Wednesday, November 29, 2006

Baeckeoffe

Baeckeoffe σημαίνει στα Αλσατικά «baker´s oven», δηλαδή ο φούρνος του φούρναρη; Κάπως έτσι... Οι γυναίκες της περιοχής, πριν εμφανιστούν τα πλυντήρια, την ημέρα που θα έκαναν την μπουγάδα τους, έβαζαν διάφορα είδη κρέατος με πατάτες και κρεμμύδια στο ειδικό σκεύος και τα πήγαιναν στον φούρναρη. Μέχρι να τελειώσουν την μπουγάδα, είχε σιγοψηθεί το φαγητό και τις περίμενε έτοιμο και αχνοβολιστό.

Υλικά:
500 γρ. χοιρινό χωρίς κόκκαλο
500 γρ. αρνί χωρίς κόκκαλο
500 γρ. μοσχάρι
3-4 μεγάλα κρεμμύδια, σε μισές ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
δάφνη
θυμάρι
μαϊντανός
γαρύφαλλο
κόκκοι μαύρου πιπεριού
2-3 φλυτζάνια λευκού κρασιού
1.5 κ. πατάτες
αλάτι
2/3 φλυτζανιού αλέυρι για το ζυμάρι, αν θέλουμε να σφραγίσουμε το καπάκι

Προετοιμασία
1.Βάζουμε το κρέας (κομμένο σε μικρούς κύβους) σε μεγάλο μπωλ με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μερικοί βάζουν και καρότα, αλλά ξεφεύγει από την παραδοσιακή συνταγή νομίζω. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη, το μαϊντανό, τα γαρύφαλλα, τα πιπέρια (να ρίξουμε και λίγο πράσινο και λίγο κόκκινο για το χρώμα;) και το αλάτι. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 έως 24 ώρες, ανακατεύοντας όποτε το θυμηθούμε για να «πάνε παντού» τα υλικά.
2.Kόβουμε τις πατάτες σε φέτες.
3.Στεγνώνουμε το κρέας και κρατούμε το υπόλοιπο της μαρινάδας με τα λαχανικά.
4.Σε πήλινη γάστρα βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ το κρέας, τις πατάτες, τα λαχανικά της μαρινάδας και δώστου πάλι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Οι πατάτες πρέπει να είναι η από πάνω τελευταία στρώση. Περιχύνουμε με την μαρινάδα, σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε (γύρω στους 170ο) για 3 ώρες. Καλό θα ήταν να σφραγίσουμε το καπάκι της γάστρας με ζυμάρι, για καλύτερο αποτελέσμα στο ψήσιμο.

Juanita La Quejica

No comments: