκκλησία που φαίνεται πίσω από τη επετειακή στήλη, δεν άνοιξαν ποτέ την πόρτα στους φοιτητές που χτυπούσαν απεγνωσμένα, προσπαθώντας να σωθούν από τους πισώπλατους πυροβολισμούς και τις ξιφολόγχες.


Περισσότερες πληροφορίες:
México: el 2 de octubre de 1968, la masacre de Tlatelolco
Matanza de Tlatelolco: qué pasó el 2 de octubre de 1968, cuando un brutal golpe contra estudiantes cambió a México para siempre
Η σφαγή του Τλατελόλκο: Η "Τιεναμέν" του Μεξικού
2 Οκτωβρίου 1968: Η σφαγή του Τλατέλολκο

No comments: