Wednesday, April 25, 2012

"Ποιήματα και Αστυνομικό Μυθιστόρημα"

Ημερίδα Ελληνο-Ισπανικής Συνάντησης:
Ποιήματα και Αστυνομικό μυθιστόρημα


Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών ΔικαιωμάτωνΕκδόσεις Γαβριηλίδη και το Πολιτιστικό Περιοδικό Sol Latino διοργάνωσαν την Δευτέρα 23 Απριλίου Ημερίδα Ελληνο-Ισπανικής Συνάντησης με θέμα τα "Ποιήματα και Αστυνομικό Μυθιστόρημα" στο βιβλιοπωλείο-μπαρ Poems and Crimes, στην οδό Αγίας Ειρήνης 17 στο Μοναστηράκι.



Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στους ορόφους της εκδοτικής εταιρείας και να σχηματίσουν μία εικόνα για τα στάδια της δημιουργίας ενός βιβλίου, τη στοιχειοθεσία και ψηφιακή εκτύπωση καθώς και την χειροποίητη βιβλιοδεσία.


Στις 8 το βράδυ ξεκίνησε το κύριο μέρος της Ελληνο-Ισπανικής Συνάντησης. Ο Cristian Font, Σύμβουλος της Ισπανικής Πρεσβείας που ασχολείται με τα πολιτιστικά, με την βοήθεια στην μετάφραση από την Ελένη Χαρατσή, μίλησε για τον θεσμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Πρόκειται για μια ιδέα που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1920 από τον Βαλενθιάνο συγγραφέα και εκδότη Vicente Clavel, ο οποίος πρότεινε μάλιστα σαν πιο κατάλληλη ημέρα εορτασμού του Βιβλίου την επέτειο θανάτου (ίδια μέρα, ίδιο έτος, στις 23 Απριλίου του 1616) των σπουδαίων σε παγκόσμιο επίπεδο συγγραφέων Miguel de Cervantes και William Shakespeare.
Στην Καταλονία και στην Αραγονία τιμάται στις 23 Απριλίου ο Sant Jordi ή San Jorge, προστάτης Άγιος των δύο περιοχών, και έτσι, στην Βαρκελώνη, πολύ σύντομα ο εορτασμός δεν άργησε να μετατραπεί σε μία από τις πιο ξεχωριστές μέρες του χρόνου, δημιουργώντας και μια χαριτωμένη παράδοση: οι ερωτευμένοι αλλά και οι άνθρωποι που αγαπιούνται, να χαρίζουν ο ένας στον άλλο ένα βιβλίο και ένα τριαντάφυλλο.
Ύστερα από πρόταση της Ισπανικής κυβέρνησης, η UNESCO το 1995 ανακύρηξε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, με σκοπό να τιμηθούν οι συγγραφείς και τα βιβλία τους και για να πλησιάσει το κοινό πιο κοντά και να αγκαλιάσει τον μαγικό χώρο της ανάγνωσης.


Στην συνέχεια της εκδήλωσης, ο Έλληνας συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος Πέτρος Μάρκαρης και ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας, διάβασαν ποιήματα και αποσπάσματα από αστυνομικά μυθιστορήματα, στα Ελληνικά και στα Ισπανικά.





Όπως είχε τονίσει ο καθηγητής Enrique Tierno Galván, ο "μυθικός" Δήμαρχος της Μαδρίτης την εποχή της έκρηξης της Movida, “más libros, más libres”, δηλαδή, "περισσότερα βιβλία, περισσότερο ελεύθεροι".








Η βραδυά έκλεισε με ζωντανή μουσική, με τα όμορφα Λατινοαμερικάνικα ακούσματα της Μεξικάνας Martha Moreleón και των μουσικών Alejandro Díaz από την Χιλή, Pedro Fabián από το Περού και Herman Mayr από την Αργεντινή.







Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.


Συγχαρητήρια σε όσους πήραν μέρος στην διοργάνωση και πραγματοποίηση της ημερίδας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, που από ό,τι μάθαμε θα γιορτάζεται πλέον κάθε χρόνο και στην Αθήνα. Θα ήθελα να προσθέσω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Adriana Martínez, την "ψυχή" του Sol Latino και στην συνεργάτιδά της Marta Cañete, πολιτιστική υπεύθυνο του LEA.

No comments: