Friday, November 17, 2006

Η δική μας "Κούβα"

Για κάποιον λόγο που δεν έχω μπορέσει ακόμα να εντοπίσω, ξύπνησα το πρωί με το ρυθμό της Cuba Linda στα αυτιά μου. Μελαγχολικοί ήχοι, γεμάτοι νοσταλγία. Τραγουδισμένοι γι αυτούς που έφυγαν, γι αυτούς που έμειναν. Ένας λαός διχασμένος, όποια θέση και να πάρει κανείς, πού βρίσκεται άραγε η αλήθεια; Μα υπάρχει "αντικειμενική" αλήθεια; Για κάποιους ο Κάστρο είναι σωτήρας, για άλλους δικτάτορας. "Όμορφη Κούβα της ζωής μου, πάντα θα σε θυμάμαι. Θα ήθελα να σε δω τώρα, όπως την πρώτη φορά. Όμορφη Κούβα της ζωής μου, όμορφη Κούβα πάντα θα σε θυμάμαι."

Μήπως τελικά όλοι δεν κουβαλάμε μέσα μας τη δική μας "Κούβα"; Το άπιαστο όνειρο; Ή, πάνω από όλα, την ελπίδα;

Στο cd του Cachao, που κυκλοφόρησε το 2000, ξεχωρίζει η Cuba Linda, τραγούδι που έκανε γνωστό το 1975 ο Virgilio Martí, με το Grupo Folklórico Experimental Nuevayorquino. Την εισαγωγή εδώ κάνει ο Feliciano López με την τρομπέτα του και ο (αμφιλεγόμενος, αγαπητός στους μεν, μισητός στους δε) Andy García απαγγέλλει σαν επικήδειο τους Versos Sencillos του José Martí, για να συνεχίσει ο Lázaro Galarraga με την μελωδία και να μας γεμίσει με αυτά τα γλυκόπικρα συναισθήματα της μνήμης. "Όλα είναι όμορφα και σταθερά, όλα είναι μουσική και δίκαιο, και όλα, όπως το διαμάντι, πριν από φως είναι κάρβουνο."

Ο Bebo Valdés και ο Diego (ναι, πάλι για τον El Cigala γράφω) συνδυάζοντας το son με το flamenco μέσα πάντα από τους ήχους της jazz, "μιλούν" για την δική τους "Κούβα" στο Popurrí . Μια διαφορετική εκδοχή, ίσως πιο εύπεπτη, αλλά εξίσου όμορφη.

Ξημερώνει η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

12 comments:

Anonymous said...

Cuba Linda .....σε ευχαριστώ για το μουσικο κέρασμα
Γλυκιά μελαγχολία στις 3 το ξημέρωμα
ΜΑΡΑΔΟ[απο τον χώρο της δουλειας]

Juanita La Quejica said...

Παρακαλώ. 5 το ξημέρωμα (από το χώρο του διαβάσματος).

Katerina ante portas said...

Kαλημέρα, ωραίο άκουσμα. Καλή επιτυχία με το διάβασμα.
Η Κούβα είναι από τα μακρινά ταξίδια της φαντασίας μου.
Ιδίως η Κούβα που θα μπορούσε να γίνει

Anonymous said...

Εσύ ανέβασες ποστ για τη Κούβα και γω ετοιμάζω για τον Τσε. Περιέργοι συνειρμοί μέρες που είναι, έτσι δεν είναι Juanita?

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ Κατερινιώ.

Σεξ+πυρ, καλά λες!

Anonymous said...

Ομορφιές como siempre J. Το έχεις ακούσει από Cigala-Van Van;
Kωνσταντίνα

Anonymous said...

Πριν απο εκριβως 1 χρονο πηγα κι εγω στην Κουβα.Την λατρεψα αλλα και το σοκ ηταν μεγαλο.Οχι τοσο γιατι οι κουβανοι δεν εχουν τα καταναλωτικα αγαθα της δυσης αλλα γιατι τους ελειπε το βασικο δικαιωμα της ελευθερης εκφρασης.
Ανηκω στη μεριδα των ανθρωπων που πιστευουν οτι ο Καστρο ειναι δικτατορας.
Το θεμα δεν ειναι Καστρο η Αμερικανοι. Νομιζω οτι τους αξιζει καλυτερο παρον και καλυτερο μελλον και κανεις απο τους 2 δεν τα προσφερει.
Ειναι αξιοθαυμαστο που αντεχουν τοσα χρονια στο εμπαρκο,αυτο δεν χωραει αμφισβητηση αλλα...
Ειδα παρα πολλους πλουσιους και παρα πολλους(αυτοι δυστυχως ειναι περισσοτεροι) φτωχους.Και αστεγους ειδα.Γενικα ειδα ο,τι βλεπει κανεις σε ενα καπηταλιστικο συστημα μονο που οι αναλογιες καπου(οχι παντου) διαφερουν.
Η μουσικη τους ειναι καταπληκτικη...και η τεχνη τους.

pues, hasta la proxima..

Juanita La Quejica said...

Και εγώ cuentos_nat πιστεύω ότι τους λείπει το βασικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Από την άλλη... και εμείς που το έχουμε κατοχυρωμένο, ζούμε "ελεύθεροι";
Δεν ξέρω, δεν έχω πάει μέχρι τώρα στην Κούβα και πιστεύω ότι μόνο ζώντας κάποιος εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να καταλήξει σε προσωπικά συμπεράσματα.
Κωνσταντίνα, ναι, το έχω το τραγούδι. Δεν είναι και εκεί υπέροχος ο Dieguito;

elenitsa! said...

θελω παρα πολυ να παω στην κουβα......

Juanita La Quejica said...

Join the club elenitsa!

Anonymous said...

Η Κούβα είναι μια χώρα που πολύ θα ήθελα να επισκεφτώ. Ευχαριστούμε για την μουσικη επένδυση των σκέψεων μας

Juanita La Quejica said...

Να είσαι καλά Κική.