Sunday, October 22, 2006

Το μενού του Dr R.

Ο κουμπάρος έγινε και επίσημα όχι Δικτάτωρ, αλλά Διδάκτωρ.

Η περίσταση απαιτούσε πολυήμερους εορτασμούς που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε γνωστό latin χορευτάδικο.
Τα αρκούδια όμως πείνασαν και έπρεπαν να χορτάσουν πριν ξαναπιάσουν τον χορό, διότι όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι "νηστικό αρκούδι δεν χορεύει".
Ο κλήρος έπεσε στην Juanita για να οργανώσει και να "εκτελέσει" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το μενού.
Το τιμώμενο πρόσωπο, καθότι Βάσκος, έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα ψαρικά και στα θαλασσινά (εκτός από τα σουβλάκια και τους ηλιόσπορους).
Όλοι οι δρόμοι οδήγησαν σε άλλη μια "αρμένικη βραδιά" και σε άλλη μια ζαβλακωμένη ψήφο την επομένη. Λάθος, την ίδια μέρα, κυλούν σαν νεράκι οι άτιμες ώρες όταν περνάμε όμορφα. Αυτήν την φορά το ψυχαγωγικό μέρος του πρόγραμματος καταγράφηκε και σε video,το οποίο θα αποτελέσει στοιχείο εκβιασμού - κούφια να είναι η ώρα- αν ποτέ παραστεί ανάγκη.
Και ο νοών νοείτω...

¡Salut y força al canut muchachos!

Σολομός με ... διάφορα

7 φιλέτα σολομού
1/2 πακέτο φιστίκια Αιγίνης (Ψαχνών για την ακρίβεια)
μαύρο και λευκό σουσάμι
cornflakes
πολύχρωμα πιπέρια
τζίντζερ
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
Terriyaki sauce
Soya sauce
ξύδι Jerez
σησαμέλαιο
χυμός πορτοκαλιού
μουστάρδα με κόκκους
πετιμέζι

Τα φιλέτα έμειναν για 3 ώρες σε μαρινάδα με Terriyaki, Soya sauce, ξύδι Jerez και σησαμέλαιο. Στη συνέχεια αλείφθηκαν με πετιμέζι ανακατεμένο με την μουστάρδα με κόκκους και τζίντζερ. Παναρίστηκαν σε τριμμένα φιστίκια με cornflakes που είχαν ανακατευτεί με μαύρο και άσπρο σουσάμι.

Ψήθηκαν στο φούρνο στους 200ο για 15΄ και αφού περιχύθηκαν με την σάλτσα, για άλλα 5' στο grill.

Για τη σάλτσα σωταρίστηκαν σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (λειωμμένα στην μουλινέττα) και στην συνέχεια προστέθηκαν τα υλικά της μαρινάδας και χυμός πορτοκαλιού. Σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύτηκαν για 15΄, όσο ψηνόταν ο σολομός.

Στο τέλος τρίφτηκαν από πάνω τα 4 είδη πιπεριού.

Το επόμενο φαγητό βασίστηκε σε εξαιρετική συνταγή που είχε το τελευταίο τεύχος του Γαστρονόμου της Καθημερινής της Κυριακής, με κάποιες ελάχιστες τροποποιήσεις.

Γλώσσες που ούτε έχουν ούτε τσακίζουν κόκκαλα

7 φιλέτα γλώσσας
7 γαρίδες νούμερο 1 καθαρισμένες
1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χονδροκομμένο
άνιθο
ρόκα
λίγο αντίβ (που είχε περισσέψει και έκλαιγε μοναχούλι στο ψυγείο)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
κόλιανδρο
βούτυρο
ελαιόλαδο
κρασί λευκό
φρέσκος χυμός 3 πορτοκαλιών και λίγο ξύσμα
φρέσκος χυμός 1 λεμονιού και λίγο ξύσμα
φρέσκος χυμός 1 lime και λίγο ξύσμα
ζάχαρη (γιατί παραξύνησε η σάλτσα)
εστραγκόν
σαφράν
αλάτι
πιπέρι (εννοείται λευκό)

Σωταρίστηκαν σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και προστέθηκε το σπανάκι, η ρόκα και ο άνιθος (ή το άνιθο;), αλατοπίπερο και κόλιανδρο. Σβήστηκαν με λίγο λευκό κρασί.
Αλατοπιπερώθηκαν τα φιλέτα της γλώσσας. Απλώθηκε πάνω τους το σπανακομείγμα, στην μικρή άκρη ξάπλωσε η γαριδάρα, τυλίχτηκαν σε ρολό και στερεώθηκαν με 2 οδοντογλυφίδες.
Περιχύθηκαν με λευκό κρασί και ψήθηκαν 20' στους 200ο.

Το ζουμί από το ψήσιμο ανακατεύτηκε σε κατσαρόλα με τους χυμούς των εσπεριδοειδών, το σαφράν και το εστραγκόν και σιγομαγειρεύτηκαν για 10΄. Η σάλτσα σερβιρίστηκε ξεχωριστά.


Και στα δικά μας Δ και J!

12 comments:

Anonymous said...

Καληνέρα
Μπράβο Χουανίτα. Και άλλα τέτοια.

Katerina ante portas said...

Kαι στα δικά σας αγαπητή μου!
Δες εδώ μια Sobrevivire

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα κορίτσια.
Σταυρούλα να φέρω το σάββατο τον σολομό έτοιμο για ψήσιμο;
Σε ευχαριστώ Κατερινάκι για το τραγούδι. Πολύ κουνιέται αυτή ε;

Anonymous said...

Καλά δεν έχω λόγια για την μαγειρική σου :))))

kyrallina said...

Έλα ρε, δεν σε πιστεύω! Δίνω εκτύπωση για να διαλέξω τι θα φτιάξω για σήμερα το βράδυ. Μάλλον αυτόν τον σωλομό με τα διάφορα που έχεις, μπορεί και τίποτε άλλο.
Φιλιά

Anonymous said...

Με μπέρδεψες στο σερβίρισμα της γλώσσας με τη φωτογραφία.
Η σάλτσα είναι που φαίνεται στο πιάτο; Αφού λες πως την σερβίρεις χώρια...

Juanita La Quejica said...

Καλή όρεξη παιδιά!
Kyrallina, με βραστή πατάτα συνοδευτικό είναι τέλειος.
Tην σέρβιρα χώρια τη σάλτσα Γιάννη και την έβαλαν πάνω από τη γλώσσα στο πιάτο τους. Όχι όλοι, ο κουμπάρος για παράδειγμα την προτίμησε χωρίς σάλτσα. Ενώ στο σολομό την έβαλα στο τέλος του ψησίματος στο πυρέξ, πριν τον γκριλλάρω για λίγα λεπτά. Το ψιλομετάνοιωσα όμως, ίσως και στον σολομό να ήταν καλύτερα να σερβιριστεί χώρια η σάλτσα.

snikolas said...

Ποπο μια πείνααααααα…

Katerina ante portas said...

Πράγματι, δες εδώ τη διαφορά, με τη Mina, πάνω στο ίδιο τραγούδι..

Juanita La Quejica said...

Πράγματι. Και η πρώτη έχει εξαιρετική φωνή, αλλά ... είπαμε!

Anonymous said...

Βρε τι σου φταίμε? Ε? Αντε, πάντα τέτοια!!! καλά να περνάτε!

Anonymous said...

Ευχαριστώ! Και σε εσένα, πάντα τέτοια ταξίδια "αποτοξίνωσης" σαν το τελευταίο σου!