Tuesday, April 17, 2012

Álvaro Carrillo

O Μεξικανός συνθέτης μπολερίστας Álvaro Carrillo Alarcó, γεννήθηκε στο Cacahuatepec της Oaxaca τον Δεκέμβριο του 1919. 'Υστερα από σπουδές Αγρονόμου Μηχανικού στην Εθνική Γεωπονική Σχολή του Chapingo, μετακόμισε το 1945 στην Πόλη του Μεξικού, για να εργαστεί στην Επιτροπή Καλαμποκιού.

 
Μέσω της φιλίας του με τον Antonio Pérez Mesa, μέλος του γνωστού Τρίο της εποχής Los Duendes, κατάφερε να ηχογραφήσουν το τραγούδι του "Amor mío", το οποίο γνώρισε σύντομα μεγάλη επιτυχία και τον οδήγησε να εγκαταλείψει την δουλειά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την σύνθεση.

 
Ο Μαέστρος (όπως τον αποκαλούσαν), συνέθεσε περισσότερα από 300 τραγούδια επικεντρώνοντας στα είδη του paso doble, των chilenas, των bambucos, των rancheras και του bolero.



Το έργο του ερμηνεύτηκε από διάσημους τραγουδιστές της εποχής όπως ο Javier Solís, ο Pepe Jara, η Linda Arce, το Τρίο Los Panchos και βέβαια το Τρίο Los Duendes. Επί μια δεκαπενταετία έπαιρνε μέρος σε προγράμματα στο ραδιόφωνο και εμφανιζόταν τακτικά στην τηλεόραση, στο θέατρο και στα διάσημα μουσικά κέντρα του Μεξικού.



Τα τραγούδια του ακούγονται ακόμα και σήμερα από τους Armando Manzanero, Luis Miguel, Vicente Fernández, Alejandro Fernández, Gloria Estefan, Rocío Durcal, Café Tacuba, Tania Libertad, José José, Dyango, Julio Iglesias, Ana Belén, Yuri, Dulce, Ana Gabriel και Alejandra Ávalos.



Στην Ελλάδα ιδιαίτερα αγαπητό είναι το huapango "Luz de luna", που πρωτακούσαμε από την Chavela Vargas στην ταινία Kika, του Pedro Almodóvar.



Το τέλος τον βρήκε πρόωρα σε ένα τραγικό δυστύχημα μαζί με την γυναίκα και τον οδηγό του, τον Απρίλιο του 1969. Η ζωή του γυρίστηκε σε ταινία με τίτλο "δανεισμένο" από το γνωστό ομώνυμο τραγούδι του "Sabor a mí", όπου πρωταγωνιστούσε ο José José.


No comments: